Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τα σπορ με ρακέτα σύμμαχος της μακροζωίας

Τα σπορ με ρακέτα σύμμαχος της μακροζωίας

 Νέα έρευνα αποδεικνύει τα οφέλη τόσο για την υγεία της καρδιάς όσο και για την μακροβιότητα.
 
Αν είστε από τα άτομα που τους αρέσουν τα σπορ της παρέας και κυρίως προϋποθέτουν τη χρήση ρακέτας, τότε το παρακάτω θέμα σας αφορά!
 
Κι αυτό διότι σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται από την online έκδοση του British Journal of Sports Medicine, οι λάτρεις αυτών των παιχνιδιών όχι μόνο ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος, αλλά και αυξάνουν σημαντικά και το προσδόκιμο ζωής τους.
 
Εξετάζοντας, λοιπόν, τη σχέση μεταξύ 6 διαφορετικών τύπων άσκησης και του κινδύνου για πρόωρο θάνατο, η μελέτη κατέδειξε όσες περιλαμβάνουν τη χρήση ρακέτας, όπως είναι το πινγκ-πονγκ και το τέννις, όχι μόνο προσφέρουν πολύ μεγάλη ευχαρίστηση, αλλά και συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε 80.306 εθελοντές ηλικίας μεταξύ 30 και 98 ετών για διάστημα 9 ετών, οι οποίοι αθλούνταν είτε με αθλήματα με τη χρήση ρακέτας, είτε έκαναν κολύμπι, αερόβια άσκηση, ποδήλατο, τρέξιμο και ποδόσφαιρο.
 
Κύριο εύρημά της ήταν ότι εκείνοι που έπαιζαν παιχνίδια με ρακέτα είχαν 47% μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, ενώ ήταν κατά 56% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο.
 
"Τα παιχνίδια με ρακέτα, όπως είναι το τέννις, το σκουός, το μπαντμιντον, το ράκετμπολ και το πινγκ-πονγκ είναι από πολλές πλευρές ιδανική άσκηση για πολλούς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας" λέει ο Vijay A. Daryanani, φυσιοθερεπευτής και personal trainer στο συνεργαζόμενο με το Πανεπιστήμιο Harvard Spaulding Outpatient Center.
 
Και τονίζει: “Πέραν του ότι προσφέρει μία καλή άσκηση για το καρδιαγγειακό σύστημα βοηθούν επίσης στην ταυτόχρονη ενδυνάμωση τόσο του πάνω όσο και του κάτω μέρους του σώματος. Μπορούν να παιχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορούν να προσαρμοστεί το επίπεδο δυσκολίας τους στη φυσική μας κατάσταση και δεν περιλαβάνουν πολύ εξοπλισμό".
 
Για ποιόν λόγο είναι τόσο ευεργετικά; Όπως εξηγεί ο Daryanani, τα παιχνίδια με ρακέτα προσφέρουν κάτι που άλλα σπορ δεν μπορούν: την πλευρική κίνηση. Έτσι, ενώ στην καθημερινότητά μας κινούμαστε συνήθως με φορά προς τα μπρος, το ίδιο δεν συμβαίνει και σε αυτήν την κατηγορία των σπορ, αφού απαιτούν κίνηση τόσο μπροστά και πίσω, όσο και δεξιά και αριστερά. Κι αυτό είναι κάτι που βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας και της μετατόπισης του βάρους, και άρα ελαττώνει και τον κίνδυνο πτώσεων. 
 
Παράλληλα, αυτού του είδους η άσκηση είναι ιδανική και για το μυαλό, καθώς από γνωστική άποψη, οξύνει τις ικανότητες για σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων λόγω της συνεχούς αναμονής και άμεσης εκτέλεσης της επόμενης κίνησης. 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας