Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τα οφέλη της ρίγανης για την υγεία - Νέα καινοτομική εφαρμογή

Χριστάκης Σεργίδης
Τα οφέλη της ρίγανης για την υγεία - Νέα καινοτομική εφαρμογή

Η Ρίγανη είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό και μαγειρικό βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική και το μαγείρεμα για χιλιάδες χρόνια - με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Η ονομασία της “OREGANO” προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις όρος (οροσειρά) και γάνος (χαρά) – «ορεινή χαρά». Αναφορές από τους Αρχαίους Έλληνες την καθιστούν σύμβολο χαράς και ευτυχίας, καθώς συνήθιζαν το στεφάνι στους γάμους να περιέχει και κλαδιά ρίγανης.    
Τα αποξηραμένα και αλεσμένα φύλλα της ρίγανης χρησιμοποιούνται συχνά για να προσδώσουν γεύση στη σαλάτα, ψητά κρέατα ή ψάρια, πίτσες και σε πολλά άλλα φαγητά.  Επίσης χρησιμοποιείται σαν μαγειρικό μπαχαρικό και συντηρητικό τροφίμων. Η προσθήκη ρίγανης στο κρέας πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας τοξικών ενώσεων που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Οφέλη για την υγεία
Η ρίγανη και το οριγανέλαιο έχουν χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική από την αρχαιότητα.
Η ρίγανη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εξουδετερώνει  τις ελεύθερες ρίζες. Είναι σε όλους γνωστό πως η οξείδωση (σκουριά) προσβάλλει και καταστρέφει τα μέταλλα. Στον ανθρώπινο οργανισμό η οξείδωση μπορεί να δημιουργήσει τις ελεύθερες ρίζες που ξεκινούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα.
Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως κατά την καύση των τροφών στα μιτοχόνδρια των κύτταρων για να παραχθεί ενέργεια. Περιβαλλοντικοί όμως παράγοντες όπως η μόλυνση, η ακτινοβολία και το κάπνισμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ελεύθερες ρίζες.
Το εκχύλισμα ρίγανης αποτελείται από ευεξάτμηστα έλαια όπως θυμόλη, βορνεόλη και καρβακρόλη, φλαβονοειδή, ροσμαρινικό οξύ, στερόλες, βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και διάφορα μέταλλα. Λόγω της σύνθεσής του θεωρείται ισχυρό αντιβακτηριακό, αντιπαρασιτικό, αντισηπτικό και αντιικό. Έχει αντιφλεγμον
ώδη δράση, καταστρέφει τα βακτήρια που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα και μειώνει τον κίνδυνο για τις ασθένειες των ούλων.
Νέα καινοτομική εφαρμογή
Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας. Όταν παραβλέπεται η στοματική υγιεινή, τα βακτηρίδια που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα παράγουν οξέα και τοξίνες που οδηγούν σε ασθένειες των ούλων και προκαλούν φλεγμονές και αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία τα ούλη μπορούν να απομακρυνθούν από τα δόντια σε βάθος χρόνου. Τα μικρόβια παγιδεύονται στο κενό μεταξύ των ούλων και των δοντιών, προκαλώντας αδυναμία των οστών που περιβάλλουν τα δόντια. Στο τέλος, τα δόντια χαλαρώνουν και χάνονται. Η ρίγανη έχει την ικανότητα να αποτρέπει τις ασθένειες των ούλων όπως η ουλίτιδα.
Το έλαιο (εκχύλισμα) της ρίγανης που στην Κύπρο κυκλοφορεί ως OREGANO DENTAL GEL περιέχει δυο φαινολικές ενώσεις την καρβακρόλη και την θυμόλη που έχουν ισχυρές αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές, αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
 
Πώς δρα
Το εκχύλισμα της ρίγανης λόγω της καρβακρόλης και θυμόλης, ισχυρές φυτοχημικές φαινολικές ενώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την ανάπτυξη ασθενειών στα ούλη όπως είναι η ουλίτιδα. Στα αρχικά στάδια της ουλίτιδας, συσσωρεύονται βακτήρια στην οδοντική πλάκα και προκαλούν φλεγμονή στα ούλη που εύκολα αιμορραγούν κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών. Η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην περιοδοντίτιδα που προκαλεί την απομάκρυνση του εσωτερικού στρώματος των ούλων από τα οστά των δοντιών και σχηματίζει θύλακες υπολειμμάτων τροφών δηλαδή εστίες μολύνσεων. Το εκχύλισμα της ρίγανης εξουδετερώνει τα επιβλαβή βακτήρια και εμποδίζει την ανάπτυξη τους.   
Το Oregano Dental Gel μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της ουλίτιδας, την αιμορραγία και υποχωρητικότητα των ούλων, την περιοδοντική νόσο, τις λοιμώξεις των ούλων, την κακή αναπνοή, να προστατεύει τα ευαίσθητα δόντια και να καταπραΰνει τον πόνο στη στοματική κοιλότητα.
 
*Ο Δρ Χριστάκης Σεργίδης είναι ερευνητής στον τομέα ανάπτυξης φαρμάκων και συνεργάζεται με αρκετά πανεπιστήμια. Στο παρελθόν η έρευνα του στο University of Denver, USA, βραβεύθηκε από την American Chemical Society. Επίσης έχει πληθώρα ερευνητικών δημοσιεύσεων.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας