Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ανοσοθεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα

Ανοσοθεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα

Σύμφωνα με την τυχαιοποιημένη ιατρική μελέτη με τίτλο “GRASS Randomised Clinical Trial”, η ανοσοθεραπεία για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας λόγω του γρασιδιού είναι αποτελεσματική.
 
Εντούτοις, αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι όταν χορηγείται υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, αυτή θα πρέπει να χορηγηθεί συνολικά για τουλάχιστον 3 συνεχόμενα έτη.
 
Σε διαφορετική περίπτωση, η δράση της απευαισθητοποίησης στο γρασίδι δεν θα είναι αποτελεσματική και μόνιμη, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας / βρογχικού άσθματος να επανέλθουν.
 
Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Stephen Durham μελέτησε 106 ασθενείς με αλλεργία στο γρασίδι, χορηγόντας τους υπογλώσσια, υποδόρια ή placebo θεραπεία. Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για 2 μόνο χρόνια παρουσίαζαν συχνότερες υποτροπές της αλλεργίας τους.
 
Είναι γνωστό ότι συχνά αλλεργική ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα συνυπάρχουν και ο πνευμονολόγος για να διαπιστώσει την αιτία του άσθματος συχνά πραγματοποιεί τις λεγόμενες δερματικές δοκιμασίες (prick tests). Μετά από τα prick tests, ο ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί για ειδική ανοσοθεραπεία εάν είναι αλλεργικός σε ένα παράγοντα που δεν μπορεί να αποφύγει στην καθημερινότητα του.
 
Τι είναι τα δερματικά αλλεργικά τεστ;

Τα δερματικά αλλεργικά τεστ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων και ειδικά των αλλεργιών που μπορεί να σχετίζονται με το βρογχικό άσθμα, όσον αφορά στη χρήση τους στην Πνευμονολογία.

Στο αντιβράχιο ή στην πλάτη του εξεταζομένου τοποθετούνται ειδικά εκχυλίσματα των αλλεργιογόνων και ακολούθως γίνεται ένα απλό τσίμπημα διαμέσου αυτών εντελώς επιφανειακά στην επιδερμίδα.
 
Επιπλέον, πάντοτε γίνεται ταυτόχρονα έλεγχος με θετικό και αρνητικό control.
 
Στο ιατρείο εφαρμόζεται μία σύγχρονη μέθοδος με την οποία γίνεται έλεγχος 6 αλλεργιογόνων ταυτόχρονα μέσω ένος και μόνο τσιμπήματος, με αποτέλεσμα την ταχύτητα της μεθόδου και την καθόλα άνετη και ανώδυνη εξέταση για τον ασθενή.
 
Το αποτέλεσμα διαβάζεται μετά από περίπου 20 λεπτά.

Είναι μία μέθοδος απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη.
 
Τα δερματικά αλλεργικά τεστ δεν έχουν παρενέργειες. Τέλος, ο εξεταζόμενος μετά τα τεστ, μπορεί να κάνει όποια δραστηριότητα θέλει, χωρίς περιορισμό από τα τεστ.
 

 
*Δρ. Ανδρέας Ζαχαριάδης,Πνευμονολόγος, Ειδικός Διαταραχών Ύπνου, Senior Lecturer (Pulmonology) στο European University Cyprus, Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας
Τηλεφώνο: 22-355188
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας