Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

27η Ιουλίου Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου

27η Ιουλίου Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου

Η 27η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
 
Χαιρετισμός ΓΔ Υπουργείου Υγείας: 
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου που συνδιοργανώνουμε με την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.

Κοινός μας στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να προλαμβάνουμε την εμφάνιση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων περιστατικών.

Ταυτόχρονα όμως επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη ομάδα των συνανθρώπων μας που νόσησε με καρκίνο του λάρυγγα.

Οι καρκίνοιτης κεφαλής και του τραχήλου δηλαδή του λαιμού, προέρχονται κυρίως από τους βλεννογόνους. Παρουσιάζονται συνήθως στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, στα χείλη, τον λάρυγγα, στον φάρυγγα, στη ρινική κοιλότητα.

Μάλιστα, με βάση τα διεθνή στατιστικά ο καρκίνος αυτής της περιοχής εμφανίζεται σε ποσοστό 44% στη στοματική κοιλότητα, σε ποσοστό 31% στον λάρυγγα και κατά 25% στον φάρυγγα.

Από αυτό τον τύπο καρκίνου νοσούν περισσότερο οι άνδρες από ότι οι γυναίκες καθώς οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό.

Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα νεαρής ηλικίας.

Ως βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή του είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και ειδικά το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ειδικοί θεωρούν πως οχτώ στα δέκα περιστατικά οφείλονται στις βλαβερές αυτές συνήθειες.

Εκτός της ανθυγιεινής ζωής σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και γονιδιακό υπόστρωμα της νόσου.

Παράλληλα, άλλες αιτίες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου είναι η σιδηροπενική αναιμία, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κακή στοματική υγιεινή και κάποιες χημικές ουσίες. 

Ενδεικτικό είναι πως οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα περιστατικά σε όσους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ενασχόλησής τους εκτίθενται στο νικέλιο, ενώ υψηλά στη λίστα των περιστατικών είναι και τα άτομα που ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου ή την κατασκευή επίπλων και υποδημάτων.

Επίσης, και κάποιοι ιοί, όπως ο HPV, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της νόσου.

Τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνουν μια πληγή που δεν επουλώνεται, έναν πονόλαιμο που δεν ιάται, δυσκολία στην κατάποση ή επιμένουσα βραχνάδα στη φωνή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί όμως να προκληθούν από άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό ή τον οδοντίατρο για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα. 

Στην Κύπρο σήμερα καταγράφονται στο Αρχείο Καρκίνου, περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου τον χρόνο. Τα περισσότερα νέα περιστατικά εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα . Διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 30 νέα περιστατικά τον χρόνο.

Το Υπουργείο Υγείας, εστιάζοντας στην πρόληψη, παρέχει διάφορα προγράμματα προώθησης της υγιεινής ζωής από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας, όσο και πρόγραμμα δωρεάν διακοπής του καπνίσματος. Τέτοια προγράμματα προσφέρονται σε νέους που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά και στον γενικό πληθυσμό, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου, οι Κύπριοι ασθενείς έχουν στη διάθεση τους ένα φάσμα από σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τα πιο σύγχρονα χημειοθεραπευτικά.

Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε μια ειδική ομάδα ασθενών . Στους ασθενείς με λαρυγγεκτομή. 

Είναι μια ομάδα γενναίων ανθρώπων που έχουν πάρει τη ζωή στα χέρια τους και συνεχώς παλεύουν με πολλαπλά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Το Υπουργείο Υγείας, μέσα από τις διάφορες υπηρεσίες του, προσφέρει ιατρική και παραϊατρική φροντίδα. 

Πρόσφατα, δε, με πρωτοβουλία της προέδρου κας Στέλλας Κυριακίδου και των μελών της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, διανοίχθηκε μια επιπλέον δίοδος επικοινωνίας.

Ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ολιστική προσέγγιση και η επίλυση κάποιων χρόνιων καθημερινών τους προβλημάτων.

Και θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως η επικοινωνία αυτή θα συνεχιστεί και θα είμαστε , όσο μας επιτρέπει η σημερινή πραγματικότητα, πάντοτε στο πλευρό σας!

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η «Πρόληψη είναι η θυγατέρα της ευφυΐας». Ας προχωρήσουμε λοιπόν μαζί ζώντας υγιεινά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 
 
 

Περίπου 78 νέα περιστατικά καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου τον χρόνο

 

* Εκ των οποίων τα περίπου 30 εμφανίζονται στην περιοχή του λάρυγγα

* Το 2016 διαγνώστηκαν 45 νέα περιστατικά καρκίνου του λάρυγγα και το 2017 μέχρι τον Απρίλιο διαγνώστηκαν 25 νέα περιστατικά

* Τα περιστατικά καταγράφονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άτομα νεαρής ηλικίας

Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας