Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

 Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus από την Αιθιοπία ψηφίστηκε ως νέος γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) χθες και έγινε ο πρώτος Αφρικανός στην ιστορία του Οργανισμού που φτάνει σε αυτό το αξίωμα.
 
Η εκλογή ήταν η πρώτη που διεξήγαγε ο ίδιος ο ΠΟΥ επάνω σε πιο ανοικτούς και δημοκρατικούς κανόνες. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εκστρατείας, αρχικά από έξι υποψηφίους, η ψηφοφορία έλαβε χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, όπου οι Υπουργοί Υγείας των 186 χωρών-μελών του ΠΟΥ πραγματοποίησαν μυστική ψηφοφορία.
 
Ο κ. Tedros, εμπειρογνώμονας επάνω σε θέματα για την ελονοσία, τελικά νίκησε τον δρ. David Nabarro από την Μ. Βρετανία μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Η τελική καταμέτρηση ήταν 133 ψήφοι έναντι 50, με τρεις αποχές.
 
Ο δρ Sania Nishtar, Πακιστανός καρδιολόγος και εμπειρογνώμονας σε μη μεταδοτικές ασθένειες, αποσύρθηκε αφού έλαβε μόλις 38 ψήφους στον πρώτο γύρο.
 
Ο κ. Tedros, 52 ετών, αντικαθιστά την δρ Margaret Chan από την Κίνα, η οποία κατείχε τη θέση για μια δεκαετία.
 
Είναι γνωστός για το γεγονός ότι μείωσε δραστικά τους θανάτους από την ελονοσία, το AIDS, την φυματίωση και τις επιπλοκές υγείας στα νεογνά, όταν ήταν υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας. Εκπαίδευσε 40.000 γυναικείες υγειονομικές μονάδες, προσέλαβε ερευνητές, βελτίωσε στο εθνικό εργαστήριο, οργάνωσε ένα βασικό σύστημα ασθενοφόρων και ηγήθηκε μια δεκαπλάσιας αύξησης στους αποφοίτους των ιατρικών σχολών.
 
Υποσχέθηκε, ως νέος επικεφαλής του ΠΟΥ, να εφαρμόσει ασφάλιση υγείας ακόμη και στα φτωχότερα έθνη, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των φορέων Υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να καταστήσει τον Οργανισμό πιο υπεύθυνο και διαφανή.
 
Υποστηρίζει, επίσης, την μεγαλύτερη πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων και την προληπτική φροντίδα των γυναικών και δεσμεύθηκε για πιο δίκαιη κατανομή των στελεχών στον ΠΟΥ με βάση φυλετικά και εθνοτικά κριτήρια. Έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια υγεία.
 
Πηγή: www.nytimes.com
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας