Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το να βλέπουμε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο πριν τον ύπνο, μας βοηθά ή όχι;

Το να βλέπουμε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο πριν τον ύπνο, μας βοηθά ή όχι;

Εκατομμύρια εκατομμυρίων ανθρώπων αποκοιμιούνται με την τηλεόραση ανοιχτή κάθε βράδυ
 
Όσο κοιμόμαστε, το μυαλό μας ξεκουράζεται, χωρίς όμως να σταματά να λειτουργεί. Είναι, μάλιστα, σε θέση να «πιάνει» οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ακόμα και μικρής έντασης. 
 
Τί ισχύει τελικά με την τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο μας και ποιά είναι η αλήθεια; 
 
 
Το HealthNews μίλησε με τον δρ Αντρέα Ζαχαριάδη, Πνευμονολόγο, Ειδικό ΔιαταραχώνΎπνου για το πώς επηράζεται τελικά ή όχι ο ύπνος μας από την τηλεόραση
 
Η αλλαγή στην ένταση του ήχου και της φωτεινότητας της εικόνας μπορούν να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου μας.
 
Έτσι είναι δυνατό να ξυπνούμε στο μέσο της νύχτας και αυτό να οφείλεται στο πιο πάνω γεγονός.
 
Αν κάποιος έχει ανάγκη να ακούει ένα σταθερό-μονότονο ήχο για να κοιμηθεί, είναι καλύτερα να χρησιμοποιεί κάποια μηχανή παραγωγής ήχου και όχι την τηλεόραση για αυτό το σκοπό.
 
Επιπλέον, για κάποιους το πρόγραμμα που παρακολουθούν τους ελκύει το ενδιαφέρον και έτσι μένουν ξύπνιοι μέχρι το τέλος του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έλευση του ύπνου τους.
 
Επίσης, παραβιάζεται η βασική αρχή της υγιεινής του ύπνου που λέει ότι “το κρεβάτι το χρησιμοποιούμε μόνο για ύπνο και σεξ, και όχι άλλες δραστηριότητες, πχ φαγητό, τηλεόραση, διάβασμα κλπ.”
 
Εάν κάποιος μάθει στον εαυτό του ότι πριν τον ύπνο πρέπει να δει τηλεόραση, τότε πιθανό να αποκτήσει μία μορφή χρόνιας αϋπνίας.
 
Το διάβασμα βιβλίου ή εφημερίδας είναι καλύτερη επιλογή από την τηλεόραση, αλλά και πάλι δεν είναι η ιδανική επιστημονικά μέθοδος για να κοιμηθεί κάποιος.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μ Υ Θ Ο Σ
 
 
*Ευχαριστούμε τον Δρ Αντρέα Ζαχαριάδη, Πνευμονολόγο, Ειδικό ΔιαταραχώνΎπνου, Senior Lecturer (Pulmonology) European University Cyprus
Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας, τηλ: 22-355188
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας