Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Υπ. Υγείας: Η Κύπρος στηρίζει τη διασυνοριακή συνεργασία στα θέματα κοινών προμηθειών φαρμάκων σε επίπεδο Ε.Ε.

Υπ. Υγείας: Η Κύπρος στηρίζει τη διασυνοριακή συνεργασία στα θέματα κοινών προμηθειών φαρμάκων σε επίπεδο Ε.Ε.

Ο Υπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε στις εργασίες της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ, που συνήλθε στις 19-20 Μαρτίου 2017, στη Μάλτα, προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο.
 
Τα κύρια θέματα συζήτησης στην ατζέντα της συνάντησης αφορούσαν τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες τεχνολογίες, φάρμακα και εξειδικευμένες υπηρεσίες, την αντιμετώπιση της επιδείνωσης του φαινομένου της παχυσαρκίας στα παιδιά και την κλιμάκωση των προσπαθειών για οριστικό έλεγχο της επιδημίας του HIV/ AIDS στην ΕΕ, μέχρι το 2030.
 
Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τις εργασίες της Συνάντησης ήταν τα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα που παρουσιάζει το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με όλες τις αρνητικές του επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και τη συνεπακόλουθη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.
 
Οι Υπουργοί Υγείας επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών που σχετίζονται με την προαγωγή της υγείας και της υγιεινής διατροφής από τα πρώτα στάδια της ζωής των παιδιών και τονίστηκε η ανάγκη για πολυθεματική προσέγγιση του προβλήματος με εμπλοκή των ίδιων των παιδιών, της οικογένειας, του σχολείου, της παραγωγής τροφίμων, των ΜΜΕ και της κοινωνίας γενικότερα.  
 
Ως προς το θέμα του HIV/AIDS, οι Υπουργοί Υγείας δήλωσαν την πολιτική τους δέσμευση για ενίσχυση και κλιμάκωση των μέτρων ώστε μέχρι το 2030 να τεθεί οριστικά υπό έλεγχο η επιδημία του HIV/AIDS, ενώ παράλληλα συζήτησαν τρόπους διευκόλυνσης της πρόσβασης των ασθενών στην πρόληψη και θεραπεία.
 
Η συζήτηση συνεχίστηκε με το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων υγείας των κρατών μελών για βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
 
Ο κ. Παμπορίδης στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει τη διασυνοριακή συνεργασία στα θέματα κοινών προμηθειών φαρμάκων σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικών όσο και σε θέματα κοινής προμήθειας, κοινής εξασφάλισης τιμών και κοινών αξιολογήσεων.
 
Επισήμανε ακόμη ότι το πρόβλημα της προσβασιμότητας σε καινοτόμα φάρμακα και τεχνολογίες είναι  εντονότερο στα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ και η συνεργασία και δημιουργία μηχανισμών για κοινές προμήθειες καινοτόμων φαρμάκων και τεχνολογιών μπορεί να εξασφαλίσει ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης, για ίση πρόσβαση των ασθενών σε εξειδικευμένες θεραπείες, ειδικά για σπάνιες νόσους.
 
Η Άτυπη Συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση του θέματος της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού υγείας και την ανεπαρκή κατάρτιση και εκπαίδευσή του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
 
Οι Υπουργοί Υγείας συμφώνησαν για την ανάγκη προώθησης δράσεων δομημένης συνεργασίας για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτικές άκρως εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, για ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης και για πρόληψη της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου επιστημόνων (brain drain).
 
Στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης, ο κ. Παμπορίδης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του, κατά τις οποίες είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για επίκαιρα θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας.
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας