Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Βάζω τα αιθέρια έλαια στην ζωή μου...

Βάζω τα αιθέρια έλαια στην ζωή μου...

Αν  ποτέ έχεις απολαύσει  τη μυρωδιά  του τριανταφύλλου , ένα περίπατο  σε ένα λειβάδι  γεμάτο  λεβάντα  ή τη μυρωδιά από τη φρεσκοκομμένη  μέντα ή πόσες  φορές  σταθήκαμε  εκστατικοί  μπροστά  στο άρωμα  του  γιασεμιού,των πορτοκαλιών ή  των  μπαχαρικών.

Υπεύθυνα για αυτό είναι τα αιθέρια έλαια τους  που εκτός  από  τις  μαγευτικές  ευωδιές  τους  έχουν και σημαντικές  θεραπευτικές  ιδιότητες.

Τα  αιθέρια έλαια είναι φυσικές  αρωματικές  συνθέσεις  που  βρίσκονται  στους  σπόρους,στο φλοιό,στο κοτσάνι,στις  ρίζες,στο λουλούδι.
 
Γνωστά  επίσης  ως εσάνς αρωματικές  ουσίες ή  πτητικά  έλαια.
 
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι  είναι υπερ-συμπυκνώματα  φυτών.
 
Για παράδειγμα ,για να λάβουμε  10 σταγόνες  αιθέριου ελαίου ρίγανης ,χρειαζόμαστε 300 γραμμάρια ρίγανης.

Αποτελούνται  από αλκοόλες,αιθέρες,οξείδια,εστέρες,κετόνες,φαινόλες...ένα φάσμα χημικών ουσιών,που ξεπερνά τις 200.
 

Έχουν χρησιμοποιηθεί  σε όλη την ιστορία ,σε πολλούς  πολιτισμούς  για τις ιδιότητες  που έχουν και  προάγουν  την  υγεία.
 
Οι σύγχρονες  τάσεις  προς  πιο ολιστικές  προσεγγίσεις  στην  αυτο-φροντίδα  και η αυξανόμενη  επιστημονική  επικύρωση  εναλλακτικών  πρακτικών  υγείας  οδηγούν  σε μια εκ νέου  ανάκτηση  των θετικών  ωφελειών  για την  υγεία.
 
Η  μοναδική  χημική  δομή τους επιτρέπει  να παρέχουν  στοχευμένα οφέλη  μέσω  τοπικής  εφαρμογής.Ορισμένα  έλαια μπορούν  να χρησιμοποιηθούν ως  διαιτητικά βοηθήματα για την προώθηση  της  ζωτικότητας  και  της  ευημερίας.
 
Τα αιθέρια έλαια θεραπευτικής  ποιότητας  εξάγονται  συνήθως  μέσω μιας διαδικασίας  απόσταξης  με χαμηλή θερμότητα με ατμό,στην οποία ο ατμός κυκλοφορεί  υπό πίεση μέσω φυτικού υλικού απελευθερώνοντας  τα αιθέρια έλαια  στον ατμό.
 
Καθώς το μείγμα ατμού ψύχεται  το νερό και τα έλαια διαχωρίζονται  και το έλαιο συλλέγεται  με την καθαρή του μορφή.

Χρησιμοποιούνται  για ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών  και  σωματικών  εφαρμογών ευεξίας .
 
Μπορούν  να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε σύνθετα μείγματα ανάλογα με την εμπειρία του χρήστη και το επιθυμητό  όφελος.
 
Χορηγούνται  συνήθως  με μια από τις 3 μεθόδους,διαχέονται  αρωματικά,τοπικά στο δέρμα ή λαμβάνονται εσωτερικά ως συμπληρώματα διατροφής.
 
 
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καθαρά έλαια θεραπευτικής ποιότητας  και  ακολουθήστε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες της ετικέτας.

Για να ωφεληθείτε γρήγορα από τα ευεργετήματα των αιθέριων ελαίων,οι ξηρές (με ένα μαντίλι) ή υγρές εισπνοές (πάνω από ένα μπώλ με ζεστό νερό)είναι μια από τις εύχρηστες μεθόδους.
 
Λίγες σταγόνες σε ένα πήλινο πιατάκι  πάνω από ένα κεράκι  προκειμένου να απολυμανθεί  ο αέρας που αναπνέετε στο γραφείο ή στο δωμάτιο ή απλά να δημιουργηθεί  μια γλυκιά και αρωματική ατμόσφαιρα.

Ένα  από τα σπουδαιότερα  πλεονεκτήματα  των αιθέριων ελαίων είναι  η ικανότητα τους να διαπερνούν το φράγμα του δέρματος  και να φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος  και μέσω αυτής  στο όργανο στόχο.
 
Μην χρησιμοποιείτε απευθείας στο δέρμα ,μπορείτε να αναμίξετε το αιθέριο έλαιο με μια βάση,κυρίως φυτικά έλαια.
 

Τα αιθέρια έλαια είναι αποτελεσματικά  σε διαφορετικές  παθήσεις  γιατί αποτελούνται  από πάρα πολλές  ουσίες.
 
Το γεγονός αυτό άλλωστε διαφοροποιεί  τα αιθέρια από ένα κλασικό φάρμακο που περιέχει  συχνά ένα μόνο μόριο,το οποίο καταπολεμά  ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.
 
Έχουν  αντισηπτικές  ιδιότητες  και σε αντίθεση  με τα αντιβιοτικά δεν καταστρέφουν στο πέρασμα τους  την ευεργετική χλωρίδα μας  παράλληλα  με τους  μύκητες ,παθογόνα μικρόβια ή τα παράσιτα.Για αυτό η παραδοσιακή  κουζίνα των χωρών με θερμό κλίμα είναι πλούσια σε μπαχαρικά.
 
Τα αιθέρια έλαια των μπαχαρικών δεν επιτρέπουν τη μικροβιακή ανάπτυξη στις τροφές.
 
Η ρίγανη , η κανέλα,το θυμάρι και το γαρίφαλο περιέχουν τα αιθέρια έλαια με τις ισχυρότερες αντιμικροβιακές-αντισηπτικές ιδιότητες.

Η θεραπευτική  μέθοδος που βασίζεται   στη  χρήση των αιθερίων ελαίων  ονομάζεται  αρωματοθεραπεία .
 
Είναι  ο καλύτερος  τρόπος  θεραπείας  με φυτά.Είναι  τόσο  ισχυρή  που σε αρκετές  περιπτώσεις  οποιαδήποτε άλλη  θεραπεία καθίσταται  περιττή.

Αφεθείτε λοιπόν  στο σύμπαν της αρωματοθεραπείας ,στο κόσμο  των αιθέριων ελαίων ,ένα κόσμο που μπορεί  να απαλύνει  τους  πόνους ,να αντιμετωπίσει  τις  αδιαθεσίες  και να  ανακουφίσει  τα  συναισθηματικά  σας  προβλήματα.
 
*ΠΑΟΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Διπλωματούχος Αισθητικός και διπλωματούχος Μακιγιέζ
τηλ.99 493395
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας