Παρασκευή 17 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ρομποτική Χειρουργική da Vinci

Ρομποτική Χειρουργική da Vinci

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci
 
Η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci είναι μια ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδος, κατά την οποία οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια με την βοήθεια πολύ λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς μέσα από μικροσκοπικές οπές 5mm ή 8mm στο δέρμα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες και επώδυνες τομές.
 
Πότε αναπτύχθηκε η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci
 
Η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci ή η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική αναπτύχθηκε για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Αντί της άμεσης μετακίνησης των εργαλείων ο χειρουργός χρησιμοποιεί την κονσόλα του Ρομποτικού Συστήματος για να χειριστεί τα εργαλεία που συνδέονται στους πολλαπλούς ρομποτικούς βραχίονες.
 
Μέσω του υπολογιστή οι κινήσεις του χειρουργού μετατρέπονται και στη συνέχεια εκτελούνται στον ασθενή από το ρομπότ σε πραγματικό χρόνο.
 
Η κονσόλα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον ασθενή, αλλά διαχωρισμένη από το χειρουργικό πεδίο. Δεδομένου ότι ο χειρουργός δεν χρειάζεται να είναι σε άμεση επαφή με τον ασθενή, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί από απόσταση μεταξύ ασθενή και χειρουργού.
 
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci
 
 
 
 
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci
 
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 2314 Ρομποτικά Χειρουργικά Συστήματα da Vinci με τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400.000 περιστατικά. Στην Ελλάδα και τη Κύπρο, έχουν εγκατασταθεί 9 Χειρουργικά Ρομποτικά Συστήματα da Vinci, με τα οποία πραγματοποιούνται ετησίως πάνω από 1100 περιστατικά.
 
Το Ρομποτικό Σύστημα da Vinci έχει αποδείξει τα οφέλη του σε πολλούς χειρουργικούς τομείς όπως: 
 
-          Καρδιο-θωρακοχειρουργική
-          Γενική Χειρουργική
-          Γυναικολογία
-          Ουρολογία
-          Άλλοι τομείς: θυρεοειδεκτομή, μερική λαρυγγεκτομή για καρκίνο του λάρυγγα
 
H Ρομποτική Χειρουργική da Vinci αποτελείται από τρία βασικά κομμάτια: την Κονσόλα Χειρούργου, την Τροχήλατη Βάση Ασθενούς που έχει σχεδιαστεί για τη προσαρμογή των Εργαλείων EndoWrist® και την Τροχήλατη Βάση Vision.
 
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci - Κονσόλα Χειρουργού        
                           
Στη Ρομποτική Χειρουργική da Vinci, η Κονσόλα Χειρούργου είναι το κέντρο ελέγχου του Χειρουργικού Συστήματος da Vinci. Ο Χειριστής της Κονσόλας βρίσκεται εκτός του χειρουργικού πεδίου και ελέγχει τα εργαλεία και ένα τρισδιάστατο ενδοσκόπιο με τα χέρια του, χρησιμοποιώντας δύο κύριες διατάξεις ελέγχου, καθώς  και με τα πόδια του, χρησιμοποιώντας πεντάλ.
 
Μέσω του στερεοσκοπικού εικονοσκοπίου, τα άκρα του εργαλείου φαίνονται να ευθυγραμμίζονται με τα χέρια του χειρούργου στις κύριες διατάξεις ελέγχου. Αυτός ο σχεδιασμός προορίζεται για την εξομοίωση του φυσικού συντονισμού χεριών, ματιών και εργαλείου της ανοιχτής εγχείρησης.
 
Ο φυσικός συντονισμός βοηθά στη βελτιστοποίηση του συντονισμού χεριών και ματιών. Αυτό σημαίνει ότι το Σύστημα da Vinci επιτρέπει στο χειρούργο να είναι το ίδιο επιδέξιος όπως και στην ανοιχτή εγχείρηση ενώ χειρουργεί σε ένα ελάχιστα τραυματικό περιβάλλον. Περαιτέρω έλεγχος παρέχεται από την κλιμάκωση κίνησης και τη μείωση του τρόμου, παράγοντες που μειώνουν το αντίκτυπο του φυσικού τρόμου του χεριού ή την ακούσια κίνηση.
 
Ο χειριστής της Κονσόλας έχει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξει την προβολή από πλήρη οθόνη σε πολλαπλές εικόνες (Προβολή TilePro™), με αποτέλεσμα η τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού  πεδίου να προβάλλεται σε συνδυασμό με έως και δύο επιπλέον εικόνες που παρέχονται από τις βοηθητικές εξόδους.
 
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci
 
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci - Τροχήλατη βάση Ασθενούς        
             
Στη Ρομποτική Χειρουργική da Vinci η Τροχήλατη Βάση Ασθενούς είναι το λειτουργικό στοιχείο του Συστήματος da Vinci και η βασική λειτουργία της είναι η κίνηση των βραχιόνων των εργαλείων και του βραχίονα της κάμερας. Το ρομποτικό σύστημα da Vinci κάνει χρήση τεχνολογίας απόμακρου κέντρου.
 
Το απόμακρο κέντρο είναι ένα σταθερό σημείο γύρω από το οποίο κινούνται οι βραχίονες της Τροχήλατης Βάσης Ασθενούς.
 
Η τεχνολογία απόμακρου κέντρου δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό μέσω του Συστήματος να χειρίζεται τα εργαλεία  και τα ενδοσκόπια στη χειρουργική περιοχή ενώ πιέζει ελάχιστα το σωματικό τοίχωμα του ασθενούς. Ο χειριστής της Τροχήλατης Βάσης Ασθενούς εργάζεται στο αποστειρωμένο πεδίο, βοηθώντας το χειριστή της Κονσόλας αλλάζοντας τα εργαλεία και τα ενδοσκόπια και διεξάγοντας άλλες δραστηριότητες στην πλευρά του ασθενούς.
 
Ο χειριστής της Τροχήλατης Βάσης Ασθενούς μπορεί να δει το χειρουργικό πεδίο χρησιμοποιώντας την κατάλληλη οθόνη αφής.
 
Για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του ασθενούς, οι ενέργειες του χειριστή Τροχήλατης Βάσης Ασθενούς έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις ενέργειες του χειριστή της Κονσόλας Χειρούργου.
 
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci - Τροχήλατη βάση Vision 
 
Στη Ρομποτική Χειρουργική da Vinci, η Τροχήλατη βάση Vision έχει τον εξοπλισμό επεξεργασίας εικόνων του Συστήματος και χειρίζεται από ένα μη αποστειρωμένο άτομο κατά την εγχείρηση. Η Τροχήλατη Βάση Vision παρέχει χώρο για προαιρετική οθόνη αφής ως βοηθητικό χειρουργικό εξοπλισμό.
 
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci και Εργαλεία EndoWrist
 
Στη Ρομποτική Χειρουργική Τα Εργαλεία EndoWrist έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν φυσική δεξιότητα στους χειρούργους και ακόμη μεγαλύτερο φάσμα κίνησης σε σύγκριση με το ανθρώπινο χέρι. Αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις του χειρούργου γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις.
 
Τα Εργαλεία EndoWrist, τα οποία χρησιμοποιούνται με το Σύστημα da Vinci, έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη της πιο γρήγορης και ακριβούς συρραφής, τομής καθώς  και χειρισμό ιστού που διατίθενται σε οποιαδήποτε χειρουργική πλατφόρμα.
 
Τα εργαλεία EndoWrist είναι εργαλεία πολλαπλών χρήσεων και διατίθενται σε διαμέτρους 8mm και 5mm.
 
Ρομποτική Χειρουργική da Vinci - Πλεονεκτήματα
 
Στη Ρομποτική Χειρουργική da Vinci  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα da Vinci στον Χειρουργό, σε σχέση με άλλες χειρουργικές μεθόδους είναι:
 
•      Μεγαλύτερος βαθμός χειρουργικής ακρίβειας
•      Τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου
•      Άνετος και εύκολος χειρισμός των χειρουργικών εργαλείων
•      Απόσβεση του τρέμουλου των χεριών
 
Οφέλη ασθενών κατά την Ρομποτική Χειρουργική da Vinci 
 
Όσον αφορά, τα οφέλη για τον ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση με το Χειρουργικό Ρομποτικό Σύστημα daVinci, αυτά είναι:
 
•      Μικρότερο τραύμα στο σώμα του ασθενούς, λιγότερες ουλές, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
•      Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας
•      Λιγότερη απώλεια αίματος και ανάγκες μετάγγισης κατά την επέμβαση
•      Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και δυσφορίας
•      Μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης
•      Συντομότερη παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο
•      Γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 
 
 
* Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου,χειρούργος πεπτικού, με ειδικότητες, Λαπαροσκοπική - Ρομποτική, χειρουργική και χειρουργική ογκολογία, 99400409 ( +306932582182)
Τηλ Κλινικής: 25200100
 
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας