Πέμπτη 16 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Περίπου 5,5 εκατ. άτομα στην ΕΕ πάσχουν από ηπατίτιδα Γ, σύμφωνα με την ΕΕ

Περίπου 5,5 εκατ. άτομα στην ΕΕ πάσχουν από ηπατίτιδα Γ, σύμφωνα με την ΕΕ

Σήμερα, περίπου 5,5 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ πάσχουν από ηπατίτιδα Γ και το θλιβερό είναι ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με τον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Βίτενις Αντρουκάιτις.

Σε δήλωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, ο κ. Αντρουκάιτις αναφέρει πως «η πραγματικότητα είναι πολύ ζοφερή, λόγω του απαγορευτικού κόστους των φαρμάκων για τη θεραπεία αυτής της νόσου, μολονότι η ηπατίτιδα είναι νόσος που μπορεί να προληφθεί — αν εστιάζαμε περισσότερο στην πρόληψη θα μειωνόταν η ανάγκη θεραπείας».

Τα κράτη μέλη, σημειώνεται, "έχουν αναλάβει τη δέσμευση να επιτύχουν το στόχο βιώσιμης ανάπτυξης για την εξάλειψη του HIV/AIDS και της φυματίωσης και για τη μείωση της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030», προσθέτοντας ότι «σε επίπεδο ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη, όπως έχουμε τονίσει στην ανακοίνωσή μας — Επόμενα βήματα για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον».

Επίσης, αναφέρει ότι πρόσφατα τα κράτη μέλη έχουν υπογράψει κοινή δήλωση σχετικά με την ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη, που δεσμεύει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να επενδύουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών και να διασφαλίζουν τη διάθεση οικονομικά προσιτών και βασικών φαρμάκων και εμβολίων για όλους.

«Η κοινή αντίληψη αποτελεί το βασικό εξωτερικό εργαλείο για την εφαρμογή του θεματολογίου με ορίζοντα το 2030 στην αναπτυξιακή μας συνεργασία. Επίσης, η Επιτροπή έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση για να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την έρευνα για την ιογενή ηπατίτιδα και την ανάπτυξη εργαλείων πρόληψης και θεραπείας στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020», προσθέτει.

Ο κ. Αντρουκάιτις είπε επίσης ότι τα κράτη μέλη θέλουν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ, προσθέτοντας πως «η Επιτροπή έχει επεκτείνει τις εν εξελίξει εργασίες με τις χώρες της ΕΕ και τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με το HIV/AIDS, την ηπατίτιδα και τη φυματίωση, με σκοπό την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου, την αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων και την εξασφάλιση πρόσβασης σε προσυμπτωματικό έλεγχο και περίθαλψη για όλους».

«Αργότερα», σημειώνει, «εντός του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να δρομολογηθεί νέα κοινή δράση για τη βελτίωση της ποιότητας της πρόληψης και περίθαλψης για τον ιό HIV/AIDS, την ιογενή ηπατίτιδα, τη φυματίωση και τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Επιπλέον, τα κράτη μέλη καλούνται να αξιοποιήσουν τη συμφωνία κοινής σύμβασης προμήθειας για να μπορούν να αποκτούν φάρμακα με ευνοϊκότερους όρους.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η αποτελεσματική πρόληψη, θεραπεία και φροντίδα της ηπατίτιδας θα πρέπει να καταστεί κοινή πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας