Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Super γιαγιά 88… καρατίων  από το Δάλι γυμνάζεται και τρέφεται υγιεινά

Στέλλα Μούρεττου
Super γιαγιά 88… καρατίων  από το Δάλι γυμνάζεται και τρέφεται υγιεινά

Μόνο super γιαγιά θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω. Και κάτι τέτοιες περιπτώσεις μας δίνουν τη δύναμη να παλεύουμε και να προχωρούμε μπροστά. Όταν άκουσα για την 88χρονη γιαγιά, η οποία κάνει υγιεινή διατροφή και ζούμπα, εκπλάγηκα.

Εδώ και 63 χρόνια ακολουθεί υγιεινή διατροφή όταν ελάχιστοι γνώριζαν τη σημασία του να τρέφεσαι υγιεινά. Έτσι, κατάφερε να θεραπεύσει το πρόβλημα στο στομάχι της, όταν οι γιατροί δεν κατάφεραν να της απαλύνουν έστω για λίγο τον πόνο της.

Ως άλλη super γιαγιά, η Αλεξάνδρα Χατζηγιάννη, στα 88 της χρόνια σήμερα, εξακολουθεί να προσέχει τη διατροφή της και να γυμνάζεται. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την περίπτωσή της, έτσι ζήτησα να με φέρουν σε επαφή μαζί της.

Τη συνάντησα στο σπίτι της στο Δάλι και τη βρήκα να παίζει ένα παιχνίδι με εικόνες που αποτελεί στην ουσία τεστ παρατηρητικότητας και μνήμης. «Τι να κάνω», μου λέει, «για να περάσω την ώρα μου».

Κάποιο περιστατικό που συνέβη στα 16 της, τη στεναχώρησε σε σημείο που της προκαλούσε συνεχές πόνο και φούσκωμα στο στομάχι και ως αποτέλεσμα τούτου, δυνατούς πονοκεφάλους. Όσες εξετάσεις κι αν έκανε, οι γιατροί δεν έβρισκαν κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, την προέτρεπαν να αφαιρέσει τις αμυγδαλές της ή το τυφλό της. Πολλές φορές μάλιστα, της παρείχαν χάπια που ίσως θα ανακούφιζαν το στομάχι της.

Ήταν μόλις 16 ετών όταν αρραβωνιάστηκε και ένα χρόνο μετά παντρεύτηκε τον κ. Σταύρο. Ο πατέρας πάντα έλεγε ότι δεν ήταν άρρωστη, αλλά η μάνα της κι ο άντρας της επέμεναν να επισκέπτεται τους γιατρούς.
 
 
Μετά τη γέννηση των δύο πρώτων παιδιών της, έτυχε να ταξιδέψει στην Ελλάδα με ένα γκρουπ συγχωριανών της. Δράττοντας της ευκαιρίας έκανε κάποιες εξετάσεις, αλλά ούτε αυτή τη φορά οι γιατροί βρήκαν κάτι. Γι’ αυτό και την παρέπεμψαν σε νευρολόγο. «Μου είχαν μείνει 5 λίρες στην τσέπη, αλλά προτίμησα να αγοράσω φορεματάκια στα μωρά μου αντί να τρέχω σε άλλους γιατρούς», αναφέρει. Και προσθέτει: «Κατά την επιστροφή μας στην Κύπρο, πάνω στο πλοίο βρισκόταν ο γιατρός Συμεωνίδης και μια χωριανή μου εισηγήθηκε να του δείξω τις αναλύσεις μου. Αλλά ούτε αυτός βρήκε κάτι».

Η σωτηρία στα βιβλία


Η σωτηρία της ήταν γραμμένη μέσα σε βιβλία υγιεινής διατροφής και βοτανολογίας. Προτού μεταβεί στην Ελλάδα, έτυχε να διαβάσει τα βιβλία του φυσιοθεραπευτή Ηλία Πέτρου, ο οποίος απέκλειε τα μακαρόνια και τα πολλά κρέατα από τη διατροφή και πρότεινε γυμναστική και συχνό κλύσμα. «Αποφάσισα να τα ακολουθήσω. Αμέσως μου πέρασαν οι πονοκέφαλοι και το στομάχι μου θεραπεύτηκε. Από τότε, δεν χρησιμοποιώ ούτε αλάτι στη διατροφή μου. Ήμουν τότε 25 χρονών και τώρα είμαι 88 και δεν χρειάζεται να επισκέπτομαι πλέον γιατρούς, ακριβώς γιατί κάνω υγιεινή διατροφή», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Μετά τα βιβλία του Ηλία Πέτρου, η κ. Αλεξάνδρα διάβασε κι αυτά ενός από τους πρωτοπόρους της υγιεινής διατροφής, του Σάββα Σαββίδη, ο οποίος ανέφερε τα ίδια πράγματα. Επιπλέον, το βιβλίο ενός Ρώσου συγγραφέα, ο οποίος στα 74 του χρόνια τρεφόταν υγιεινά κι έπαιζε τένις. «Στο βιβλίο του μιλούσε για μια δίαιτα επτά ημερών που καθαρίζει τον οργανισμό και περιλάμβανε μόνο νερό και δυο κλύσματα την ημέρα. Αυτός είναι ένας τρόπος να θεραπεύσει οτιδήποτε. Το έχω κάνει κι εγώ τρεις φορές μέχρι τώρα και πραγματικά ό,τι κι αν είχα μου πέρασε», αναφέρει.
 

Τα παιδιά της ανάλατης
Η εμπειρία αυτή ώθησε από πολύ νωρίς την κ. Αλεξάνδρα να μεγαλώσει τα πέντε παιδιά της με γνώμονα την υγιεινή διατροφή. «Στο σχολείο τα παιδιά μου έπαιρναν φρούτα, λαχανικά και σαλάτες. Μάλιστα τα φώναζαν “τα παιδιά της ανάλατης” γιατί δεν έβαζαν αλάτι στο φαγητό τους. Τα καλοκαίρια όταν ο γιος μου δούλευε έπαιρνε μαζί του σαλάτες, ενώ οι άλλοι πόλιπιφ. Μεγαλώνοντας όμως, αυτός έγινε θηρίο κι οι άλλοι αρρωστούσαν συνέχεια. Κι εμείς τρώμε κρέας, αλλά όχι πολύ. Και πάντα μαγειρεμένο με λαχανικά αντί με ζυμαρικά. Το κοτόπουλο για παράδειγμα, συνοδεύεται με χόρτα, μπιζέλι ή φασολάκι, ποτέ με μακαρόνια. Δεν θα συνοδεύσουμε τη σούπα αυγολέμονο με το κοτόπουλο. Τα μακαρόνια του φούρνου είναι ίσως το πιο βλαβερό φαγητό, αφού περιέχει άμυλο, αυγό, γάλα, κρέας. Αντίθετα, προτιμούμε το γάλα της καρύδας, το βιολογικό αλεύρι και βιολογικά μακαρόνια και φασόλια».

 


Πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της κ. Αλεξάνδρας έπαιξε η γυμναστική. Μάλιστα, παρακολουθούσε μαθήματα ζούμπας στο πρόγραμμα Αθλητισμός για Όλους (ΑΓΟ). «Ήμουν η καλύτερη», λέει χαριτολογώντας. «Μια φορά πέρασε έξω από την αίθουσα ένας κύριος και δείχνοντας εμένα είπε ότι εκείνη η ηλικιωμένη τα κάνει καλύτερα απ’ όλες. Και δεν έμενα μόνο σε αυτό, έκανα και push ups. Αλλά πέρσι έπεσα κι έκοψα το χέρι μου, οπότε αυτό το διάστημα δεν μπορώ να γυμναστώ», τονίζει.
Αυτό βέβαια, δεν την αποτρέπει από το να πηγαίνει στη θάλασσα για μπάνιο. Όντας χειμερινή κολυμβήτρια πηγαίνει τακτικά για μπάνιο. «Θυμάμαι ότι πάντα έπαιρνα τα μωρά μου και πηγαίναμε στη θάλασσα όταν ο άντρας μου ήταν δουλειά. Και με εκνεύριζε γιατί ερχόταν να μας φέρει φαγητό και μετά  επέστρεφε αμέσως πίσω. Δεν έμενε στη θάλασσα μαζί μας, προτιμούσε το σπίτι για να κοιμηθεί. Επιπλέον, το έχω παράπονο μέχρι σήμερα, ότι ο άντρας μου δεν χόρευε. Γιατί εμένα μου αρέσει πολύ ο χορός, πάντα ήμουν χορευταρού».

 


Το δικό της μήνυμα
Στην Κύπρο έχουμε τα καλύτερα, τονίζει η κ. Αλεξάνδρα. «Έχουμε τον ήλιο, τη θάλασσα, το βουνό, τα φρούτα, τα χόρτα. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι πρέπει να γυμναζόμαστε, να πηγαίνουμε θάλασσα και να αποφεύγουμε οτιδήποτε βλαβερό», προτρέπει.
Η κ. Αλεξάνδρα σήμερα απασχολείται με το περβόλι της, τα κουνέλια και τις κότες της. Έχει πέντε παιδιά, τρεις γιους και δύο κόρες, 13 εγγόνια και εννιά δισέγγονα, οκτώ κορίτσια και ένα αγόρι. Ο άντρας της απεβίωσε το 2003. Στα 88 της χρόνια όμως, δηλώνει παρούσα στη ζωή και δεν την αφήνει ανεκμετάλλευτη.

 
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας