Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Νερό...νεράκι, αποκοπές, υπερχλωρίωση και κολοβακτηρίδια

Νερό...νεράκι, αποκοπές, υπερχλωρίωση και κολοβακτηρίδια

Ανησυχία έχει προκληθεί στους κατοίκους του Στροβόλου και συγκεκριμένα της περιοχής που βρίσκονται τα οικόπεδα Κοτσώνη στο νέο ΓΣΠ, ύστερα από καταγγελίες που έφερε στο φως ο REPORTER -  Το νερό... νεράκι λένε οι κάτοικοι Στροβόλου κοντά στο ΓΣΠ για ακατάλληλο νερό το οποίο έχουν στα σπίτια και υποστατικά τους κάθε τρείς ή τέσσερεις ημέρες. 

Οι καταγγελίες: 

Περίπου 200 κατοικίες, σε μια κατά τ’ άλλα καλή περιοχή της Λευκωσίας,παίρνουν νερό από ιδιωτική υδατοπρομήθεια μια φορά κάθε τρείς ή τέσσερις μέρες και το νερό αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία του Διευθυντή του ΣΥΛ, Νίκου Ζαμπακίδη ,είναι ακατάλληλο για πόση, ενώ υπάρχουν ήδη καταγγελίες από τους ίδιους τους κατοίκους για δερματικά προβλήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής ,ενημερώνονται για τις αποκοπές που γίνονται με μηνύματα που λαμβάνουν στα κινητά τους από την ιδιωτική εταιρία. 

Μιλώντας στον REPORTER κάτοικοι της περιοχής ζητούν επιτακτικά την μεταφορά του δικτύου ύδρευσης νερού από τον ιδιώτη στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Χτες ,μάλιστα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ,ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Νίκος Ζαμπακίδης, αναφέρθηκε στα όσα οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν την ίδια ώρα που το νερό από την ιδιωτική εταιρεία, ολοένα και λιγοστεύει.

Είπε ότι οι κάτοικοι υδροδοτούνται από ιδιωτική υδατοπρομήθεια που ανήκει στην εταιρεία που διαχώρισε τα οικόπεδα, η πηγή της οποίας βρίσκεται στο Δάλι και φτάνει στους καταναλωτές πολύ λίγο και ακατάλληλο νερό, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να είναι σε κίνδυνο η υγεία τους.

Σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει αφού υπάρχει συμφωνία για υδροδότηση από την ιδιωτική εταιρεία.

Με επιστολή τους οι κάτοικοι της περιοχής προς το Συμβουλίο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας ,ζητούν όπως συνδεθούν άμεσα ,με το δίκτυο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας

Κολοβακτηρίδια και υπερχλωρίωση: 

Σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις που έγιναν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες,  το νερό που έγινε νεράκι, παρουσιάζει υψηλά επίπεδα χλωρίωσης ή και μικροοργανισμών.  

Διαβάστε: Το χλώριο στο νερό που πίνουμε στην Κύπρο

Το HealthNews επικοινώνησε με τον Δρ.Κωνσταντίνο Π. Συμεωνίδη MD,Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο –Κοσμητολόγο Μέλος της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου για να πάρει μια ιατρική θέση περί αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλων δερματικών προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν από κατανάλωση υπερχλωριωμένου νερού με κολοβακτηρίδια. 

Σύμφωνα με τον γιατρό, " είναι λίγο πιο σπάνιο να εμφανιστούν δερματικά προβλήματα από πόση νερού, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν δεν γνωρίζει το ιστορικό ή την περίπτωση του κάθε ατόμου, εξετάζοντας το, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που μπορεί να αναπτύξουν διάφορες αλλεργίες που εκδηλώνονται από διάφορους παράγοντες." Σύμφωνα με τον δρ Συμεωνίδη υπάρχει πιθανότητα τα διάφορα προβλήματα να εμφανίστηκαν μετά από τσίμπημα κουνουπιών λόγω νερού ή κάποιας αλλεργίας.

Στην αναμονή: 

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σύσσωμη εξουσιοδότησε τον κ. Μαυρίδη προεδρεύων της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΣΥ, να παρέμβει προς τον αρμόδιο Υπουργό για να υπάρξει άμεση επέμβαση, να διοχετευθεί νερό από το ΣΥΛ στους αγωγούς ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα.

Υποχρέωση το ασφαλές πόσιμο νερό: 

Η παροχή στους πολίτες ασφαλούς νερού αποτελεί ίσως την σηµαντικότερη υποχρεώση της πολιτείας αλλά και την µεγαλύτερη υποχρεώση της διεθνούς κοινότητας προς τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη.

Παγκοσµίως συµβαίνουν 4δις κρούσµατα διάρροιας το χρόνο, 2.2 εκ θάνατοι, κυρίως σε παιδιά < 5 χρονών (15% της παιδικής θνησιµότητας)

Πόσο νερό χρησιµοποιούµε στα σπίτια µας;

Η κατανάλωση στην Αµερική έχει υπολογιστεί 4.000 λίτρα/άτοµο/µέρα 

Κυρίως για λουτρά, µαγείρεµα, καζανάκι, πλυντήριο, πότισµα και λιγότερο για πόση.

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάµεσα στις χώρες

Το χλώριο 

Η πρώτη χλωρίωση έγινε στο Σικάγο το 1905 

Το χλώριο προστίθεται στο νερό για να µας εξασφαλίσει ότι θα φτάσει στην βρύση καθαρό.

∆εν είναι επικίνδυνο σε µικρές ποσότητες.

Ορισµένα παραπροϊόντα του, τα τριαλοµεθάνια (ΤΤΜs), µπορεί να είναι µεταλαξιογόνα σε µεγάλες ποσότητες.

Η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία περιλαµβάνει όριο συγκέντρωσης ΤΤΜs. Παθογόνος δράση

 Το νερό µπορεί να περιέχει παθογόνους µικροοργανισµούς και συγχρόνως µπορεί να µας είναι πολύ ευχάριστο.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ Νερό που είναι δυσάρεστο (π.χ. Μυρίζει χλώριο, χωµατίλα) µπορεί να µην φέρνει άµεσες βλάβες στην υγεία µας.

Τι µπορούµε να κάνουµε αν το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο;

Συχνά καταφεύγουµε σε εµφιαλωµένο νερό. 

Για τα εµφιαλωµένα νερά υπάρχουν αυστηρές νοµοθεσίες ως προς την παραγωγή, µεταφορά και φύλαξη.

Ορισµένα στοιχεία µπορούµε να τα ελέγχουµε σαν καταναλωτές.

Πρέπει να έχουν ηµεροµηνία λήξεως και πινακίδα µε πολλά στοιχεία όπως προέλευση, χηµική σύσταση, ειδικές ιδιότητες.

Υπάρχουν δυό κατηγορίες: επιτραπέζια και µεταλλικά

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας