Κυριακή 5 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μόνο περηφάνια για τον δρ Αμερίκο Αργυρίου

Μόνο περηφάνια για τον δρ Αμερίκο Αργυρίου

Για μένα, δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τη νοητική ισορροπία και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από μια πνευματική παρεκτροπή, δηλώνει ο παιδίατρος Δρ. Αμερίκος Αργυρίου, ο οποίος ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει, όπως λέει, το γεγονός πως θα τιμηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο του "Ευρωπαίου Πολίτη 2017", για την πολύχρονη υπηρεσία του στα άτομα με νοητική αναπηρία, ενώ δηλώνει πως "ό,τι έκανα στη ζωή μου το έκανα με πολύ σοβαρότητα, επιμέλεια και αγάπη".
 
Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για την απόφαση βράβευσης του, ο  Δρ. Αργυρίου φιλοξένησε το πρωί το ΚΥΠΕ και το κρατικό κανάλι στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος "Θεοτόκος", που ίδρυσε το 1969, και το οποίο συνεχίζει να επισκέπτεται καθημερινά, παρά τα 93 του χρόνια, για να δει "τα παιδιά του" και να επιθεωρήσει τα όσα γίνονται από τους συνεχιστές του έργου του.
 
Ερωτηθείς πώς αισθάνεται που, μετά την περσινή βράβευση του από την Πολιτεία, με το μετάλλιο "Εξαίρετης Προσφοράς", θα βραβευθεί το φθινόπωρο και με το βραβείο του "Ευρωπαίου Πολίτη 2017", ο Δρ. Αργυρίου αναφέρει πως "αν ομολογήσω ότι δεν έχω συνειδητοποιήσει πραγματικά το μέγεθος αυτής της ενέργειας, θα είμαι μέσα στα πλαίσια της ειλικρίνειας που διακατέχει τα συναισθήματα μου αυτή τη στιγμή".
 
Διαβάστε: Μηνάς Χατζημηνάς, ο πατέρας της Παιδιατρικής (1920-2012)
 
"Επηρεάζομαι από ό,τι μου λέει ο περίγυρος και οι φίλοι μου, πως είναι μια ξεχωριστή τιμή και ειδικά ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, που μου είπε τέσσερις φορές συγχαρητήρια πριν μου διαβάσει την ανακοίνωση, πως δηλαδή επιλέγηκα ως ο μοναδικός Κύπριος που θα τιμηθεί φέτος με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη", συμπλήρωσε.
 
Εκεί που αισθάνομαι πολύ τιμημένος και ευχαριστημένος με τη συνείδηση μου, συνεχίζει, "είναι που μου δόθηκε η ευκαιρία και όσα έκανα τα έκανα ένεκα συγκυριών και συνθηκών, κι  αν με ρωτάτε ποιο με ευχαριστεί παραπάνω, αυτό είναι η επιστημονική μου προσφορά, ότι δηλαδή μπόρεσα και πρόσφερα στην επιστήμη μου, έργο το οποίο μου έχει αναγνωριστεί".
 
Καμάρι του, ο Δρ. Αργυρίου θεωρεί το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, που από το 1988 προσφέρει δωρεάν εξετάσεις σε κάθε έγκυο γυναίκα και νεογέννητο, με στόχο την  πρόληψη της νοητικής καθυστέρησης και παράλληλα τη γενετική καθοδήγηση.
 
Όπως υπέδειξε, από τότε, "145 παιδιά σώθηκαν από βέβαιη νοητική καθυστέρηση από το νόσημα του υποθυρεοειδισμού. Ένα νόσημα το οποίο πρόλαβα και σήμερα δεν υπάρχει κανένα υποθυρεοειδικό παιδί στην Κύπρο, αφού  με λίγη θυροξίνη, ένα χάπι, συμπληρώνεται το κενό που δημιουργεί η στέρηση αυτής της ορμόνης".
 
Την ίδια ώρα υπογραμμίζει και τη σημασία του Κέντρου Ανάπτυξης Δεξιοτήτων "ΑΛΜΑ", για παιδιά με αναπτυξιακό κίνδυνο ή πολλαπλές αναπηρίες, ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά και μαθησιακές δυσκολίες, που σήμερα λειτουργεί στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Λεμεσού.
 
"Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση γιατί πραγματικά δημιούργησα μια πολυθεματική ομάδα, με ανθρώπους τους οποίους έστειλα και εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό, είτε αφορά τη φυσιοθεραπεία ή τη νευροθεραπεία, τη ψυχολογία, την εργασιοθεραπεία, είτε τη λογοθεραπεία", ανέφερε και προσθέτει "ό,τι έκανα στη ζωή μου το έκανα με πολύ σοβαρότητα, επιμέλεια και αγάπη".
 
Παράλληλα, τονίζει πως "είναι ωραίο πράγμα να δίνεται η ευκαιρία να κάνει κάποιος κάτι ωφέλιμο, όμως, ωφελιμότερο αλλά και απαραίτητο, για μένα, είναι αυτό το οποίο δημιουργεί κάποιος να έχει συνέχεια και αποχωρώντας ο ίδιος, διότι η βιολογική φθορά είναι αδυσώπητη, νομίζω πως σε αυτό το έργο που συνέβαλα να γίνει, θα υπάρξει συνέχεια".
 
Ο  Δρ. Αμερίκος Αργυρίου δηλώνει πως δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τη νοητική ισορροπία και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από μια πνευματική παρεκτροπή και καταλήγει λέγοντας πως "με πίστη στην αξία της ζωής, με έγνοια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, τραβήξαμε το δρόμο μας και προσφέραμε ό,τι μπορέσαμε να κάνουμε  γι αυτόν τον άνθρωπο, γι αυτή τη ζωή".
 
Υπενθυμίζεται πως την υποψηφιότητα του Δρ Αμερίκου Αργυρίου υπέβαλε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ενώ το βραβείο "Ευρωπαίου Πολίτη 2017",  θα απονεμηθεί σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Γραφείο Ενημέρωσης του ΕΚ στην Κύπρο το φθινόπωρο και θα ακολουθήσει, στις 11 Οκτωβρίου 2017, ειδική πανηγυρική εκδήλωση στις Βρυξέλλες για το σύνολο των νικητών από όλες τις χώρες μέλη. 
   
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας