Κυριακή 5 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Χειρουργικές επεμβάσεις παγκρέατος

Χειρουργικές επεμβάσεις παγκρέατος

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας με ενδοκρινή και εξωκρινή δράση ταυτόχρονα.
 
Ενδοκρινή ονομάζουμε έναν αδένα ο οποίος παράγει μία ορμόνη και την απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος για να μεταφερθεί  στα όργανα στόχος που βρίσκονται μακριά.
 
Εξωκρινή ονομάζουμε ένα αδένα ο οποίος ανατομικά βρίσκεται κοντά στο όργανο στόχο και οι δραστικές ουσίες που παράγει μεταφέρονται εκεί που θα δράσουν με ένα σύστημα πόρων.
 
Το πάγκρεας με την ενδοκρινή του μοίρα παράγει την ορμόνη ινσουλίνη που κυκλοφορεί στο αίμα και είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στον οργανισμό και γλουκαγόνο  που ρυθμίζει την άμεση κινητοποίηση και απόδοση στον οργανισμό ενέργειας από αποθήκες του λίπους και του συκωτιού όταν υπάρχει ανάγκη .
 
Η εξωκρινής μοίρα του παγκρέατος παράγει τα παγκρεατικά ένζυμα (λιπάση, αμυλάση και πρωτεάση) που χρειάζονται για την διάσπαση και την απορρόφηση του λίπους του άμυλου και των πρωτεϊνών που περνούν από το στομάχι προς το έντερο.
 
Τα ένζυμα αυτά χρειάζονται αμέσως μετά την είσοδο των τροφών στο δωδεκαδάκτυλο.
 
Το  πάγκρεας είναι στρατηγικά τοποθετημένο σε αυτό το σημείο και ένα σύστημα πόρων μεταφέρει τα παγκρεατικά ένζυμα από το σημείο παραγωγής στο σημείο κατανάλωσης  στο δωδεκαδάκτυλο. Ο παγκρεατικός πόρος βγαίνοντας στο δωδεκαδάκτυλο  μοιράζεται με τον χοληδόχο πόρο (μεταφέρει από το συκώτι την χολή για την πέψη του λίπους)  μία κοινή έξοδο  που ονομάζεται “το φύμα του Vater”.
 
Το πάγκρεας είναι ένα δύσκολο χειρουργικά όργανο λόγω της ανατομικής του θέσης και της στενής τοπογραφικής σχέσης με τα γειτονικά του όργανα όπως φαίνεται στην εικόνα.
 
Οποιαδήποτε, καλοήθης ή κακοήθης, παθολογική κατάσταση ταλαιπωρεί το πάγκρεας, σε σύντομο χρονικό διάστημα επεκτείνεται και στα γειτονικά όργανα και αυτό κάνει την αντιμετώπιση των παθήσεων του παγκρέατος περίπλοκή και δύσκολη.  
 
  
* Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου,χειρούργος πεπτικού, με ειδικότητες, Λαπαροσκοπική - Ρομποτική, χειρουργική και χειρουργική ογκολογία, 99400409 ( +306932582182)
Τηλ Κλινικής: 25200100
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας