Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Χρηματοδότηση 400,000 ευρώ για το Κέντρο “Ιατρικής Ακρίβειας” εξασφάλισε το ΠΚ

Χρηματοδότηση 400,000 ευρώ για το Κέντρο “Ιατρικής Ακρίβειας” εξασφάλισε το ΠΚ

 Χρηματοδότηση ύψους 400 χιλιάδων ευρώ εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», για ετοιμασία επιχειρησιακού σχεδίου για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη χρηματοδότηση δίνεται “πράσινο φως” για ετοιμασία επιχειρησιακού σχεδίου για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού διεπιστημονικού Κέντρου Αριστείας και Έρευνας Ολοκληρωμένων Τεχνολογιών «Ιατρικής Ακρίβειας» στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, το οποίο θα ηγείται το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Αριστείας «Ιατρικής Ακριβείας» (Precision Medicine), με σκοπό να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της ιατρικής πρακτικής προσαρμόζοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πρόταση κατατάχθηκε 3η ανάμεσα στις 30 προτάσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση 400 χιλιάδες ευρώ έκαστη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Teaming». Σε πρώτη φάση, θα ετοιμαστεί επιχειρησιακό σχέδιο για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας.
 
Στο Κέντρο, το οποίο φιλοδοξεί να πρωτοπορεί στην ανάπτυξη νέων ιατρικών τεχνολογιών, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ακόλουθες επιστημονικές περιοχές: μοντελοποίηση και προσομοίωση ασθενειών, ευφυή διαγνωστικά συστήματα και βιοπληροφορική, ποσοτική ανάλυση ιατρικής απεικόνισης, ηλεκτρονική υγεία, ενσωματωμένα συστήματα και ιατρικά ηλεκτρονικά, και τεχνολογίες αισθητήρων και νανοϊατρικής, αναφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  
Άλλοι τοπικοί εταίροι του έργου είναι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, και το Υπουργείο Υγείας με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι το Ινστιτούτο Fraunhofer για τη Βιοϊατρική Μηχανική (IBMT) στη  Γερμανία και το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας, Εμβιομηχανικής, Βιοϋλικών και Νανοϊατρικής (CIBER-ΒΒΝ) στην Ισπανία.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε σε δηλώσεις του, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “ότι η επιλογή του έργου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι καταδεικνύει τη διεξαγωγή καινοτόμου και υψηλής ποιότητας έρευνας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο σημαντικό τομέα της υγείας”.

“Αναμφίβολα, η δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενός Κέντρου Αριστείας στη Βιοϊατρική θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης του Κύπριου ασθενούς προς τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους πολίτες”, ανέφερε τέλος ο κ. Χριστοφίδης.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας