Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Η σπονδυλική στήλη είναι κατασκευασμένη με αρθρωτά συνδεδεμένους σπονδύλους, επεκτείνεται από την βάση του κρανίου μέχρι τον κόκκυγα και ο ρόλος της είναι να προστατεύει τα νεύρα και τον Νωτιαίο Μυελό.

Ανάμεσα από του σπονδύλους υπάρχει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, ο ρόλος του οποίου είναι να προσδίδει πλαστικότητα στην Σπονδυλική Στήλη και να απορροφά τους κραδασμούς.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα έξω στρώμα σκληρό που περιβάλλει το εντός ευρισκόμενο μαλακό δίσκο. Όταν το εξωτερικό τμήμα τραυματίζεται από τις κινήσεις ή από κακώσεις δημιουργούνται ρωγμές και εξέρχεται το μαλακό κομμάτι του δίσκου και έτσι προκαλείται η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.
 
Συμπτώματα


Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος ανάλογα με την κάκωση που έχει προκληθεί ή με την εκφύλιση με την πάροδο της ηλικίας μπορεί να προβάλει εντός του σπονδυλικού σωλήνα (προβολή δίσκου)ή να επέλθει ρήξη εντός αυτού (πρόπτωση δίσκου). Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος (Lumbago ή Οσφυαλγία) που προκαλείται από την πίεση επί των νευρικών ριζών ή του Νωτιαίου Μυελού. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την θέση που έχει η κήλη του δίσκου. Μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Πόνος
  • Μούδιασμα
  • Αδυναμία
  • Αιμωδίες με αίσθημα πίεσης με βελόνες ή καρφίδες

 
Τα συμπτώματα όταν η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου εντοπίζεται στον αυχένα, παρατηρούνται στο χέρι τον ώμο και τον θώρακα.

Όταν εντοπίζεται χαμηλότερα στην Οσφυϊκή χώρα τότε υπάρχει οσφυαλγία και επέκταση του άλγους στο πόδι και επεκτείνεται πολλές φορές μέχρι τον άκρο πόδα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι εν τω βάθει μυϊκά άλγη, μυϊκός σπασμός στα κάτω άκρα σπαστικότητα και αδυναμία βαδίσεως.

Ειδική κατηγορία συμπτωμάτων είναι η ιππουριδική συνδρομή με βαρεία πάρεση κάτω άκρων ορθοκυστικές διαταραχές και υπαισθησία στην περιοχή του ορθού περινέου και γλουτών. Η εν λόγω κατάσταση χρήζει επείγουσας χειρουργικής θεραπείας.


 
Δρ. Σπυρίδων Δ. Τζανής
Νευροχειρουργός
American Medical Center

 

  

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας