Πέμπτη 9 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σαν σήμερα η 1η μεταμόσχευση νεφρού με τον αείμνηστο δρ Κυριακίδη

Σαν σήμερα η 1η μεταμόσχευση νεφρού με τον αείμνηστο δρ Κυριακίδη

Το Σάββατο έφυγε από την ζωή σε ηλικία 74 χρονών ο ιατρός Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος το 1986 έκανε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο και ήταν διευθυντής του Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Παρασκευαϊδειου Κέντρου.

Πρωτοστάτησε στην ευαισθητοποίηση των Κυπρίων για δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση και είχε κάνει πάνω από 900 μεταμοσχεύσεις.

Ο δρ. Γιώργος Κυριακίδης σπούδασε Ιατρική σε Ισραήλ και ΗΠΑ και ειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιδιαίτερα νεφρών. Εργάστηκε στις ΗΠΑ ως καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου Jackson Memorial Hospital στην Florida.

Το 1986 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου δημιούργησε και διηύθυνε το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη Λευκωσία.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο η ώρα 14:30.

Ο Μεγάλος αγώνας των νεφροπαθών στην Κύπρο

Στα μέσα της δεκαετίας του 70 οι νεφροπαθείς της Κύπρου άρχισαν να διεκδικούν πάνω σε οργανωμένη βάση το πιο βασικό τους δικαίωμα, αυτό της υγείας.

'Ήταν η πρώτη ομάδα απελπισμένων πολιτών η οποία κατόρθωσε να αποκαλύψει και να ξεγυμνωση το κυβερνητικό κατεστημένο της τότε εποχής.

Οι νεφροπαθείς αντι για βοήθεια και υποστήριξη αντιμετώπιζαν κούφιες υποσχέσεις και αδιαφορία.

Οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί γιατροί και οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείο Υγείας γαντζωμένοι στις θέσεις τους και στηριζόμενοι από το πολιτικο-κομματικό κατεστημένο χαρακτηρίζονταν από ανεπάρκεια και αδυνατούσαν να αντιληφθούν τις σύγχρονες εξελίξεις της εποχής.

Ο Γιώργος Καρούζης διευθυντής του Τμήματος Αναδασμού πρώτος ανέλάβε και ηγήθηκε της ομάδας Κυπρίων νεφροπαθών - μεταμοσχευθέντων.

Οι ασθενείς αυτοί με δική του πρωτοβουλία και χωρίς οποιαδήποτε κρατική βοήθεια είχαν χειρουργηθεί σε κέντρα του εξωτερικού.

Αυτοί οι ασθενείς γνώριζαν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ποιά ήταν η ορθολογιστική αντιμετώπιση των νεφροπαθών στη σύγχρονη ιατρική και τις στρεβλώσεις του ιατρικού συστήματος που επικρατούσαν στην Κύπρο.

Μέσω ΔΕΛΤΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ που εξέδωσαν το 1979 στην Λευκωσία ενημέρωναν για την ασθένεια τους. 

Ζητούσαν καλύτερες συνθήκες περίθαλψης και απαιτούσαν αναβάθμιση της Μονάδας αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

Με τακτικές επιστολές τους προσπαθούσαν να πείσουν το Υπουργείο Υγείας για την ορθότητα των διεκδικήσεων τους.

Ήταν πεπεισμένοι για τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεταμόσχευσης νεφρών αφού οι ίδιοι το είχαν βιώσει. Ζητούσαν την πρόσληψη ενός νεφρολόγου και την δημιουργία Νεφρολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο.

Οι νεφροπαθείς πέθαιναν στον δρόμο...

Οι νεφροπαθείς πέθαιναν κυριολεκτικά στον δρόμο. Ποιός δεν θυμάται τον νεφροπαθή Νίκο Θεμιστοκλέους κλητήρα στα Εξωτερικά Ιατρεία Στροβόλου ο οποίος επιστρέφοντας από επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη για να εξεταστεί από νεφρολόγο, πέθανε στον δρόμο. 

Ο θάνατος του 28χρονου Νίκου έγινε λαίλαπα που ξεσήκωσε όλη την κοινωνία.

Ο αγώνας των νεφροπαθών υπήρξε αποτελεσματικός και τελικά δικαιώθηκε πανηγυρικά γιατί βασιζόταν πάνω σε καθαρά επιστημονικά δεδομένα τα οποία η ηγεσία τους διεκδίκησε με συστηματικό και επίπονο αγώνα. 

Η ίδρυση του Τμήματος Νεφρολογίας το 1983 ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης και μακροχρόνιας κοινωνικής πίεσης και απαίτησης των ίδιων των νεφροπαθών που βρήκε στήριξη στο όραμα για μια καλύτερη ιατρική στην Κύπρο και από λίγους προοδευτικούς ιατρούς και κοινωνικούς φορείς, άτομα και εφημερίδες της εποχής.  

Παρασκευαίδειο Χειρουργικό και  Μεταμοσχευτικό Κέντρο ( 1986) 

Ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος ( Γώγος) Παρασκευαίδης με καταγωγή από την Λάπηθο και η σύζυγος του Θέλμα, ευαισθητοποιημένοι από το δράμα των Κύπριων νεφροπαθών αλλά και με την θετική εξέλιξη της δημιουργίας Νεφρολογικής Μονάδας στο ΓΝΛ εντοπίζουν στο Μαιάμι των ΗΠΑ τον χειρούργο ειδικό στις μεταμοσχεύσεις νεφρών ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ο οποίος αναλαμβάνει το 1978 την διεύθυνση του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jackson Memorial στο Μαιάμι. Με σπουδές στην ιατρική σχολή Hadassah στο Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο Μινεσότα στις ΗΠΑ.

O Γιώργος Παρασκευαίδης πείθει τον Κύπριο χειρουργό να έρθει στην Κύπρο και να αναλάβει την οργάνωση και διεύθυνση του "Παρασκευαίδειου Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου" στην Λευκωσία. 

Η φήμη του γιατρού ήταν ήδη γνωστή στην Κύπρο από τις κινητοποιήσεις των νεφροπαθών.

Από το 1978 οι LIONS της Κερύνειας πρωτοστατούν για την κάθοδο του στην Κύπρο.

"Στην αρχή δίσταζα επειδή στην Κύπρο τότε δεν υπήρχε η υποδομή για την λειτουργία Μεταμοσχευτικού...απαιτούσε πολύ μεγάλη τόλμη η απόφασή μου " δήλωσε τότε ο γιατρός Κυριακίδης.

Στις 30 Οκτωβρίου 1986 γίνεται η πρώτη μεταμόσχευση νεφρών στην Κύπρο όχι στο ΓΝΛ όπως θα έπρεπε αλλά στο Παρασκευαίδειο. 

Στην πρώτη μεταμόσχευση νεφρού μαζί με τον γιατρό Κυριακίδη βοηθοί ήταν ο χειρουργός Γιώργος Σολωμού και ο θωρακοχειρούργος Γρηγόρης Χριστοδουλίδης, ο νεφρολόγος Μιχάλης Χατζησάββας και οι αναισθησιολόγοι Χούρης και Πηλείδης καθώς και ο καρδιολόγος Λάκης Αναστασιάδης

Όλα πήγαν καλά.

Ο μεταμοσχευθείς νεφρός 46χρονης της Δέσποινας Παύλου λειτούργησε αμέσως στο σώμα της 22χρονης νεφροπαθούς κόρης της Κατερίνας.

Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο. 

Χάρη στον εκλιπόντα το Κέντρο απέκτησε διεθνή φήμη με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις ανά πληθυσμό στην Ευρώπη.

Το 2011 το Κέντρο έκλεισε , γιατί τον τομέα των μεταμοσχεύσεων ανέλαβε το κράτος με τη δημιουργία Μονάδας Μεταμοσχεύσεων στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο δρ . Κυριακίδης εργάστηκε ως σύμβουλος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αιωνία του η μνήμη!

 

*Φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-1960 Λάκης Κ Αναστασιάδης 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας