Τρίτη 11 Δεκ, 2018 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Γύρω στα 50 παιδιά με εκ γενετής καρδιοπάθεια αποστέλλονται ετησίως στο εξωτερικό 

Γύρω στα 50 παιδιά με εκ γενετής καρδιοπάθεια αποστέλλονται ετησίως στο εξωτερικό 

Κάθε χρόνο περίπου 50 παιδιά με εκ γενετής καρδιοπάθεια αποστέλλονται στο εξωτερικό, για χειρουργικές επεμβάσεις σε ιατρικά κέντρα με τα οποία το Υπουργείο Υγείας συνήψε συμφωνία συνεργασίας, ενώ άλλα περίπου 30 άτομα χειρουργούνται από ομάδες ιατρών οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό στην Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών Αντρέας Κωνσταντίνου.
 
Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία διοργανώθηκε στο Υπουργείο Υγείας με την ευκαιρία της Εβδομάδας Συγγενών Καρδιοπαθειών 7-14 Φεβρουαρίου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι έχουν στενή συνεργασία με τους παιδοκαρδιολόγους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους ευχαριστούν για τη φροντίδα που προσφέρουν στα άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες.
 
«Είναι σημαντικό για μας τα μέλη μας να έχουν σωστή ποιοτική περίθαλψη και καλή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, το Γραφείο Ευημερίας και όλους τους αρμόδιους λειτουργούς με σκοπό την προώθηση και την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που μας απασχολούν και ιδιαίτερα με τον Υπουργό Υγείας. Κύριο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η ευημερία και η ποιότητα ζωής των παιδιών αυτών», σημείωσε.
 
 Ο κ. Κωνσταντίνου κάλεσε όλους τους φορείς να είναι συμπαραστάτες στο έργο του Συνδέσμου διότι, όπως είπε, «όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».
 
«Κάνουμε έκκληση σε όλες τις μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς να ενισχύσουν οικονομικά το έργο του Συνδέσμου μας, στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης τους», συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο κ. Κωνσταντίνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι αύριο, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στο Προεδρικό Μέγαρο, με ομιλητές παιδοκαρδιολόγους, ενώ την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, θα πραγματοποιηθεί, στις 18:00 η φωταγώγηση του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας με χρώμα κόκκινο που συμβολίζει την καρδιά και θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου.
 
Σημείωσε, επίσης, ότι φέτος έχουν προγραμματιστεί παγκύπρια εργαστήρια τόσο για τους γονείς όσο και για τους ίδιους τους παθόντες, ενώ έχουν προσκληθεί γιατροί από το νοσοκομείο Schneider, στο Ισραήλ, και το Harley Street Clinic, στο Λονδίνο, για να δώσουν διάλεξη προς τα μέλη του Συνδέσμου για θέματα που αφορούν τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Με την κάθοδο τους στην Κύπρο, οι γιατροί σε συνεργασία με τους Κύπριους Παιδοκαρδιολόγους θα μελετήσουν από κοινού ιατρικούς φακέλους ασθενών με δύσκολα περιστατικά.        

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί τη αρχή της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων για αλληλεγγύη και προσφορά προς τους πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες.
 
Όπως είπε, η θεσμοθέτηση της εβδομάδας εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών αποτελεί μια ευκαιρία για στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει και παροτρύνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες «που επιβεβαιώνουν την ευαισθησία και τη θέληση των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας μας για προσφορά προς τους συμπολίτες μας».
 
«Είναι πεποίθησή μας ότι η προσφορά των οργανωμένων φορέων της κοινωνίας μπορεί να συνδράμει ουσιωδώς, δρώντας επικουρικά και συμπληρωματικά στην προσπάθεια του κράτους για παροχή πιο ολοκληρωμένων και ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών προς το σύνολο του πληθυσμού», συμπλήρωσε.
 
Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στην παρεχόμενη φροντίδα προς τους καρδιοπαθείς, ωστόσο οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι μεγάλες και απαιτείται συνεχής εγρήγορση και προσπάθεια.
 
«Το Υπουργείο Υγείας και οι Υπηρεσίες του, έχοντας ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πάσχοντες συμπολίτες μας, επαναλειτούργησαν το 2011 την Παιδοκαρδιολογική Κλινική στο Μακάρειο Νοσοκομείο με δύο παιδοκαρδιολόγους και δέχεται περί τα 5.000 παιδιά μέχρι 16 ετών και εγκύους ετησίως. Είναι η μοναδική Παιδοκαρδιολογική Κλινική στην Κύπρο και δέχεται παραπομπές τόσο από τα δημόσια νοσοκομεία όσο και από τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.
 
Είπε, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Υγείας, επιδιώκουν την ενσωμάτωση όλων των υπηρεσιών, είτε αυτές βρίσκονται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, «στις προσφερόμενες υπηρεσίες δωρεάν προς όλους τους συμπολίτες μας».
 
Ο Εκπρόσωπος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Αργύρης Κυθρεώτης, σε χαιρετισμό του είπε ότι στο ιατρικό κομμάτι, έχει προσφέρει πάρα πολύ το Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ο Υπουργός, ο κ. Παμπορίδης, ώστε τα παιδιά, οι ενήλικες με Συγγενείς Καρδιοπάθειες να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής περίθαλψης, που θα μπορούσαν να είχαν.
 
«Ελπίζω να συνεχιστεί και με την επόμενη πολιτική ηγεσία η συνεργασία, ώστε να έχουμε ανάλογα αποτελέσματα», πρόσθεσε.  
 
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Π.Φ Μάριος Κουλουμάς, σε χαιρετισμό του είπε ότι  πέρα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, πρέπει να υπάρχει, επίσης, κοινωνικοοικονομική στήριξη των ατόμων αυτών, έτσι ώστε να μπορέσουν να διάγουν μια ζωή με ποιότητα και να συμμετέχουν πλήρες στην κοινωνία και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
 
Κάλεσε, τέλος, όλους να στηρίξουν τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Συγγενών Καρδιοπαθειών, οι οποίοι προωθούν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και στηρίζουν το έργο του Συνδέσμου.
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας