Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Δρ. Ζαχαριάδης: 5 Τρόποι για να αποφύγετε τη γρίπη

Δρ. Ζαχαριάδης: 5 Τρόποι για να αποφύγετε τη γρίπη

Όταν αναφερόμαστε στον όρο γρίπη εννοούμε μία οξεία πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από τους διάφορους ιούς της γρίπης.

Η γρίπη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα θορυβώδη που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, ξηρό βήχα και πόνο στο λαιμό.

Η μετάδοση της γρίπης γίνεται κυρίως αερογενώς, δηλαδή διαμέσου των σταγονιδίων που εκπέμπει κάποιος με το βήχα ή το φτάρνισμα.

Εκτός από αυτόν τον κύριο τρόπο μετάδοσης της γρίπης, ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι και μέσω των χεριών, με τα οποία αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες με τον ιό της γρίπης και στη συνέχεια τα μάτια μας, τη μύτη ή το στόμα μας, διασπείροντας έτσι τη μετάδοση της γρίπης.

Η νόσος μεταδίδεται μία μέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα έως και επτά ημέρες μετά.

Εκτός από τα συνήθη συμπτώματα της γρίπης υπάρχουν και ανησυχητικά σημεία τα οποία θα πρέπει να μας κατευθύνουν ώστε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.  Αυτά είναι:

1.     Όταν ο πυρετός είναι  υψηλός και διαρκεί πολλές ημέρες ( συνήθως πάνω από 3 ημέρες)

2.     Όταν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή

3.     Όταν ο ασθενής αναφέρει πόνο στο στήθος

4.     Όταν υπάρχουν διαταραχές στην επικοινωνία, λιποθυμικά επεισόδια ή υπνηλία (ειδικά στα παιδιά)

5.     Όταν ενώ ο ασθενής παρουσίασε βελτίωση των συμπτωμάτων, επανεμφανίζει υψηλό πυρετό ή βήχα

Η γρίπη συχνά συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα το οποίο προκαλείται από διαφορετικούς ιούς σε σχέση με τη γρίπη.

Ειδικότερα η γρίπη χαρακτηρίζεται συνήθως από υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έντονους μυϊκούς πόνους, εξάντληση και βήχα ενώ στο κοινό κρυολόγημα τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της γρίπης που τη διαφοροποιεί από το κοινό κρυολόγημα είναι το γεγονός ότι η γρίπη μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ το κοινό κρυολόγημα σπάνια εμφανίζει επιπλοκές. 


Οι κυριότερες επιπλοκές της γρίπης  είναι η πνευμονία, η παρόξυνση ορισμένων χρόνιων παθήσεων όπως το άσθμα και η χρόνια βρογχίτιδα  ενώ όταν συνοδεύεται από διάρροιες ή εμέτους ειδικά στα παιδιά  μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

 

Ο Δρ Αντρέας Ζαχαριάδης, Πνευμονολόγος, δίνει 5 τρόπους έτσι ώστε να αποφύγουμε την γρίπη: 

 

1) Εμβολιαστείτε κατά του ιού της γρίπης. Καθώς ο ιός της γρίπης μεταλλάσεται κάθε χρόνο, είναι σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο.

2) Τηρείτε τα μέτρα καλής υγειηνής. Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, αποφεύγουμε επαφή με άλλους άρρωστους φίλους, συγγενείς κλπ και παραμένουμε περιορισμένοι σπίτι όσο γίνεται ειδικά σε περιόδους έξαρσης της γρίππης.

3) Άσκηση. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι άτομα που αθλούνται τακτικά, έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και νοσούν δυσκολότερα σε σχέση με άτομα που έχουν καθιστική ζωή. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία προτίνει 5 φορές την εβδομάδα περπάτημα μισής ώρας κάθε φορά για καλύτερα αποτελέσματα.

4) Ξεκούραση. Μειώνοντας το στρες στη ζωή μας και αυξάνοντας τις ώρες ύπνου, βελτιώνουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Ιδανικά, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7 με 8 ώρες ύπνου το 24ωρο.

5) Διακοπή καπνίσματος και αποφυγή παθητικού καπνίσματος. Σημαντικός παράγοντας το κάπνισμα τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, το οποίο μας προδιαθέτει σε διάφορες ασθένειες, ανάμεσα στις οποίες και η σοβαρή πνευμονία λόγω γρίπης.

Διαβάστε: Σχολείο-λοιμώξεις και πρόληψη

Διαβάστε :Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;

 Διαβάστε: «Εμβόλια: Μύθοι και Αλήθειες».

 

*Δρ Αντρέας Ζαχαριάδης, Πνευμονολόγος, Ειδικός ΔιαταραχώνΎπνου, Senior Lecturer (Pulmonology)European University Cyprus
Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας, τηλ: 22-355188

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας