Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

"Στην Κύπρο πάνω από 100 χιλ. οι ασθενείς με ρευματοπάθεια"

"Στην Κύπρο πάνω από 100 χιλ. οι ασθενείς με ρευματοπάθεια"

Στη Κύπρο, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 100 χιλιάδες ασθενείς με κάποια ρευματική πάθηση και περίπου 35 χιλιάδες με φλεγμονώδη ρευματική πάθηση, είπε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε χαιρετισμό του στην δημοσιογραφική διάσκεψη για την 18η ενημερωτική εκστρατεία του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου αναφορικά με τις ρευματικές παθήσεις.
 
«Τα νοσήματα αυτά έχουν αυξημένες ανάγκες για εξωνοσοκομειακή, αλλά και νοσοκομειακή φροντίδα. Οι επιπτώσεις από την μη έγκαιρη θεραπεία δεν επηρεάζουν μόνο τους ασθενείς, αλλά και τα συστήματα υγείας και την κοινωνία γενικότερα. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι στην Ευρώπη, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το ποιο συχνό αίτιο απουσίας από την εργασία, ενώ ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας», πρόσθεσε.
 
Ο Υπουργός Υγείας στο χαιρετισμό του, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, είπε ότι η φετινή εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόσβαση στις θεραπείες και στοχεύει στην ανάδειξη της σημαντικότητας της πρόληψης και της άμεσης και αποτελεσματικής θεραπευτικής παρέμβασης, ώστε να αποφεύγονται οι δυσμενείς επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
 
«Οι ρευματολογικές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των χρόνιων νοσημάτων που απασχολούν σήμερα τον τομέα της ιατρικής, λόγω της μεγάλης συχνότητας εμφάνισής τους -ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα-, αλλά και της πολυπλοκότητας και της πολυμορφίας στην κλινική εικόνα, με την οποία εκδηλώνονται», συμπλήρωσε.
 
Το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε ο κ.  Ιωάννου, διαχρονικά στηρίζει τις προσπάθειες του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου και στοχεύει στην προσφορά ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον Κύπριο ρευματοπαθή.
 
«Μέσω της ετοιμασίας της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ρευματοπάθειες, τέθηκαν οι βάσεις για καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και των δράσεων που είναι απαραίτητες να γίνουν, ώστε να προωθηθεί η άμεση υλοποίησή τους. Εστιάζοντας στην παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας στους Κύπριους ασθενείς, προχωρήσαμε στην ενίσχυση της Ρευματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού με την πρόσληψη 2ου Ρευματολόγου. Παράλληλα, έχοντας εντοπίσει και αναγνωρίσει τις ανάγκες, προχωρήσαμε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση της Ρευματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με την πρόσληψη ενός επιπλέον ιατρού», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν προχωρήσει στην επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων για κάποια φάρμακα, ενώ βρίσκονται στο στάδιο επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων για κάποια άλλα, που αποτελούσε άλλωστε διαχρονικό αίτημα των οργανωμένων ομάδων των ρευματοπαθών.
 
«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι οι φαρμακο-οικονομικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες. Ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχουν ακόμα αυξημένες ανάγκες, και προς τούτο αναπτύξαμε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Βαλέτας, ώστε να διασφαλίσουμε καλύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς μας», πρόσθεσε
 
Σημείωσε ότι έχει διαφανεί ότι η έγκαιρη διάγνωση και η παροχή κατάλληλης θεραπείας επιφέρουν θετικά αποτελέσματα αντιμετώπισης, για αυτό και η ίση πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες βρίσκεται στο επίκεντρο του Γενικού Συστήματος Υγείας.
 
«Η εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμφίβολα θα συμβάλει τα μέγιστα, αφού θα διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και η συνεπακόλουθη θεραπεία από έμπειρους επαγγελματίες υγείας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει όλα τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα όπως αυτά υποδεικνύονται από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αναμφίβολα, η ενημέρωση για το εν λόγω θέμα είναι βασικός παράγοντας για τη δημιουργία μιας ευαισθητοποιημένης κοινωνίας. Το σημαντικότερο μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποβεί σωτήρια για κάθε ασθενή, την οικογένειά του, αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Με την έγκαιρη διάγνωση διασφαλίζεται η έγκαιρη πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών», κατέληξε.
 
ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας