Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ορθοδοντική: Περιοδοντίτιδα και Καρδιακές παθήσεις

Ορθοδοντική: Περιοδοντίτιδα και Καρδιακές παθήσεις

Μπορεί το στόμα σας να σας πει εάν είστε σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις; Ίσως!

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με περιοδοντική νόσο (κοινώς βαριά ουλίτιδα) έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα καρδιακής νόσου.
 
Μια πρόσφατη ανάλυση δείχνει ότι ο πιθανός κίνδυνος καρδιακής νόσου για ασθενείς με περιοδοντική νόσο μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό, τι για εκείνους με υψηλή χοληστερόλη. 

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών (περιοδοντική νόσος , καρδιοπάθειες-στεφανιαία νόσος) οφείλεται στα ίδια βακτήρια.
 
Σε αυτό το σενάριο, βακτήρια που βρίσκονται σε μολυσμένο ιστό των ούλων γύρω από τα δόντια, διασπούν το φράγμα μεταξύ των ούλων και του υποκείμενου συνδετικού ιστού προκαλώντας φλεγμονή. Κατά τη διάρκεια κανονικής μάσησης ή βουρτσίσματος, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μετακινηθούν σε άλλα μέρη του κυκλοφορικού συστήματος στην καρδιά, συμβάλλοντας στον σχηματισμό καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η φλεγμονή, είναι η φυσική απάντηση του οργανισμού σε λοίμωξη (στην εισβολή αυτών των βακτηρίων στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς).
 
Είναι πιθανό ότι καθώς τα στοματικά βακτήρια ταξιδεύουν μέσω του σώματος προκαλούν μια παρόμοια απόκριση, η οποία στη συνέχεια οδηγεί στον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας (αρτηριοσκλήρυνση).
 
Στοματικά βακτηρίδια έχουν βρεθεί στις λιπαρές εναποθέσεις σε αρτηρίες της καρδιάς ατόμων με αρτηριοσκλήρυνση Αυτές οι εναποθέσεις μπορούν να στενέψουν τις αρτηρίες ή να χαλαρώσουν και να σφηνώσουν οπότε τις φράσουν εντελώς, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άρα η κακή στοματική υγιεινή επιτρέπει σε συγκεκριμένα βακτήρια να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να εγκατασταθούν σε αρτηρίες της καρδιάς ή του εγκεφάλου «ερεθίζοντας» την περιοχή της αρτηρίας δημιουργώντας αθηρωμάτωση και από εκεί και πέρα έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τώρα μια Ορθοδοντική θεραπεία , εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, προσφέρει και μια άλλη υπηρεσία.
 
Σε άτομα τα οποία έχουν στραβά δόντια οπωσδήποτε το βούρτσισμα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση .
 
Σε αυτή την περιοχή των στραβών δοντιών υπάρχει ουλίτιδα η οποία εάν δεν θεραπευθεί οδηγεί σε περιοδοντίτιδα.
 
Η περιοδοντίτιδα δε , όπως προείπαμε, προδιαθέτει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
 
Η ευθυγράμμιση των δοντιών (ίσιωμα) σίγουρα βοηθά τον ασθενή να βουρτσίζει ευκολότερα , όποτε η ουλίτιδα εξαφανίζεται , η περιοδοντίτιδα δεν δημιουργείται και μειώνονται η πιθανότητες καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
 
Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και μείωση της πιθανότητας Καρδιαγγειακών προβλημάτων.
 
* δρ Νέαρχος Παναγή
Ειδικός Ορθοδοντικός
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας