Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ξάνθος Χαραλαμπίδης: Ο γιατρός των εγκλωβισμένων

Ξάνθος Χαραλαμπίδης: Ο γιατρός των εγκλωβισμένων

Μετά από ομηρία πολλών μηνών στο ξενοδοχείο DOME στην Κερύνεια, μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο γιατρός Ξάνθος Χαραλαμπίδης εκδιώχθηκε το 1975 από τους Τούρκους
 
Ήταν ο τελευταίος γιατρός των κατεχόμενων εδαφών
 
Έκτοτε οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι της Καρπασίας και των Μαρωνίτικων χωριών της περιοχής Κορμακίτη, αναγκάζονταν να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για την ιατρική τους περίθαλψη. Οι ιατρικές συνθήκες δεν εν έπνεαν εμπιστοσύνη στους ασθενείς των κατεχόμενων περιοχών
 
Το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεπε την ελεύθερη διακίνηση Ελλήνων ιατρών στις κατεχόμενες περιοχές μέχρι το 1994 όταν με ειδική διευθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, ο Μαρωνίτης κυβερνητικός ιατρός Ιωσήφ Μουτήρης θα μπορούσε να επισκέπτεται τα Μαρωνίτικα χωριά της επαρχίας Κερύνειας , με τους ανάλογους περιορισμούς που επέβαλε ο τουρκικός στρατός κατοχής.
 
Ο καρδιολόγος Ιωσήφ Μουτήρης, βοηθός διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, εξιστορεί: 
 
"...το 1994 άρχισα να επισκέπτομαι τους εγκλωβισμένους των χωριών της περιοχής Κορμακίτη. 175 άτομα στον Κορμακίτη, 35 Καρπασία και 12 Ασώματος.
 
Οι επισκέψεις γίνονταν 2 φορές τον μήνα, ημέρα Σάββατο, αφού η ΤΚ αρχή δεν εξέδωσε άδεια για καθημερινή εργάσιμη μέρα. Η διάρκεια ήταν συνήθως από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα οπότε και έκλεινε το οδόφραγμα μπροστά από το ξενοδοχείο LEDRA PALACE.
 
Το 1996 η ΤΚ  αρχή έκλεισε το ιατρείο του Κορμακίτη, αλλά εγώ συνέχισα να εξετάζω τους ασθενείς με επισκέψεις στα σπίτια τους.
 
Το Φεβράρη του 1997 η ΤΚ "αστυνομία" με συνέλαβε ενώ εξέταζα ασθενή στο σπίτι του με την κατηγορία της "παράνομης άσκησης της ιατρικής" και με "απέλασαν". 
 
Το Νοέμβριο του 1997 παρουσίασα το θέμα της ιατρικής φροντίδας των εγκλωβισμένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και το 1998 μου επετράπη να ξαναρχίσω τις επισκέψεις μέχρι το 2003, όταν η ΤΚ αρχή με την δικαιολογία του ανοίγματος των οδοφραγμάτων και της άσκησης του περιορισμού στην διακίνηση των εγκλωβισμένων, ανέστειλε τις επισκέψεις μου 
 
Στην διάρκεια των 9 χρόνων που διήρκεσαν οι επισκέψεις μου, είχα ζητήσει άδεια από το Υπουργείο Υγείας και για τις ιατρικές επισκέψεις μου στους εγκλωβισμένους στην χερσόνησο της Καρπασίας. Η άδεια δόθηκε αλλά μετά την 2η επίσκεψη μου η ΤΚ αρχή δεν επέτρεψε να συνεχίσω.
 
Για τις  υπηρεσίες μου στους εγκλωβισμένους δεν δεκτικά αμοιβή από το λογιστήριο της Δημορατίας, παρα ζήτησα όπως θεωρηθεί προσφορά προς τους εγκλωβισμένους
 
 
Πηγή: Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-1960 Λάκης Κ Αναστασιάδης  άρθρα από εφημερίδες
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας