Παρασκευή 3 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η αίσθηση της Ακοής και η λειτουργία της-Μάιος: Μήνας Ακοής

Η αίσθηση της Ακοής και η λειτουργία της-Μάιος: Μήνας Ακοής

Ο μήνας Μάιος καθιερώθηκε το 1927 ως «Μήνας Ακοής» με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό ανά το παγκόσμιο για τις διαταραχές επικοινωνίας και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας, κατανόησης και  ακοής.

Μ’ αυτή την αφορμή, ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Κλινικός Ακουολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, με μία σειρά άρθρων θα μας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ακοή. Σ’ αυτό το άρθρο μας ενημερώνει για την πολύτιμη αίσθηση της ακοής και μας εξηγεί τη λειτουργία της.
 
Οι πέντε αισθήσεις αποτελούν τη διασύνδεσή μας με την υλική εξωτερική πραγματικότητα. Η ακοή, η όραση, η όσφρηση, η γεύση και η αφή μας βοηθούν να επικοινωνούμε με το εξωτερικό μας περιβάλλον.
 
Η ακοή είναι μία από τις αισθήσεις που αναπτύσσεται από την εμβρυική ακόμα ηλικία. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το έμβρυο γύρω στην 16η εβδομάδα της κύησης ξεκινά να ακούει κάποιους περιορισμένους θορύβους, όπως τον κτύπο της καρδιάς, το γουργούρισμα του στομάχου της μητέρας. Μέχρι την 24η εβδομάδα το έμβρυο ξεκινά να ανταποκρίνεται και σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως μελωδίες, θορύβους και φωνές.
 
H ακοή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που διασφαλίζουν την ουσιώδη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Σύμφωνα με το Γερμανό φιλόσοφο, Εμμάνουελ Καντ, «η απώλεια όρασης απομακρύνει τον άνθρωπο από τα αντικείμενα, ενώ η απώλεια ακοής απομακρύνει τον άνθρωπο από τους ανθρώπους».
 
Η επικοινωνία είναι ένας πολυδιάστατος όρος και ερμηνεύεται ως «δημιουργία σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων με την ανταλλαγή, μετάδοση απόψεων, μηνυμάτων, πληροφοριών», «μετάδοση και λήψη ηχητικών ή οπτικών μηνυμάτων, δεδομένων με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων», κλπ..

Με άλλα λόγια καθημερινά επικοινωνούμε μιλώντας και ακούγοντας ο ένας τον άλλο, ακούμε μουσική και ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις με ειδήσεις από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας. 
 
Η αίσθηση της ακοής, παρόλο που φαινομενικά μοιάζει απλή, στην πραγματικότητα είναι μία πολύπλοκη διαδικασία. Η λειτουργία της ακοής ξεκινά όταν το εξωτερικό αυτί, δηλαδή το πτερύγιο, συγκεντρώνει και κατευθύνει τα ηχητικά κύματα στον ακουστικό πόρο του μέσου αυτιού, όπου ενισχύεται ο ήχος.

Στο μέσο αυτί, τα ηχητικά κύματα χτυπούν στο τύμπανο και το κάνουν να πάλλεται και μέσω τριών μικρών οσταρίων μεταδίδονται τελικά οι δονήσεις στο εσωτερικό αυτί.

Στο εσωτερικό αυτί βρίσκεται ο κοχλίας που έχει υγρό και περιέχει τα υπερευαίσθητα τριχωτά κύτταρα, όπου τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε νευρικές ώσεις, λόγω της διέγερσης και της κίνησης των μικροσκοπικών νευρικών απολήξεων των τριχωτών κυττάρων.

Στη συνέχεια, οι νευρικές ώσεις που παράγονται, άγονται στο ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου, ο οποίος επεξεργάζεται τα νευρικά σήματα και μας βοηθά να αντιληφθούμε τον ήχο που ακούμε.

Το αυτί, με την πολύπλοκη δομή που το χαρακτηρίζει και τη συμβολή του εγκεφάλου, μας βοηθά να ανιχνεύουμε, να ξεχωρίζουμε, να φιλτράρουμε και να αναγνωρίζουμε τους διάφορους ήχους.

Το αυτί μας, είναι αυτό που μας χαρίζει την αίσθηση της ακοής και συμβάλει σημαντικά στην επικοινωνία του ατόμου με το περιβάλλον του.
 
Η ακοή είναι πολύτιμη αίσθηση και είναι το κλειδί της επικοινωνίας!
 
Με αφορμή το Μήνα Μάιο – Μήνα Ακοής τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE σας προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ Αξιολόγηση Ακοής. Για περισσότερες πληροφορίες και διευθέτηση συμβουλευτικού ραντεβού καλέστε στο 77 77 65 00.
 

 


*Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
 

  

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας