Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πληροφορίες για τους ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα

Πληροφορίες για τους ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα

Ο δρ Ιωσήφ Ιωσήφ ρευματολόγος , παθολόγος (  MBBCh, MRCP (UK)  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΠΡΩΗΝ ΥΦΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ, Αρεταίειο) εξηγεί για μια ασθένεια που λίγο πολύ ελάχιστοι την γνωρίζουν και αρκετοί την μπερδεύουν, αυτή της αγκυλωτικής σπονδυλοαρθρίτιδας. 
 
 
Στην ρευματολογία όταν συναντάς την ορολογία της σπονδυλοαρθροπάθειας εννοούμε μια ομ άδα παθήσεων που συχνά αλλά όχι πάντα επηρεάζουν τον σπόνδυλο εκτός από τις υπόλοιπες περιφερικές αρθρώσεις. 
 
Αυτές οι παθήσεις μοιράζονται χαρακτηριστικά και παρόμοιο γενετικό υπόστρωμα.
 
Με άλλα λόγια άτομα που είναι καμωμένα με ένα τρόπο γενετικά θα είναι πιο επιρρεπή σε μια από τις παθήσεις. 
 
Τα διάφορα χαρακτηριστικά θα μπορούν να συμβούν στο ίδιο άτομο ή σε άτομα της οικογένειας και γενικά καταγράφονται και αντιμετωπίζονται μαζί στην ρευματολογία.
 
Οι παθήσεις που είναι συγγενικές μεταξύ τους είναι : 
αγκυλωτική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
-ψωρισιακή αρθρίτιδα
-αντιδραστική αρθρίτιδα
-εντεροπαθητική αρθρίτιδα  
 
 

 
Τι είναι η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (ΑΣ);
 
Η ΑΣ είναι μια επώδυνη, χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη.
 
Συχνά εμφανίζεται προοδευτική δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και περιορισμός στην κινητικότητα της.
 
Μερικές φορές η ΑΣ προσβάλλει και άλλα μέρη του σώματος, όπως τους ώμους, τα ισχία και τα γόνατα.
 
Στην ΑΣ, προσβάλλονται οι αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, όπως και οι αρθρώσεις μεταξύ σπονδυλικής στήλης και λεκάνης, που ονομάζονται ιερολαγόνιες αρθρώσεις.
 
Η Α.Σ εμφανίζεται περίπου στο 1 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού, τυπικά προσβάλει νεαρούς άντρες και γυναίκες άνω των 25 ετών ενώ προσβάλει 2 έως 3 φορές περισσότερους άντρες από ότι γυναίκες 
 
Η Α.Σ συνήθως επηρεάζει σοβαρά την κίνηση της σπονδυλικής στήλης γεγονός που μειώνει την σωματική λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου
Έως και το 70 τοις εκατόν των ασθενών που θα αναπτύξουν σοβαρή ΑΣ θα σχηματίσουν συντήξεις των σπονδύλων ( τα οστά αναπτύσσονται μαζί) σε διάστημα 10 έως και 15 ετών γεγονός που μειώνει σημαντικά την κινητικότητα. Η χρόνια κόπωση και η αϋπνία αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά της ΑΣ. 
 
Επιπλοκές που σχετίζονται : 
 
- Οστεοπόρωση, η οποία εμφανίζεται έως και στους μισούς ασθενείς ιδιαίτερα σε εκείνους με σύντηξη της σπονδυλικής στήλης και αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος της σπονδυλικής στήλης
 
- Φλεγμονή των οφθαλμών που ονομάζεται ραγοειδίτιδα, εμφανίζεται περίπου στο 40 τοις εκατόν των ατόμων με σπονδυλοαρθρίτιδα και τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν ερυθρότητα και πόνο.
 
- Φλεγμονή της αορτικής βαλβίδας η οποία μπορεί να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου 
 
- Ψωρίαση, μια συχνή , μη μεταδοτική φλεγμονώδης δερματική πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από φολιδώδες δέρμα 
 
- εντερική φλεγμονή, η οποί μπορεί να είναι αρκετά  σοβαρή ώστε να χρήζει θεραπείας. 
 
 
 Συμπτώματα: 
 
 Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι πόνος κυρίως στην μέση με δυσκαμψία και κάψιμο στον ένα ή στον άλλο γλουτό και κάποτε στο πίσω μέρος των γλουτών.
Είναι πολύ συχνή η πρωινή δυσκαμψία και η πολύ ανταπόκριση του πόνου σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 
Παρατηρείται μάλιστα σύμφωνα με τον δρ Ιωσήφ ο ασθενής να νοιώθει την δυσκαμψία αυτή εν ώρα ανάπαυσης. 
 
Κάποτε τα πρώτα συμπτώματα δεν είναι στον σπόνδυλο αλλά σε μια άρθρωση όπως γόνατο ή αστράγαλο. Κάποιοι περνούν πολλά επεισόδια φλεγμονής τενόντων δλδ τενοντίτιδες , κάποτε οι αρθρώσεις κοντά στο στέρνο επηρεάζονται δίνοντας την αίσθηση του πόνου στο στήθος και σε ορισμένες περιπτώσεις φλεγμονή στο μάτι ( ιρίτιδα) μπορεί να συμβούν πριν από τα προβλήματα των αρθρώσεων. 
 
Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει κόπωση. 
 
Η Α.Σ εμφανίζεται συνήθως στους άντρες και τείνει να αρχίζει μεταξύ της ηλικίας των 20 και 30. Παίζουν ρόλο γενετικοί παράγοντες και συχνά α΄τομα που έχουν ΑΣ έχουν την ομάδα αίματος των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζεται HLA B27 ή HLA B 35 παρόλο που δεν σημαίνει πως όταν κάποιος έχει αυτές τις ομάδες αίματος πρέπει να έχει και την πάθηση. 
 
Διάγνωση:
 
Ο πόνος στην πλάτη είναι πολύ συχνό σύμπτωμα. Χρειάζεται προσοχή να μην δοθεί σε κάποιον διάγνωση της ΑΣ όταν έχει ένα απλό πόνο στην πλάτη.
 
Από την άλλη χρειάζεται προσοχή να μην ξεφύγει από κάποιο γιατρό η διάγνωση όταν ένα νέο άτομο έχει συχνά πόνο την πλάτη.
 
Οι ρευματολόγοι βασίζονται στην προσεκτική ανάλυση του ιατρικού όπως το περιγράφει ο ασθενής και σε συνδυασμό με αναλύσεις αίματος
 
Θεραπεία: 
 
Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία εξάλειψης της πάθησης, η γυμναστική και η φυσιοθεραπεία με προσοχή στην στάση του σώματος μπορούν ν βοηθήσουν πολύ. 
 
Παρόλο που ορισμένα άτομα τα καταφέρνουν απλώς με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα να ζήσουν φυσιολογικά την ζωή τους, υπάρχουν άλλοι που θα χρειαστούν ειδικές θεραπείες από ρευματολόγους, όπως ενέσιμα βιολογικά φάρμακα, τα οποία στη Κύπρο είναι εύκολη η πρόσβασή τους σε αυτά.  
 
 
 * ευχαριστίες στην Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου, που συνεχίζοντας την δέσμευση της για συνεχή συνεργασία και αδιάλειπτη ενημέρωση, οργάνωσε την συνάντηση με τον δρ Ιωσήφ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας