Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Γιατροί αθλητές στην Κύπρο

Γιατροί αθλητές στην Κύπρο

Διαχρονικά Κύπριοι γιατροί διακρίθηκαν ακόμα και πρωταθλητές συμμετέχοντας ενεργά στην αθλητική ζωή του τόπου είτε προτού αρχίσουν την ιατρική σταδιοδρομία τους ή ακόμα και όντας γιατροί.
 
Η δράση των φιλάθλων γιατρών οι οποίοι δραστηριοποιούνται με την Αθλητριακή Εταιρεία Κύπρου από το 1977 μεριμνώντας για την υγεία των Κυπρίων αθλητών, είναι γνωστή και δεδομένη.
 
 
Ο γιατρός ο οποίος κρατά τα σκήπτρα στον κυπριακό αθλητισμό στίβου είναι ο γνωστός καρδιολόγος Μάριος Κασσιανίδης στην Λευκωσία. 
 
 
Ο Κασσιανίδης διακρίθηκε στο άθλημα του όχι μόνο ως μαθητής και φοιτητής ιατρικής αλλά και ως πτυχιούχος ιατρός. 
 
Οι επιδόσεις του ξεπέρασαν τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας. 
 
Ο Μάριος Κασσιανίδης του ΓΣ "Τα Παγκύπρια" αναδείχθηκε την 1 η Ιουλίου 1976 πρώτος Πανελληνιονίκης στα 500 μέτρα στην Αθήνα στην κατηγορία των Νέων κάτω των 23 ετών
 
Κατέρριψε το ρεκόρ στα 10 000 μέτρα με 28 λεπτά και 26,87 δευτερόλεπτα στην Πράγα, στις 19 Ιουνίου 1981 και στις 12 Αυγούστου 1982 αναδείχθηκε Βαλκανιονίκης στα 10 000 μέτρα στο Βουκουρέστι.
 
Στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες στην Αυστραλία στις 8 Οκτωβρίου 1982 κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο δρόμο το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα.
 
Ο γιατρός Κασσιανίδης υπήρξε υπόδειγμα αθλητού με ήθος και πολλοί νέοι της εποχής του συνεπαρμένοι από τις επιτυχίες του, ακολούθησαν και αυτοί τον αθλητισμό στίβου και την ιατρική.
 
 
Άλλοι αθλητές γιατροί:
 
Αθλητές στίβου οι οποίοι ξεπέρασαν τα διασυλλογικά επίπεδα και στέφθηκαν Παγκυπριονίκες τη δεκαετία του 1940 ήταν ο ψυχίατρος Αντρέας Μικελλίδης , αργότερα Υπουργός Υγείας και Παιδείας στο αγώνισμα του άλματος επί κοντώ και ο ορθοπεδικός Νίκος Ιωάννου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου , στέφθηκε πρώτος Παγκυπριονίκης στο άλμα τριπλούν την δεκαετία του 1950 
 
Ο φυσιοθεραπευτής Χάρης Αηβαλιώτης του ΓΣΟ υπήρξε ένας από τους ταχύτερους Έλληνες στην ιστορία του ελληνικού στίβου.
 
Την δεκαετία του 1960 πρωταθλητής στους δρόμους των 100μ και 200μ έγραψε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του κυπριακού και ελλαδικού αθλητισμού.
 
Ο Χάρης Αηβαλιώτης παγκυπριονίκης, πανελληνιονίκης, βαλκανιονίκης και μεσογειαονίκης καταξιώθηκε να είναι ο πρώτος και μόνος μέχρι σήμερα Κύπριος αθλητής στον οποίο η Πρωθιέρεια στην Ολυμπία παρέδωσε την δάδα ως πρώτο λαμπαδηδοδρόμο που θα μετέφερε το 1968 την φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό.
 
 
Γιατροί που ξεχώρισαν ως αθλητές στίβου όταν ακόμα ήταν μαθητές ή φοιτήτριες της ιατρικής υπήρξαν πολλοί.
 
Μερικοί διακρίθηκαν σε παγκύπριους αγώνες, μαθητικούς ή εφηβικούς.
 
Ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Γεωργίου του ΓΣΕ ( Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόαρας) υπήρξε άλτης του μήκους. 
 
Ο καρδιολόγος Σωτήρης Αττίπασ του ΓΣ Πάφος διακρίθηκε στον ακοντισμό και στο δέκαθλο.
 
Ο ρευματολόγος Πέτρος Πέτρου του ΓΣΠ διακρίθηκε στους δρόμους ταχύτητας 100μ και 200μ τόσο σε παγκύπριους όσο και πανελλήνιους αγώνες αλλά έχασε δυστυχώς την ζωή του σε ηλικία 49 ετών.
 
Ο γυναικολόγος Μάριος Φυλακτού του ΓΣΠ διακρίθηκε στα 800μ
 
η Αγάθη Αγαθαγγέλου του ΓΣΕ Αμμοχώστου γενική ιατρός διέπρεψε σε παγκύπριους και πανελλήνιους αγώνες στα 100μ εμποδίων.
 
Ο Δημήτρης Ιακωβίδης του ΓΣΠ γενετιστής υπήρξε δρομέας στα 400μ 
 
Τα αδέρφια Ραζή του ΓΣΟ οφθαλμίατροι, υπήρξαν παγκυπριονίκες και πανελληνιονίκες. 
 
Η Νέδη Σμυρνιού του ΓΣΠ διακρίθηκε σε αγώνες ταχύτητας 100μ και 200μ.
 
Ο Παμπίνος ( Χαράλαμπος) Παπαδόπουλος του ΓΣΠ διακρίθηκε στο δρόμο των 400μ μετ εμποδίων και ο Αντρέας Χριστοδουλίδης του ΓΣΠ διέπρεψε στους δρόμους των 5000μ και 10000μ
 
Τα σύνορα της Κύπρου και Ελλάδας ξεπέρασε και ο γνωστός κλινικός χημικός Μάικ Τύμβιος ο οποίος κυριάρχησε στην σκοποβολή τις δεκαετίες του 1980 και 1990. 
 
Αναδείχθηκε για σειρά ετών παγκυπριονίκης, δύο φορές πανελληνιονίκης, χρυσός Βαλκανιονίκης το 1982 και κατέκτησε το χρυσό  στους Μεσογειακούς το 1987 στην Συρία με το εκπληκτικό ρεκόρ που ακόμα παραμένει, 222 δίσκων στους 225.
Το 1988 κατετάγη 10ος στους Ολυμπιακούς στης Νότιας Κορέας.
 
Στο άθλημα της σκοποβολής πρωτεργάτης ήταν ο ψυχίατρος Αντρέας Μικελλίδης ο οποίος ίδρυσε το 1964 τοπικό τμήμα της Ελληνικής Σκοπευτικής Ομοσπονδίας.
 
Ο Κερυνειώτης καρδιολόγος Νίκος Τσαγγαρίδης διακρίθκε στην καλαθόσφαιρα. Με ύψος 1,94 αποτελούσε βασικό στέλεχος της ομάδας του στο Γυμνάσιο και αργότερα στέλεχος της ΠΑΕΚ.
 
 
Στο ποδόσφαιρο ξεχωρίζει ο γνωστός ορθοπεδικός Οδυσσέας Αθάνατος που αγωνίστηκε ΑΠΟΕΛ στο Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα 1972-1973 και στο πρωτάθλημα Α Εθνικής Ελλάδας 1973-1974.
 
Στυλοβάτης της άμυνας στον ΑΠΟΕΛ και στην Εθνική Κύπρου.
 
Ο γνωστός χημικός Νίκος Θεοχαρίδης αγωνίστηκε ως βασικός τερματοφύλακας, στην Αγγλικής Σχολή Λευκωσίας, στον Χαλκάνωρα Ιδαλίου και στον Ολυμπιακό Λευκωσίας.
 
Στην αντισφαίριση, ο Γεώργιος Μιχαηλίδης μαιευτήρας και ο Αντρέας Δάφνιος χειρούργος.
 
 
Επίσης ο παιδοχειρούργος Αντρέας Ιωαννίδης, ο ορθοπεδικός Οδυσσέας Αθάνατος, ο γυναικολόγος Δημήτρης Παπαπέτρου, οι οφθαλμίατροι Σωτήρης Φωτίου , Γεώργιος Μιχαήλ και Μάριος Βαγιάνος, ο ρευματολόγος Πέτρος Πέτρου, ο αναισθησιολόγος Κώστας Σαββίδης, ο ιστοπαθολόγος Δώρος Λυσιώτης,ο γενικός ιατρός Βίκ Αταμιάν και οι ενδοκρινολόγοι Κρίνος Τροκούδης και Γιώργος Γεωργιάδης.
 
 
Πηγή: Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-1960 Λάκης Κ Αναστασιάδης  άρθρα από εφημερίδες
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας