Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Παγκόσμια μέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη: Γυναίκες και διαβήτης

Παγκόσμια μέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη: Γυναίκες και διαβήτης

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας για τον σακχαρώδη διαβήτη, η Εταιρία Διαβητολογίας Κύπρου στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η φετινή εκστρατεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τον διαβήτη έχει σαν θέμα γυναίκες και διαβήτης.

Από την μια αναφέρεται στις γυναίκες που έχουν διαβήτη και από την άλλη αναδεικνύει τον ρόλο της γυναίκας για την πρόληψη του διαβήτη. Για τις γυναίκες με διαβήτη αναφέρει ότι αριθμούν σήμερα στα 199 εκατομμύρια και ότι μέχρι το 2040 θα φτάσουν 313 εκατομμύρια.

Οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και των άλλων χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη.

Οι δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία. Στόχος είναι να έχουν μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, χωρίς επιπλοκές και να γεννήσουν υγιή παιδιά.

Μία άλλη κατηγορία γυναικών που δεν είναι διαβητικές, εμφανίζουν διαβήτη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αναφέρεται από την παγκόσμια ομοσπονδία διαβήτη ότι ένα στα εφτά παιδιά που γεννιούνται, γεννήθηκαν από μητέρα που παρουσίασε διαβήτη στην κύηση.

Οι μισές από τις γυναίκες αυτές, μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η γυναίκα στην κοινωνία κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην διατροφή και στην γενικότερη εκπαίδευση των παιδιών της για υγιεινό τρόπο ζωής. Τα στοιχεία σήμερα, αναφέρουν ότι το 70% των πρόωρων θανάτων των ενηλίκων, προέρχονται από συνήθειες που απόκτησαν στην εφηβική ηλικία.

Επομένως από τα πιο πάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό η σημασία της δυνατότητας πρόσβασης τόσο της γυναίκας με διαβήτη, όσο και της κάθε γυναίκας στην εκπαίδευση όσον αφορά θέματα υγιεινό διαιτητικών συνηθειών.

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση όσον αφορά προγραμματισμένη κύηση, φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι σημαντική για θετική έκβαση για την ίδια και το νεογνό.

Η διαφώτιση γενικότερα των γυναικών παραγωγικής ηλικίας και η διενέργεια έγκαιρα των εξετάσεων για διαβήτη της κύησης θα βοηθήσει στον εντοπισμό των περιπτώσεων ώστε να τύχουν της σωστής καθοδήγησης και φροντίδας.

Ειδικότερα όσον αφορά την γυναίκα με διαβήτη, η σωστή διατροφή και η άσκηση θα βοηθήσει την ίδια στην καλύτερη δυνατή ρύθμιση του διαβήτη. Ακόμη αυτό έχει σαν συνέπεια σε περίπτωση κύησης να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να γεννήσει ένα υγιές παιδί.

Από την άλλη η σωστή εκπαίδευση και διατροφή των παιδιών θα τα προστατέψει από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και άλλων παθήσεων.

Η πρόσβαση της γυναίκας με διαβήτη στα σύγχρονα φάρμακα αλλά και στα τεχνικά μέσα, θεωρείται καθοριστική στο να έχει  ρυθμισμένο τον διαβήτη και να μηδενίσει τις πιθανότητες εμφάνισης  επιπλοκών.

Καλείται η πολιτεία να προβεί στους απαραίτητους σχεδιασμούς ώστε η κάθε γυναίκα να έχει την δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες για πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, υγιεινής διατροφής και άσκησης καθώς και στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες και τεχνολογία».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας