Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά στις διακοπές; Κανένα πρόβλημα

Έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά στις διακοπές; Κανένα πρόβλημα

Οι  διακοπές  είναι  κάτι  που όλοι αναμένουμε και σίγουρα θέλουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να  μας συμβεί  οτιδήποτε που θα μας τις χαλάσουν-όπως για παράδειγμα ένας ξαφνικός  πονόδοντος  ή ένα σπασμένο δόντι.

Πρώτο μέλημά σου στα οδοντιατρικά περιστατικά έκτακτης ανάγκης είναι να καλέσεις ή να επισκεφθείς τον οδοντίατρό σου.


Το HealthNews μίλησε με την Δρ. Άννα Μαρία Γιαννίκος, Χειρούργο Οδοντίατρο με ειδίκευση στα οδοντιατρικά λέιζερ και στην αισθητική οδοντιατρική να μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας, δίδοντας μας σημαντικές συμβουλές που πρέπει να λάβεις ως ότου δεις τον οδοντίατρό σου .


Ξεκινώντας από τον

  1. ανυπόφορο πονόδοντο

Όταν το δόντι  σου αρχίσει να πονάει, καθάρισε το στόμα σου με λίγο χλιαρό νερό.  Με απαλές κινήσεις χρησιμοποιήσε οδοντικό νήμα ώστε να αφαιρέσεις οποιαδήποτε υπολείμματα τροφής ανάμεσα στα δόντια και ταυτόχρονα πάρε ένα παυσίπονο για να μετριάσεις τον πόνο.


ΠΟΤΕ μην βάλεις πάνω στα ούλα ασπιρίνη γιατί κινδυνεύουν να πάθουν έγκαυμα!


Ο πονόδοντος έχει μια "αχίλλειο πτέρνα": Το γαρύφαλλο είναι ένα μπαχαρικό με γλυκιά γεύση που έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει ευγενόλη, η οποία είναι ένα ισχυρό αναισθητικό και αντισηπτικό που θα σταματήσει τον πόνο,


Βάλε δύο ή τρία κλωναράκια γαρύφαλλου στο στόμα σου, κοντά στην περιοχή που πονάει και περίμενε λίγο μέχρι να μαλακώσουν. Όταν μαλακώσουν, μάσησε τα (όσο σου επιτρέπει ο πονόδοντος…) και στη συνέχεια το γαρύφαλλο θα απελευθερώσει τα φυσικά φαρμακευτικά του έλαια!


2. Απόστημα του δοντιού


Για τη μείωση του οιδήματος μπορείς να τοποθετήσεις μια παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα εξωτερικά της περιοχής.

Η εφαρμογή του πάγου θα πρέπει να γίνεται διακεκομμένα. Φροντίζεις να κρατάς τον πάγο εξωτερικά για 15-20 λεπτά και επανάλαβε τη διαδικασία μετά απο 20 περίπου λεπτά. Κάλεσε άμεσα τον οδοντίατρό σου!


3. Σπασμένο δόντι


Ένα δόντι με σφράγισμα ή σάπιο είναι αδύναμο και μπορεί να σπάσει. 


Τοποθέτησε μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή για να μειώσει το πιθανόν πρήξιμο στους μαλακούς ιστούς.  Αν υπάρχει αιμορραγία από τα ούλα βάλε μια γάζα ή βαμβάκι και πίεσε για 10 λεπτά ή μέχρι να σταματήσει το αίμα.


4. Σφράγισμα που έφυγε


Θα πρέπει το σφράγισμα να αποκατασταθεί διότι τα εκτεθειμένο δόντι μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο ακόμα και όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα. 


Εναλλακτικά βάλε στην τρύπα ένα βαμβακάκι με γαρυφαλέλαιο.


4. Κάτι που έχει σφηνώσει ανάμεσα στα δόντια


Με απαλές κινήσεις αφαίρεσε το αντικείμενο που βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα ή μια ξύλινη οδοντογλυφίδα. 

Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός ώστε να μην τραυματίσεις τα ούλα. ΠΟΤΕ μη χρησιμοποιήσεις αιχμηρά αντικείμενα για να βγάλεις κάτι που έχει σφηνώσει ανάμεσα στα δόντια σου - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ


5. Εκγόμφωση δοντιού


Αν το δόντι σου έχει βγει εντελώς, ξέβγαλε το με νερό με πολύ απαλές κινήσεις ώστε να καθαριστεί και να μην καταστραφούν οι γύρω ιστοί. 


ΠΟΤΕ μην τρίβεις τη ρίζα του δοντιού και μην αφαιρείς τυχόν ιστό που βρίσκεται πάνω του. 


Τα πιο πάνω θα πρέπει να γίνουν με σφραγισμένο το σιφόνι του νιπτήρα  ώστε να μην πέσει το δόντι και το χάσεις! Ακολούθως με πολύ απαλές κινήσεις βάλε το δόντι στη θέση του ή έστω στο στόμα σου ώστε να είναι σε επαφή με το σάλιο. 

Αν αυτό δε γίνεται, τοποθέτησε το δόντι σε ένα μικρό δοχείο με νερό ή σε λίγο γάλα, καλύτερα. 


ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέσα σε 1 ώρα πρέπει να δεχθείς οδοντιατρική περίθαλψη ώστε να έχεις αυξημένες πιθανότητες  να σωθεί το δόντι σου…


7. Στεφάνη(Κορώνα ή άλλως καπάκι) που έφυγε από τη θέση της


Αν έχει βγει η στεφάνη τοποθέτησε την στη θέση της αφού απλώσεις οδοντική κονία ή κόλλα για οδοντοστοιχίες (μπορείτε να τα προμηθευτείς από το φαρμακείο).


ΠΡΟΣΟΧΗ!  Λέμε ΟΧΙ στην κόλλα στιγμής μια και δεν κάνει για το στόμα σου!


8. Σιδεράκια που έσπασαν


Αν κάποιο σιδεράκι σπάσει ή φύγει από τη θέση του και ακουμπά πάνω στο μάγουλο, στη γλώσσα ή στα ούλα προκαλώντας αιμορραγία, προσπάθησε να βάλεις τσίχλα στις άκρες του σύρματος. 


Εναλλακτικά κάλυψε την άκρη με ορθοδοντικό κερί, μια μικρή μπάλα από βαμβάκι ή ένα κομμάτι γάζας μέχρι να επισκεφθείς τον ορθοδοντικό σου.


ΠΡΟΣΟΧΗ!   Ποτέ μην κόβεις το σύρμα γιατί υπάρχει φόβος κατάποσης.


Σου εύχομαι ολόψυχα καλές διακοπές, χωρίς απρόοπτα!


Για καλό και για κακό, όμως, σε συμβουλεύω να έχεις στο πορτοφόλι σου την κάρτα του οδοντιάτρου σου με όλα τα τηλέφωνα περικλειόμενου και αυτού που θα χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση ανάγκης!


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Ακόμα και για τα παυσίπονα που θα πάρεις πρέπει να συμβουλευτείς  τον γιατρό σου, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σου για τυχόν αλλεργίες ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που ήδη παίρνεις.


Τέλος, σου υπενθυμίζω ότι η στοματική υγεία και η υγιεινή των δοντιών σου δεν πάνε ΠΟΤΕ διακοπές!


Καλό μας καλοκαίρι!

 

Διαβάστε: 7 συμβουλές όταν ταξιδέψεις για υγιή δόντια

 

* Dr. Anna-MariaYiannikos  (DDS, MSc., MBA,LSO)
Managing Director of  Yiannikos Centre for Holistic Dentistry Adjunct Faculty Member of AALZ at RWTH Aachen University Campus
 
8 Alkeous & Pindarou Str.
1060 Nicosia Cyprus
Website: www.yiannikosdental.com
Webmail: annamariadentist@yahoo.com
Tel: + 357 22 764 765
Fax: + 357 22 756 160
FACEBOOK
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας