Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Συνδέεται ο σακχαρώδης διαβήτης με τη βαρηκοΐα;

 Συνδέεται ο σακχαρώδης διαβήτης με τη βαρηκοΐα;

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καθιέρωσε την 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό ανά το παγκόσμιο για την ύπουλη αυτή πάθηση και να κινητοποιήσει όλους μας για προληπτικές εξετάσεις.
 
 Με την αφορμή αυτή, ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Κλινικός Ακουολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, μιλά στο HealthNews, για τη σχέση σακχαρώδη διαβήτη και απώλειας ακοής.  

Ο διαβήτης είναι μία αρκετά διαδεδομένη νόσος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι το 2014 υπήρχαν παγκοσμίως περίπου 422 εκατομμύρια ενήλικες με διαβήτη, ενώ αναμένεται μέχρι το 2030 ο αριθμός αυτός να ανέλθει σε 640 εκατομμύρια.

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι το 8.5% του συνολικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 13.7%.

Στην Κύπρο, ο αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται περίπου στις 90.000 και αποτελεί περίπου το 10,5% του πληθυσμού, ενώ συνήθως το 1/3 των ατόμων αυτών δεν το  γνωρίζουν.
 
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως νεφροπάθεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια,  νευροπάθεια, απώλεια όρασης, περιφερική αγγειοπάθεια κ.α..  

Σ’ αυτή τη μεγάλη λίστα προστίθεται τώρα και η βαρηκοΐα.

Κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί αρκετές έρευνες που καταδεικνύουν τη σύνδεση του διαβήτη με τη βαρηκοΐα.

Ο Αμερικάνικος Σύνδεσμος Διαβητικών, εξάλλου, δηλώνει ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής απ’ ότι οι μη διαβητικοί.
 
Μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (NIH), η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2008, συνδέει άρρηκτα το διαβήτη με τη μειωμένη ακοή.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης, περισσότεροι από 5000 ενήλικες εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο ακοής και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν απώλεια ακοής απ’ ότι οι μη διαβητικοί.


Επίσης, τον Ιούλιο του 2011, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tsukuba Medical Center Mito, της Ιαπωνίας, κατέληξαν στα ίδια αποτελέσματα.

Μελετώντας τα αποτελέσματα 13 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 8800 άτομα με προβλήματα ακοής και 23839 άτομα χωρίς προβλήματα ακοής, διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να χάσει κάποιος την ακοή του υπερδιπλασιάζονται όταν πάσχει από διαβήτη και ιδιαίτερα τα ηλικιακά νεότερα άτομα.


Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί οι λόγοι για τους οποίους η βαρηκοΐα παρουσιάζεται πιο συχνά στους διαβητικούς ασθενείς, μελέτες καταδεικνύουν ότι η συσχέτιση αυτή προκαλείται από νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων), η οποία είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη Τύπου 1 και 2.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παρατεταμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής, επηρεάζοντας την παροχή αίματος ή οξυγόνου στα μικροσκοπικά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του εσωτερικού αυτιού. Με την πάροδο του χρόνου, προκαλείται βλάβη στο νεύρο του εσωτερικού αυτιού και στα μικρά τριχοειδή αγγεία του κοχλία με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακουστική ικανότητα του ατόμου.


Η βαρηκοΐα είναι η πάθηση κατά την οποία μειώνεται η ακουστική ικανότητα του ανθρώπου με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επικοινωνία του με το περιβάλλον.

Συνήθως, συμβαίνει σταδιακά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην αναγνωρίζουν τα σημάδια για αρκετό καιρό και συχνά να το επισημαίνει κάποιος από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον.
Οι πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις της απώλειας ακοής είναι:  

  • Τα άτομα ζητάνε από τους άλλους να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά
  • Αυξάνουν την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου
  • Παραπονιούνται ότι οι άλλοι μιλούν μπερδεμένα ή ψιθυριστά
  • Δυσκολεύονται να κατανοήσουν ομιλίες σε θορυβώδη περιβάλλοντα, ή γυναικείες και παιδικές φωνές
  • Αποφεύγουν συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες

 
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο τακτικός έλεγχος της ακοής είναι σημαντικός και άκρως αναγκαίος για τους διαβητικούς. Όσο σημαντικός είναι ο έλεγχος της όρασης, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο έλεγχος της ακοής.  

Επομένως, οι διαβητικοί πρέπει να ελέγχουν την ακοή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη ακοή και κατ’ επέκταση η μέγιστη ποιότητα ζωής τους.

Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί και να παραμεληθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων, όπως απομόνωση, πονοκέφαλο, νευρικότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμα και κατάθλιψη.
 
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη, τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ Αξιολόγηση Ακοής. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο 77 77 65 00.
 
 
*Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D. CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας