Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πώς πέθανε ο 15χρονος όταν τον χτύπησε μπάλα στο στήθος

Πώς πέθανε ο 15χρονος όταν τον χτύπησε μπάλα στο στήθος

Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη σε έναν έφηβο 15 ετών!

Την ώρα που έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του, δέχτηκε στο στήθος την μπάλα και έπεσε κάτω νεκρός!Ήταν τόσο άτυχος που πέθανε από ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο-επεισόδιο, που λέγεται «διάσειση καρδιάς» και σχεδόν πάντα προκαλεί τον θάνατο.

Σε βρετανικό δικαστήριο που παρουσιάστηκε το πόρισμα της νεκροψίας, αναφερόταν ότι η καρδιά του 15χρονου ήταν απολύτως υγιής, πριν το περιστατικό.

Ο έφηβος όμως ήταν απίστευτα άτυχος, καθώς  η μπάλα του ποδοσφαίρου τον χτύπησε στο στήθος ακριβώς στο κλάσμα του δευτερολέπτου που η καρδιά του ήταν ευάλωτη και συνέβη το λεγόμενο commotio cordis, μια θανάσιμη μορφή αρρυθμίας από την οποία δεν συνήλθε ποτέ. 

Το ιατρικό αυτό φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο σύμφωνα με την Daily Mail και πλήττει κυρίως νεαρούς αθλητές στις ΗΠΑ, όταν δέχονται χτύπημα από ρόπαλο του μπέιζμπολ ή του χόκεϊ. 

Όπως κατέθεσαν οι συμμαθητές και φίλοι του 15χρονου στο δικαστήριο, το αγόρι έδειχνε μια χαρά όταν πήγε στο τέρμα του μικρού γηπέδου στην πόλη Έιλσμπερι, όπου είχαν μαζευτεί για να παίξουν μπάλα.

Ωστόσο όταν η μπάλα πέρασε ανάμεσα από τα χέρια του και τον χτύπησε στο στήθος, όλοι κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά.

Σχεδόν αμέσως πάγωσε και το πρόσωπό του χλώμιασε και μετά έγινε μπλε. Μετά κατέρρευσε στο έδαφος», κατέθεσε ένας από τους φίλους του άτυχου παιδιού.

Ο 15χρονος μεταφέρθηκε σχεδόν αμέσως με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στην Οξφόρδη, ωστόσο οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε για να τον βοηθήσουν. Λίγες ώρες αργότερα ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με την σημερινή κατάθεση του ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό του νεαρού στο δικαστήριο, «υπάρχει ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, ένα χρονικό παράθυρο στον καρδιακό κύκλο που η καρδιά είναι ευάλωτη.

Μπορεί να σε χτυπήσουν χιλιάδες φορές στο στήθος με μια μπάλα και να μη συμβεί τίποτα.

Αν όμως αυτό συμβεί εκείνο το νανοδευτερόλεπτο, όλα τελείωσαν». 

Διάσειση Καρδιάς : 

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος που εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους σε αθλήματα συνήθως συνδέεται με διαγνωσμένη ή μη διαγνωσμένη δομική ή πρωτογενή ηλεκτρική καρδιακή ανωμαλία.

Ο αιφνίδιος θάνατος που οφείλεται σε κοιλιακή μαρμαρυγή που μπορεί να προκύψει από αμβλεία κάκωση του θώρακα (π.χ. από μπάλα, από σωματική επαφή) στην περιοχή της καρδιάς ενός ατόμου χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο.

Αποτελεί την τρίτη αιτία αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές μετά την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και τις συγγενείς ανωμαλίες στεφανιαίων αρτηριών.

Συνήθως συμβαίνει

•σε νεαρούς (με μέση ηλικία 15 ± 9 χρόνια),

•κατά κύριο λόγο άρρενες αθλητές (95% των περιπτώσεων),

•της λευκής φυλής (85% των περιπτώσεων),

•που δέχονται ένα δυνατό, ξαφνικό, αμβλύ, μη διεισδυτικό και εμφανισιακά αβλαβές χτύπημα στο στήθος.

Η πραγματική επίπτωση είναι άγνωστη, επειδή η διάσειση καρδιάς ως διάγνωση εξακολουθεί να είναι υπο-εκτιμημένη και υπο-διαγνωσμένη.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ:

η πλήξη σε συγκεκριμένο σημείο του θωρακικου τοιχώματος (στην περιοχή της καρδιάς ιδίως στο κέντρο της αριστερής κοιλίας)

μπορεί να δημιουργήσει κοιλιακή μαρμαρυγή,

όταν γίνει σε συγκεκριμένο χιλιοστό του δευτερολέπτου μεταξύ των συσπάσεων της καρδιάς, κατά τη διάρκεια ενός ηλεκτρικά ευάλωτου τμήματος του καρδιακού κύκλου (λίγο πριν από την κορυφή του κύματος Τ)3.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

παύση της κυκλοφορίας του αίματος - καρδιακή ανακοπή, διακοπή της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και άλλων ζωτικών οργάνων.  

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τροποποίηση του αθλητικού εξοπλισμού:

•Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής στολής του θώρακος σε αθλήματα που ενδέχεται να υπάρχει σύγκρουση από αντικείμενο ή σωματική επαφή

•Μαλακές μπάλες

Η ύπαρξη αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε κάθε αθλητικό κέντρο είναι επιβεβλημένη & ζωτικής -κυριολεκτικά- σημασίας για την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης από διάσεισης καρδιάς!

Η επιτυχής ανάνηψη προϋποθέτει

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:

Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή

Γρήγορη ενεργοποίηση των Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας με κλήση στο 166

Εάν αυτό επιτευχθεί εντός 3 λεπτών, η αποτελεσματικότητα είναι στο 25%. Μετά την παρέλευση 3 λεπτών το ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 3%

Η διάγνωση γίνεται βάσει του μηχανισμού κάκωσης:

ξαφνική, αμβλεία, μη διεισδυτική και εμφανισιακά αβλαβής πλήξη στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα.

Ο αθλητής πέφτει κάτω αναίσθητος, χωρίς σφυγμό και αναπνοή και χωρίς ακροαστικά ευρήματα από την καρδιά. Αρκετοί αθλητές γίνονται κυανωτικοί.

Επισκοπικά, μπορεί να υπάρχει εμφανής μώλωπας στο στήθος του αθλητή, στο σημείο της πλήξης.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

•Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

•Συνδρομο μακρού QT

•Έμφραγμα

•Ιογενή μυοκαρδίτιδα

•Κοιλιακή μαρμαρυγή από άλλες αιτίες

•Ανώμαλη έκφυση αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας από τηνπνευμονική αρτηρία

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας