Σάββατο 4 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ασθένεια ενώ είστε εξωτερικό; Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας

Ασθένεια ενώ είστε εξωτερικό; Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας

Εάν είστε υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ και αρρωστήσετε ξαφνικά κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σας στο εξωτερικό - για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές - δικαιούστε κάθε είδος υγειονομικής περίθαλψης που είναι αναγκαίο να σας παρασχεθεί αμέσως προτού επιστρέψετε στη χώρα σας.
 
Έχετε τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεστε.
 
Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), η οποία αποδεικνύει ότι είστε ασφαλισμένος σε χώρα της ΕΕ.
 
 
Εάν δεν διαθέτετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (π.χ. σε περίπτωση ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης), δεν μπορούν να σας αρνηθούν την παροχή περίθαλψης, ενδέχεται όμως να σας ζητηθεί να πληρώσετε για αυτήν και να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας μόλις επιστρέψετε στη χώρα σας.
 
Αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ)
 
Σε ορισμένες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται μαζί με το βιβλιάριο ασθενείας.
 
Σε άλλες πρέπει να τη ζητήσετε ξεχωριστά.
 
Δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα για την ΕΚΑΑ.
 
Δικαιούστε να τη λάβετε δωρεάν από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας προτού αναχωρήσετε από τη χώρα σας.
 
Περιορισμοί στη χρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας
 
οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας για ιατρική περίθαλψη στη Δανία
 
οι υπήκοοι της Κροατίας δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας στην Ελβετία
 
η κάρτα δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις διάσωσης και επαναπατρισμού - για να επιστρέψετε δωρεάν στη χώρα σας λόγω σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος κατά την επίσκεψή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα χρειαστείτε ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη
 
η κάρτα δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ούτε τα έξοδα προγραμματισμένης περίθαλψης σε άλλη χώρα της ΕΕ
 
Μια αληθινή ιστορία
 
Ο Σβεν, Σουηδός υπήκοος, ταξίδεψε στη Γαλλία για να κάνει σκι.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των διακοπών του, χτύπησε το γόνατό του ενώ έκανε σκι και χρειάστηκε να του παρασχεθεί βοήθεια από γαλλικά σωστικά συνεργεία.
Όταν επέστρεψε στη χώρα του, έλαβε έναν τεράστιο λογαριασμό για το κόστος διάσωσής του.
Ο Σβεν έπρεπε να πληρώσει τον λογαριασμό αυτό στο ακέραιο, καθώς τα έξοδα έρευνας και διάσωσης δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
 
Με µικρό µέγεθος, πλαστικοποιηµένη και µε όψη που θυµίζει πιστωτική κάρτα, δεν καταλαµβάνει θέση στις αποσκευές σου.
 
Η χρησιµότητα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.), ωστόσο, µπορεί να αποδειχθεί αντιστρόφως ανάλογη προς το µέγεθός της, αν τη χρειαστείς κατά τη διάρκεια των διακοπών σου ή εν µέσω ενός επαγγελµατικού ταξιδιού.
 

 
 
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;
 
Μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
 
Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό σας πάροχο ασφάλισης ασθένειας.
 
Σημαντική σημείωση – η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:
 
δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση..
 
Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,
 
δεν καλύπτει τις δαπάνες σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,,
 
δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών..
 
Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.
 
Κύπρος- Κάνε την αίτηση στο : www.moh.gov.cy Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας εκδίδεται στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.
 
 
Ο κ. László Andor, επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, δήλωσε: «Τώρα που πολλοί σχεδιάζουν να φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνει κανείς ότι όλο και περισσότεροι έχουν προμηθευτεί την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να λάβουν επείγουσα περίθαλψη όταν ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που αποκτούν την κάρτα ασφάλισης αποδεικνύει ότι εμπιστεύονται αυτό το σύστημα και αναγνωρίζουν την προστασία που παρέχει.»
 
Τι συµβαίνει αν ταξιδέψεις χωρίς την κάρτα και χρειαστείς ιατρική βοήθεια;

Όταν ταξιδεύεις για οποιοδήποτε λόγο, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να παίρνεις µαζί σου την Κάρτα. Σε περίπτωση που δεν συµβεί αυτό, µπορείς πάντα να απευθυνθείς σε κάποιον οργανισµό κρατικής ασφάλισης, ο οποίος µε τη σειρά του επικοινωνεί µε τον αντίστοιχο στη χώρα σου.
 
Διαφορετικά, ζήτας από τον τοπικό σου φορέα να σου στείλει µε φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδροµείο ένα Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης, το οποίο θα σου προσφέρει τα ίδια δικαιώµατα µε την κάρτα.
 
Τέλος, πρέπει πάντα να θυµάσαι ότι η κάρτα θα διευκολύνει την πρόσβασή σου σε δωρεάν ιατροφαρµακευτική περίθαλψη επιτόπου ή κατά την επιστροφή των εξόδων σου, αν σου έχει ζητηθεί να τα προκαταβάλεις.
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας