Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μάθε τι είναι το Σύνδρομο Κούνης (Αλλεργικό έμφραγμα)

Μάθε τι είναι το Σύνδρομο Κούνης (Αλλεργικό έμφραγμα)

Παρατηρήθηκε  για πρώτη φορά από τον Καθηγητή Νικόλαο Κούνη το 1985 σαν σύνδρομο της «αλλεργικής στηθάγχης» που μπορούσε να εξελιχθεί σε «αλλεργικό έμφραγμα».
 
Ονομάσθηκε «σύνδρομο Κούνης» από Έλληνες και Αμερικανούς ιατρούς το 2003 προς τιμή του θεμελιωτή του.
                                                                                                                                    
Είναι ο συνδυασμός οξέων στεφανιαίων επεισοδίων όπως οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, στηθάγχης και ακόμα θρόμβωσης μέσα σε ενδοστεφανιαίο νάρθηκα (stent) με αλλεργικές αντιδράσεις από διάφορα αίτια όπως φάρμακα, τσιμπήματα εντόμων, μέταλλα, τροφές, ή σκόνες.
 
Το “σύνδρομο Κούνης” μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες περιβαλλοντικές εκθέσεις όπως δαγκώματα φιδιών, εντόμων, μυρμηγκιών, βρώση οστρακόδερμων. Φάρμακα επίσης, έχουν ενοχοποιηθεί ότι προκαλούν το ως άνω σύνδρομο και περιλαμβάνουν σκιαγραφικές ουσίες, αντιβιοτικά, ενδοφλέβια αναισθητικά, αναλγητικά,  αντιφλεγμονώδη, αντισηπτικά δέρματος, θρομβολυτικά, αντινεοπλασματικά, ακόμη και κορτικοστεροειδή αλλά και η ουσία latex.

 Ο ασθενής παρουσίαζει ερυθηματώδες εξάνθημα και ανέφερει ένα αίσθημα καύσους στο πρόσωπο και αμέσως μετά πέφτει σε σοκ.
 
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα εμφανίζει ανάσπαση του διαστήματος ST.

Η αντιμετώπιση είναι με πρωτογενής αγγειοπλαστική. Αυτό επιτυγχάνεται με άμεση διενέργεια στεφανιογραφίας, που αναδεικνύεται το πρόβλημα και στον ίδιο χρόνο, διάνοιξη της φραγμένης αρτηρίας με μπαλόνι και τοποθέτηση stent.

Σε μερικές περιπτώσεις οι ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές είναι λόγω σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας και αυτό εξαφανίζεται μετά από ενδοστεφανιαία χορήγηση νιτρώδη.

Η πιο κάτω αγγειογραφία είναι από ασθενή με “σύνδρομο Κούνης” μετά από χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών. Καρδιακός καθετηριασμός έδειξε σπασμό της δεξιάς στεφανιαίας που υποχώρησε μετά από νιτρώδη χωρίς να χρειαστεί μπαλόνι ή στεντ.
 

 
 
 
* Δρ Θέμης Κομοδρόμος
επεμβατικός καρδιολόγος
Αρεταίειο Νοσοκομέιο, Όροφος -1
τηλ.357 - 22 200 300 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας