Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Λαπαροσκοπική Mυοτομή (Heller Myotomy) για θεραπεία αχαλασίας οισοφάγου

Λαπαροσκοπική Mυοτομή (Heller Myotomy) για θεραπεία αχαλασίας οισοφάγου

Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Λαπαροσκοπική Mυοτομή ( Heller Myotomy ), για τη θεραπεία αχαλασίας οισοφάγου. Η επέμβαση έγινε από τον Δρ. Γιάννη Ιωάννου, ειδικό στις επεμβάσεις προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
 
Η αχαλασία οισοφάγου αποτελεί μια άγνωστης αιτιολογίας πρωτοπαθή κινητική διαταραχή του οισοφάγου, κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει σταδιακή δυσκολία στην κατάποση, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται.
 
Η νόσος προκαλεί δυσφαγία σε στερεές και υγρές τροφές, με επακόλουθο τη μεγάλη απώλεια βάρους. Επίσης, παρατηρείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, θωρακικό άλγος όπως και οπισθοστερνικός καύσος.
 


Χαρακτηρίζεται από απουσία περισταλτικών κινήσεων στο τμήμα του οισοφάγου, που αποτελείται από λείες μυϊκές ίνες και ατελή χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα μετά από κατάποση.
 
Η νόσος πλήττει εξίσου και τα δυο φύλα στην ηλικία περίπου των 25 - 60 χρονών. Η αχαλασία οφείλεται τόσο στην απώλεια των γαγγλιονικών κυττάρων του μυεντερικού (myenteric) πλέγματος όσο και στη βλάβη των μεταγαγγλιονικών νευρώνων που συμβάλλουν στη χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.
 
Σημαντική είναι η κλινική εικόνα αλλά η τελική διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση, τον ακτινολογικό έλεγχο και την μανομετρία οισοφάγου.


Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, έχουν καταδείξει ότι μπορεί να επηρεάζουν γενετικοί και ανοσολογικοί παράγοντες.
 
Η αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά με επιτυχία γύρω στο 60% αλλά με κίνδυνο ρήξης του οισοφάγου, που είναι μια σοβαρή επιπλοκή. Επίσης, έχει δοκιμασθεί η παράλυση του μυός με Botox, μια παροδική και επαναλαμβανόμενη θεραπεία.
 
Η χειρουργική επέμβαση η οποία διενεργείται λαπαροσκοπικά (Laparoscopic Heller Myοtomy) αποτελεί την πλέον ριζική θεραπεία της νόσου.
 
 
 

*Δρ. Γιάννη Π. Ιωάννου MD, FACS, FASMBS, Clinical Associate Professor, St George’s University of London, University of Nicosia Medical School, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ
 
  
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας