Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Εντόπισε τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας

Εντόπισε τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας

Τι είναι  η καρδιακή ανεπάρκεια; Με απλά λόγια, μία ασθένεια κατά την οποία, λόγω μηχανικής δυσλειτουργίας, η καρδιά είτε αδυνατεί να στείλει αρκετό οξυγονωμένο αίμα στους περιφερειακούς ιστούς είτε να δεχτεί αίμα από το σώμα για να το οξυγονώσει στέλνοντάς το στους πνεύμονες
 
Η αδυναμία αυτή στα αρχικά της στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα στους ασθενείς.
 
Τα συμπτώματα είναι όσα νιώθει ο άρρωστος
 
Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορούν να διαφέρουν κατά πολύ από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον τύπο της καρδιακής ανεπάρκειας. Συνεπώς, μπορεί να νιώθετε όλα τα συμπτώματα που περιγράφονται εδώ ή μόνο κάποια από αυτά.
 
Στο αρχικό στάδιο, πιθανόν να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα, αν όμως η καρδιακή ανεπάρκεια εξελιχθεί είναι πιθανό να νιώσετε συμπτώματα, τα οποία γίνονται πιο σοβαρά.
 
Σύμφωνα με την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, τα συμπτώματα που εντοπίζονται είναι: 

 
ΔΥΣΠΝΟΙΑ: Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να    οδηγήσει σε  συσσώρευση    υγρών στους  πνεύμονες,  γεγονός  που προκαλεί δύσπνοια. Στα αρχικά στάδια μπορεί να παρουσιάζεται   μόνο  μετά από   κόπωση,αλλά  αργότερα  μπορεί  να εμφανίζεται  και κατά  την ανάπαυση. Ένα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικό στοιχείο  είναι ότι μπορεί να παρουσιάζεται κατά τις βραδινές ώρες (ή γενικά όταν ο ασθενής ξαπλώνει) και να ανακουφίζεται από  τη χρήση  επιπλέον  μαξιλαριών  ούτως  ώστε ο ασθενής να ξαπλώνει σχεδόν σε καθιστή θέση.
 
Οι ασθενείς  με καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν πολύ συχνά απότομη  ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΡΟΥΣ λόγω της συσσώρευσης υγρών στο σώμα τους.
 
ΑΝΟΡΕΞΙΑ. Η  συσσώρευση  υγρών  στο συκώτι, στο  στομάχι  και στα έντερα προκαλεί αίσθηση   φουσκώματος   στην κοιλιά. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να μην έχουν όρεξη για φαγητό.
 
ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ  ΟΥΡΗΣΗ.  Όταν κάποιος  που πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια  ξαπλώσει το βράδυ,  επιστρέφουν   στην  κυκλοφορία του τα υγρά που μαζεύτηκαν στα πόδια του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα υγρά αυτάαποβάλλονται με την ούρηση με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται να ουρεί συχνά κατά τη διάρκεια της νύκτας.
 
ΚΟΠΩΣΗ/ΚΑΤΑΒΟΛΗ. Η  καρδιά  δεν παρέχει αρκετό οξυγόνο   και θρεπτικά στοιχεία στους μυς μέσω της κυκλοφορίας. Επομένως, οι μυς μπορεί να κουράζονται πολύ πιο εύκολα.
 
ΖΑΛΗ.  Οι   αρρυθμίες    (οι  οποίες είναι συχνές στην   καρδιακή   ανεπάρκεια),   η προσωρινή και απότομη πτώση της πίεσης όταν κάποιος σηκώνεται από την καθιστή ή τη ξαπλωτή στην όρθια θέση καθώς επίσηςκαι τα φάρμακα  που  χρησιμοποιούνται  μπορούν  να προκαλέσουν ζάλη.
 
ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ.    Στην     προσπάθεια     της να  καλύψει  την αδυναμία  της και να διατηρήσει σταθερή τη ροή αίματος προς την κυκλοφορία η καρδιά μπορεί να κτυπά γρηγορότερα.
 
 
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σοβαρή ασθένεια, η οποία έχει χειρότερη πρόγνωση απ' ό,τι ο... καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη.

Ενδεικτικό της σοβαρότητάς της είναι πως οι προβλέψεις των γιατρών για την εξέλιξη των ασθενών υπολογίζονται κατ' αρχήν σε βάθος πενταετίας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον καρκίνο.
 
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως στα 5 χρόνια από τη διάγνωση θα πεθάνουν οι ασθενείς (ούτε στην περίπτωση των καρκινοπαθών ισχύει κάτι τέτοιο).
Ομως η πενταετία αποτελεί ένα ορόσημο, έπειτα από το οποίο οι εκτιμήσεις είναι πολύ πιο αξιόπιστες.
 
Υπολογίσετια ότι γύρω στα 25 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, με τις εκτιμήσεις για την Κύπρο να κάνουν αναφορά σε περίπου 16.000-20.000 άτομα και αποτελεί την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών παθήσεων.
 
Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος της ιατρικής και ειδικότερα της καρδιολογίας βοήθησε στην καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων, καθώς και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, είχαν ως αποτέλεσμα η καρδιακή ανεπάρκεια να παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση, ώστε η αναζήτηση πιο αποτελεσματικών θεραπειών να αποτελεί, σήμερα, μονόδρομο για την ιατρική κοινότητα.
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας