Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σκωληκοειδής απόφυση

Σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση στην παιδική ηλικία είναι ένα κωνικό εκκόλπωμα στην κορυφή του τυφλού, το οποίο στον ενήλικα επιμηκύνεται και καταλήγει σε μία τυφλή απόφυση που μοιάζει με “σκουλήκι” και γι’ αυτό ονομάστηκε σκωληκοειδής απόφυση. 

Στο 16% του πληθυσμού είναι οπισθοτυφλική, δηλαδή είναι ακριβώς πίσω από το τυφλό, ενώ στο υπόλοιπο κινείται ελεύθερα και μπορεί να βρεθεί με οποιοδήποτε προσανατολισμό μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον εντοπισμό της,   στην  περίπτωση που χειρουργείται κάποιος για σκωληκοειδίτιδα.

Κατά την παιδική ηλικία στην σκωληκοειδή απόφυση  συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός από κύτταρα του λεμφικού ιστού που σχηματίζουν ενεργά λεμφοζίδια. 

Με την πάροδο της ηλικίας  ο αριθμός των λεμφοκυττάρων μειώνεται και ο λεμφικός ιστός στο σύνολο του υποστρέφει. 

Αυτό μας οδηγεί στην υπόθεση ότι στην παιδική ηλικία η σκωληκοειδής απόφυση είναι τμήμα του λεμφικού- αμυντικού συστήματος.

Η αλήθεια είναι ότι ο ακριβής ρόλος της είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστος.

 

* Δρ. Ελένη Καραφώκα - Μαύρου, Χειρουργός Πεπτικού, εξειδικεύεται στη Ρομποτική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική και στη Χειρουργική Ογκολογία. Επιστημονικός συνεργάτης του Mediterranean Hospital of Cyprus.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ: 99400409 / Email: eleni.karafoka@karafoka.gr
 Website: http://www.karafoka.gr
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας