Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Εκστρατεία διαφώτισης για τον καρκίνο του πνεύμονα για πρώτη φορά στην Κύπρο 

Εκστρατεία διαφώτισης για τον καρκίνο του πνεύμονα για πρώτη φορά στην Κύπρο 

Στην Κύπρο υπάρχουν ετησίως περίπου 310 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, είπε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, στη συνέντευξη Τύπου για την εξαγγελία των εκδηλώσεων της εκστρατείας «White Ribbon»  για τον καρκίνο του πνεύμονα, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του, που διάβασε εκ μέρους του η Μυρτώ Αζίνα, Ιατρική Λειτουργός 1ης Τάξης, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην ΕΕ και 267.700 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη.

Αναφέροντας ότι το το Υπουργείο Υγείας χαιρετίζει την όλη προσπάθεια που διοργανώνει το Ίδρυμα «Θώρακας» Κύπρου, το οποίο στηρίζει και η Πνευμονολογική Εταιρεία, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι περίπου 80-90% ατόμων που ζουν με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές.
 
 
Διαβάστε : Καρκίνος του πνεύμονα

“Και παρά την επιστημονική γνώση ότι το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου του θώρακα, ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Ευρώπη εξακολουθούν να καπνίζουν. Και ακριβώς λόγω της αύξησης του καπνίσματος στις γυναίκες, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα σε αυτό το φύλο, βρίσκεται σε άνοδο”, ανέφερε.
 
Άλλοι παράγοντες κινδύνου, πρόσθεσε, είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος, η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες και γενετικοί παράγοντες.
 

Οπως είπε, παρ` όλες τις προόδους στη θεραπεία και φροντίδα, τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης παραμένουν χαμηλά στην Ευρώπη, όπου το 70% των καρκίνων του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου, και σε αυτές τις περιπτώσεις η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής δεν είναι δυνατή για το 90% των περιπτώσεων.

Αφού αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική που τώρα επικαιροποιείται, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας στέκεται συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στην όλη εκστρατεία διαφώτισης White Ribbon, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Κύπρο και αφορά την πρόληψη, διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

"Συνενώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να αναπνέει, ακολουθώντας το σύνθημα της Εκστρατείας: «Just breathe! Απλώς ανάπνευσε!» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας