Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Νέα μονάδα Αιμοκάθαρσης, μαρτυρία ενός παθόντα

Νέα μονάδα Αιμοκάθαρσης, μαρτυρία ενός παθόντα

Η Αντιγόνη Χαραλάμπους και η Μαρία Κυριακίδου είναι τριτοετείς φοιτήτριες δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 
 
Σε συνομιλία τους με το HealthNews μας παρουσιάζουν την δημοσιογραφική έρευνα που έχουν διεξάγει. 
για το ζήτημα της νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Μέσα στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας έγιναν δύο συνεντεύξεις: με τον κύριο Αντρέα Μιχαήλ (πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών) και τον κύριο Λοΐζο Κυριακίδη (νεφροπαθή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας).
 
Νέα μονάδα αιμοκάθαρσης θα λειτουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 
Ο θάλαμος νεφροπαθών έχει ήδη μία υφιστάμενη μονάδα η οποία λειτουργεί με 40 μηχανές αιμοκάθαρσης και εξυπηρετεί τις ανάγκες 223 ασθενών.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών (ΠΟΝ), κ. Αντρέα Μιχαήλ, η μονάδα δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη του κ. Μιχαήλ, 21/11/2017 (πρόεδρος ΠΟΝ)

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από το 2011 και το 2014 άρχισαν οι προσφορές για τις μηχανές αιμοκάθαρσης.
 
Η ΠΟΝ ζήτησε η νέα μονάδα να εφοδιαστεί με 70 μηχανές. Ο κ. Μιχαήλ μας δήλωσε χαρακτηριστικά «Μας έδωσαν 40, με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα έδινε υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν έγινε».

Πώς γεννήθηκε η ανάγκη για νέα μονάδα

Κατά τα λεγόμενα του  κ. Μιχαήλ, «καμία μονάδα αιμοκάθαρσης»  δεν καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών. «Η αύξηση των νεφροπαθών», έφερε την ανάγκη για μία νέα μονάδα. Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται για μία νέα μονάδα αλλά, για μία επέκταση της πρώτης μονάδας η οποία θα κλείσει.

Αιτίες αλλαγής εγκαινίων και καθυστέρησης

Το 2014 όταν ξεκίνησαν οι προσφορές από εταιρείες για τις μηχανές αιμοκάθαρσης, τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία –Υγείας και Συγκοινωνιών & Έργων- «ήθελαν να φέρουν άλλη εταιρεία.. με υποδεέστερη ποιότητα στην θεραπεία».
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΝ, «Λόγω συμφερόντων προσπαθούσαν να ρίξουν τις προσφορές».
 
Η ΠΟΝ κατέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή δύο φορές για «να αλλάξουμε την απόφαση επικύρωσης της προσφοράς».

Το 2014 πάρθηκε η απόφαση για την δημιουργία μίας δεύτερης μονάδας αιμοκάθαρσης.
 
Σε δημοσίευμα της Παγκύπριας  Οργάνωσης Νεφροπαθών, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2017, ανακοινώθηκε η εγκαινίαση της δεύτερης μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο. Αρχικά, τα εγκαίνια της μονάδας προορίζονταν εντός του Μαΐου του 2016 άλλα μεταφέρθηκε τον Νοέμβρη του 2017.

Επίσης, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι«Η μονάδα έπρεπε να ήταν έτοιμη το 2015. Αναγκαστήκαμε να φτάσουμε μέχρι το 2017».

Σε ερώτηση σχετικά με το στάδιο εξέλιξης της μονάδας, μας ενημέρωσε ότι «υπολογίζω… να λειτουργήσουμε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου».
 
Οπτική ενός παθόντα, 21/11/2017

Για να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα, πήραμε συνέντευξη από τον κ. Λοΐζο Κυριακίδη, ασθενή της νεφροπάθειας -ο οποίος κάνει τη θεραπεία του στη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Σχετικά με την ενημέρωση των ασθενών για τη νέα μονάδα, μας είπε τα εξής: «Ότι γνωρίζουμε για τη νέα μονάδα προέρχεται από αυτά που ακούγονται στο νοσοκομείο».Ακόμη, μας ανάφερε ότι ο ίδιος θεωρεί πως η αιτία εγκαινίασης της νέας μονάδας έχει προεκλογική σκοπιμότητα.
 
Ωστόσο,« ο σκοπός των ασθενών είναι να μην έχουμε αιμοκάθαρση την Κυριακή». Σε ερώτηση μας στον κ. Κυριακίδη κατά πόσο η νέα μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς, μας απάντησε
 
«Ναι, πιστεύω ότι θα ανοίξει αλλά, θα λειτουργήσει με ταλαιπωρία λόγω της Κυριακής. Δυστυχώς, ακόμη και όταν ανοίξει η νέα μονάδα πάλι θα υπάρχουν βάρδιες την Κυριακή, λόγω έλλειψης του ιατρικού προσωπικού».

Τι δήλωσε για τις υφιστάμενες μηχανές

Σε αναρτημένο άρθρο της σελίδας της ΠΟΝ -5 Σεπτεμβρίου 2017- ο κ. Μιχαήλ δήλωσε ότι οι μηχανές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής τους, δηλαδή «τις 45-50 χιλιάδες ώρες εργασίας ή τα 10 χρόνια»

Όσο αφορά την επίσημη ενημέρωση των ασθενών, κ. Λοΐζος λέει ότι  «Επίσημη ενημέρωση, όχι δεν έχουμε.
 
Ότι ξέρουμε είναι από ότι ακούμε και λέγεται τριγύρω στο νοσοκομείο. Αλλά με τις μηχανές να είναι ήδη παλιές, δεν έχουμε και την σωστή ποιότητα θεραπείας. Δεν γίνεται δηλαδή, πλήρης αιμοκάθαρση».

Σχετικά με την μετακίνηση των νεφροπαθών

Ο κ. Μιχαήλ δήλωσε ότι η μεταφορά των ασθενών αποτελεί «ταλαιπωρία της οικογένειας».
 
Το κράτος παρέχει ένα μικρό επίδομα στους ασθενείς για τα έξοδα της μετακίνησης τους. Συγκεκριμένα, €51 στους κατοίκους της πόλης και €102 σε όσους μένουν σε χωριό.
 
«Ως ΠΟΝ, μας έκανε ένα δώρο η ΟΠΑΠ Κύπρου και υπολογίζω με την νέα μονάδα να βρούμε και τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια μετακίνησης».
 
Σαν οργάνωση ευελπιστούν ότι με το άνοιγμα της νέας μονάδας θα λειτουργήσει και το λεωφορείο.
 
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζο οι ασθενείς γνωρίζουν για την ύπαρξη του λεωφορείου το οποίο δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Συνοψίζοντας, η νέα μονάδα θα αποτελέσει λύση στην ταλαιπωρία και στα προβλήματα των νεφροπαθών. Υπάρχει  μεγάλη ανάγκη μίας νέας μονάδας εξαιτίας της αυξητικής τάσης των νεφροπαθών στην Κύπρο.
 
 
*Αντιγόνη Χαραλάμπους
Μαρία Κυριακίδου
 
 

 
 



 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας