Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Φουσκωμένα έντερα; Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Φουσκωμένα έντερα; Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Το φαινόμενο των φουσκωμένων εντέρων είναι αρκετά συχνό και ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους.

Συνήθως πρόκειται για ένα σύμπτωμα του Συνδρόμου του Ευερεθίστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή IBS στην αγγλική ή αλλιώς σπαστικής εντεροκολίτιδας (λανθασμένος ορισμός λόγω του ότι το ΣΕΕ δεν περιλαμβάνει φλεγμονή).

Το ΣΕΕ είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος, κοιλιακή δυσφορία, κοιλιακή διάταση (φουσκώματα) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροιες ή δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή αυτών). χωρίς την ύπαρξη κάποιου οργανικού νοσήματος.

Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 10-40 χρονών και δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς. Μπορεί να διαταράξει δε σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς και κατά συνέπεια τις κοινωνικές του δραστηριότητες.

 

Το ΣΕΕ παρουσιάζεται σε ποσοστό περίπου 11% στους ενήλικες ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν συμπτώματα ΣΕΕ είναι μεγαλύτερος αφού μόνο το 30% συμβουλεύεται γιατρό. Τα αίτια του ΣΕΕ ερευνούνται απο επιστήμονες για περισσότερο από 2 αιώνες χωρίς κάποια πειστική εξήγηση.

Πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλεται στη διατροφή, σε διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου, ψυχοσωματικό υπόβαθρο, μεταβολές της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

     

Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζεται ότι το ΣΕΕ οφείλεται σε διαταραχή στο κύκλωμα εγκέφαλος -γαστρεντερικός σωλήνας (Gut-brain axis). Το ΣΕΕ μπορεί να εμφανίσει μετά απο μια λοίμωξη ή μια στρεσογόνο κατάσταση. Παράγοντες που επιδυνόνουν το ΣΕΕ είναι το κάπνισμα, το στρες, το αλκοολ, ακανόνιστα γεύματα, κακός ύπνος και η σωματική αδρένεια.

Τι να κάνω;

Μπορείτε να δοκιμάσετε τη διατροφή Low-FODMAP (http://lowfodmapsdiet.com/wp-content/uploads/2011/11/ListOfFodmapsFoods3.gif) η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να ανακουφίζει από το ενοχλητικό φούσκωμα και τα υπόλοιπα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το ΣΕΕ. Πρόκειται για μια ακίνδυνη διατροφή.

Ωστόσο είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περαιτέρω εκτίμηση και για τον αποκλεισμό καταστάσεων που μπορούν να υποδυθούν το ΣΕΕ, πχ κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), δυσανεξία στη λακτόζη/φρουκτόζη, βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κοκ, όπως και για περαιτέρω βοήθεια με φαρμακευτική αγωγή, διατροφολογική και ψυχολογική στήριξη.

Σε περίπτωση έναρξης των συμπτωμάτων μετά την ηλικία των 40, αίμα στα κόπρανα, απώλεια βάρους, εμπύρετα είναι απαραίτητη η άμεση εκτίμηση από τον γιατρό σας.

 

 

 

 

*Δρ Δημήτριος Δημητρίου

Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος Παθολόγος

demetrios.demetriou.gastro@gmail.com

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας