Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ο τραυματισμός του αυχένα

Ο τραυματισμός του αυχένα

Ο τραυματισμός του αυχένα “δίκην μαστιγίου” περιγράφει την κατάσταση όπου ο αυχένας, από αδρανή θέση δέχεται ξαφνικές δυνάμεις υπερέκτασης και κάμψης.

Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια μετωπικών συγκρούσεων με αμάξι ή ενώ ένα αμάξι είναι σταματημένο να το χτυπήσει ένα άλλο αμάξι από πίσω.

Άλλες περιπτώσεις, είναι σε αθλήματα όπως το μπάσκετ ή και το ποδόσφαιρο που οι απότομες συγκρούσεις των αθλητών μπορούν να επιφέρουν μεγάλες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις στην περιοχή του αυχένα.

Η ανατομική περιοχή του αυχένα αποτελείται από εφτά σπονδύλους.

Οι δύο πρώτοι σπόνδυλοι ( άξονας και άτλαντας ) διαμορφώνονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους πέντε.

Ο άξονας και ο άτλαντας είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις της κεφαλής, ενώ οι υπόλοιποι για τις κινήσεις του αυχένα.

Όλοι οι σπόνδυλοι, ενώνονται μεταξύ τους με τις ζυγοαποφυσικές αρθρώσεις ( facets ) που βρίσκονται στο πίσω μέρος των σπονδύλων.

Επίσης, στην περιοχή του αυχένα υπάρχουν πολλοί μαλακοί ιστοί ( μύες και τένοντες ) και περνούν πάρα πολλά νεύρα που συνήθως καταλήγουν στα χέρια.

Τα συμπτώματα του τραυματισμού σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται αμέσως μετά το ατύχημα. Μετά από λίγες ώρες, ο αυχένας χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία, μουντό πόνο που αυξάνεται στην κίνηση, στη λάθος στάση ή στην παρατεταμένη ακινησία.

Πιο μακροχρόνια ο τραυματισμός δίκην μαστιγίου μπορεί να δώσει νευρολογικά συμπτώματα όπως π.χ τσιμπήματα στην περιοχή του αυχένα ή στα χέρια.

Πάντως, για ένα φυσικοθεραπευτή, είναι συνήθως αρκετό να καταλάβει ένα τραυματισμό αυτού του τύπου από το ιστορικό του ασθενή ( τρόπος τραυματισμού ) και τα συμπτώματα στον αυχένα.

Η φυσικοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για το χτύπημα στο αυχένα, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, όπως νάρθηκες και φάρμακα.

Η Φυσικοθεραπεία αρχικά γίνεται παθητικά και αργότερα ενεργητικά.

Η Παθητική θεραπεία βοηθά στη μύωση του πόνου, στη χαλάρωση και διάταση της περιοχής, στην απομάκρυνση των παραπροϊόντων πχ οίδημα και φλεγμονή κ.α.

Περιλαμβάνει συνήθως υπέρηχους, ηλεκτροθεραπεία, εν τω βάθη μάλαξη ( deep tissue massage), εφαρμογή κρυοθεραπείας, κινητοποίηση νευρικού ιστού, τεχνική ξηράς βελόνης, βελονισμός, θεραπείες εναλλαγής ζεστού-κρύου κ.α.

Παράλληλα, η ενεργητική φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ασκήσεις και διατάσεις της αυχενικής περιοχής, διόρθωση της στάσης της σπονδυλικής στήλης σε διάφορες δραστηριότητες και στην καθιστή θέση κ.α.

Στόχος του ενεργητικού προγράμματος είναι η σταδιακή μείωση του μυϊκού σπασμού, η αύξηση της κυκλοφορίας και η επούλωση των ιστών της περιοχής.

 

* Μιχάλης Μούχλης Φυσικοθεραπευτής/Βελονιστής/Personal Train

Κέντρο Φυσικοθεραπείας Φυσιοκίνηση

Λεωφ. Αθαλάσσας 131, διαμ. 402, τκ.2024, Στρόβολος, Λευκωσία

Τ: +357 99152028, +357 96754795

E: info@physiokinisi.com ( Γνωρίστε το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ μας ) 

96754795

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας