Δευτέρα 13 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στην Μονάδα Ενατικής Θεραπείας;

Θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στην Μονάδα Ενατικής Θεραπείας;

Την πεποίθηση πως τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας θα ξεπεραστούν, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, καθώς το σύστημα υγείας που σήμερα έχουμε δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας μας και των πολιτών μας».

Σε χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Λατσιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως κυβέρνηση και κόμματα κατάφεραν μετά από δεκαετίες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν στον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που αναφέρονται σε προσωπικές επιδιώξεις, εύλογες είτε του ιατρικού είτε του νοσηλευτικού είτε του παραϊατρικού προσωπικού», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προσθέτει πως «δεν θα πρέπει να μας διαφύγει ότι μέσα από μια κρίση αρχίσαμε να βρίσκουμε τα πόδια μας, προχωρούμε μπροστά, χρειάζεται κατανόηση από όλους και πιστεύω πως θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα».

Υπέδειξε ωστόσο πως δεν θα πρέπει ταυτόχρονα διογκώνονται τα προβλήματα και να προκαλείται ανησυχία μέσα στο λαό.

Χαρακτηρίζοντας αξιοπρόσεκτο το έργο που επιτελούν οι ιατροί και οι νοσηλευτές κάτω από πολλές φορές δύσκολες συνθήκες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι ελάχιστη υπομονή και σταδιακά όλα θα αποκατασταθούν».

«Όταν θέτεις γερά θεμέλια γερές βάσεις και δημιουργείς τις προοπτικές μια βιώσιμης ανάπτυξης, έχεις τη δυνατότητα να ανταποκριθείς και να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα όσων υπηρετούν τον λαό όσων έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν τον λαό», κατέληξε.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τα εγκαίνια του κέντρου υγείας Λατσιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το κέντρο αυτό «αναμένεται να εκπληρώσει τις προσδοκίες μας για την ουσιαστική ενίσχυση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όχι μόνο στους κατοίκους των Λατσιών αλλά και της ευρύτερης της περιοχής».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, είπε πως το κέντρο υγείας «είναι η τελευταία προσθήκη στο οπλοστάσιο του Υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια να υπηρετήσουμε την υγεία των συμπολιτών μας» και εντάσσεται πλήρως στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, όπως αυτή σχεδιάστηκε, διαχρονικά και υλοποιείται σταδιακά με μεθοδικά βήματα.

Αναφέρθηκε σε ανακοίνωση αντιπολιτευόμενου κόμματος, που επικρίνει το ότι δαπανήθηκαν χρήματα για να ανεγερθεί κέντρο υγείας μόλις δύο λεπτά απόσταση από το μεγαλύτερο νοσηλευτήριο του τόπου, λέγοντας πως το έργο αυτό υπηρετεί την ιδέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας που αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ.

«Χωρίς την πρωτοβάθμια φροντίδα και την ενίσχυσή της, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση των πολιτών σε προληπτικές και θεραπευτικές υπηρεσίας υγείας, τα  νοσηλευτήρια μας θα παραμείνουν καταδικασμένα να ασφυκτιούν από τις εισροές αχρείαστων ασθενών, ενώ μπορούν να παρέχονται σημαντικές ποιοτικές υπηρεσίες στα πρωτοβάθμια κέντρα, ένα πρότυπο του οποίου αποτελεί και το παρών στολίδι του Δήμου Λατσιών», κατέληξε.

Τέλος, ο Δήμαρχος Λατσιών Χρίστος Πιτταράς είπε πως με τα εγκαίνια αυτά  γίνεται πράξη μια υπόσχεση έναντι των δημοτών μας και της κοινωνίας ευρύτερα.

«Είμαστε περήφανοι γιατί σήμερα λειτουργεί στο Δήμο μας ένα πρότυπο κέντρο, το οποίο θα παράσχει υποδειγματική ιατρική φροντίδα σε ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο περιβάλλον. Ένα έργο ουσίας, το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών μας αλλά και πολλών συμπολιτών της ευρύτερης γεωγραφικής  περιοχής μας», κατέληξε.

Υπουργός Υγείας για αποχώρηση από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΓΝΛ:

Σε μια άλλη εξέλιξη, το πρόβλημα αποχώρησης στελεχών από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι γνωστό στο Υπουργείο και λαμβάνονται μέτρα για χειρισμό της κατάστασης, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, κληθείς να σχολιάσει παραίτηση εντατικολόγου, που εργάζεται στη συγκεκριμένη Μονάδα.

Σε δηλώσεις του, σε σχέση με τη συγκεκριμένη παραίτηση, που αφορά στο Βοηθό Γενικό  Διευθυντή της συγκεκριμένης κλινικής και η οποία τίθεται σε ισχύ από αύριο, ο κ. Παμπορίδης είπε πως «είναι δικαίωμα όποιων γιατρών επιθυμούν να αποχωρήσουν να το πράξουν.

«Η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολιτών να θέσει σε λειτουργία εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες έχουμε σχεδιάσει και για τις οποίες προετοιμαζόμαστε», είπε.

Ο κ. Παμπορίδης είπε ακόμη ότι εξ’ όσων γνωρίζει υπάρχει πρόβλημα αποχώρησης  στελεχών από την εντατική, λόγω προβλημάτων στον τρόπο λειτουργίας της, τα οποία είναι γνωστά στο Υπουργείο και συνδέονται με διάφορες καταστάσεις στη ΜΕΘ, ενώ πρόσθεσε πως λαμβάνονται μέτρα για το χειρισμό τους.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παμπορίδης συνέδεσε τις αποχωρήσεις με τον τρόπο λειτουργίας της ΜΕΘ, τα ωράρια, τις αμοιβές, τη στελέχωση, αλλά και τις προοπτικές ανέλιξης αυτών που υπηρετούν στη μονάδα.

«Είναι τα πλείστα, θέματα που αφορούν στη διαδικασία της αυτονόμησης», κατέληξε. 

Τι δηλώνει ο Διευθυντής της Κλινικής Θεόδωρος Κυπριανού

Σε ανακοίνωση με αφορμή της διαδοχικές παραιτήσεις ιατρών από την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο Διευθυντής της Κλινικής Θεόδωρος Κυπριανού και άλλοι επτά ιατροί αναφέρουν πως είναι όλοι ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στο καθήκον και κύρια προτεραιότητά τους ήταν πάντοτε και είναι, η στον μέγιστο δυνατό βαθμό επιστημονικά άρτια φροντίδα των βαριά πασχόντων ασθενών στην Εντατική, καθώς και η στήριξη των οικογενειών τους.
 
«Χαιρόμαστε», σημειώνουν, «που το Υπουργείο Υγείας δια στόματος του Υπουργού, αναγνωρίζει δημοσίως το πρόβλημα που υπάρχει, μελετά τις ξεκάθαρες και άμεσα υλοποιήσιμες εισηγήσεις μας και ελπίζουμε πως θα τις εφαρμόσει το συντομότερο για το καλό των ασθενών και της Δημόσιας Υγείας».
 
Παράλληλα, εκφράζουν βεβαιότητα πως αν παρθούν σωστές και γρήγορες αποφάσεις προς την κατεύθυνση υλοποίησης των εισηγήσεων τους, τα ζητήματα θα επιλυθούν σύντομα.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως η Κλινική Εντατικής Θεραπείας ως κέντρο Επιστημονικής Αριστείας, το οποίο αναγνωρίζεται ως τέτοιο εντός και εκτός Κύπρου, μια κλινική που ήταν και είναι, αν βοηθηθεί κατάλληλα από το Υπουργείο Υγείας,  έτοιμη για να γίνει Πανεπιστημιακή Κλινική, μια κλινική που λειτουργεί πλήθος πρωτοποριακών μεθόδων και διαθέτει μια μοναδική κληρονομιά γνώσης και εμπειρίας, απαραίτητης για να στηριχθεί το Δημόσιο.
 
Επίσης υπογραμμίζεται πως η Κλινική λειτουργεί, σώζει ζωές και θα συνεχίσει να λειτουργεί και να σώζει ζωές.
 
«Η Κοινωνία, οι επιστημονικοί φορείς, οι χιλιάδες ασθενείς που κέρδισαν τη μάχη για τη ζωή τους με τη βοήθεια της Κλινικής αυτής, το απαιτούν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας