Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

 Blue Monday - Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

 Blue Monday - Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Μια αλλιώτικη Δευτέρα η σημερινή η οποία όχι μόνο είναι τσαγκαροδευτέρα αλλά και πολύ καταθλιπτική.

Πρόκειται για την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, που κατά μία θεωρία, είναι η χειρότερη Δευτέρα του έτους, γι’ αυτό αποκαλείται και Blue Monday.
 
Τη συγκεκριμένη Δευτέρα, οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.
 
 Η θεωρία της Blue Monday προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση, [W+(D-d)]xTQ/MxNA, που γεννήθηκε στο μυαλό του από τον ακαδημαϊκού dr Cliff Arnall, η οποία συνδυάζει παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα χρέη (D),τ ον μηνιαίο μισθό (d), τον χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) κτλ.

Την θεωρία αυτή φαίνεται ότι  στηρίζει και η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ, σύμφωνα με την οποία τον Ιανουάριο είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις και την προσγείωση στην πραγματικότητα μετά τις γιορτές και γι’ αυτό προτείνει να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και καφεϊνης.
 
Η πρώτη Blue Monday στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005, και ουσιαστικά σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έπεσαν έξω στο πρόγραμμα και τους στόχους τους κι έτσι μελαγχολούν.
 
Προφανώς τίποτα από όλα αυτά δεν έχει επιστημονική εγκυρότητα, αφού δεν θα ήταν δυνατόν να προκληθεί ταυτόχρονη μαζική κατάθλιψη. Ακόμα και ο ίδιος ο επινοητής της ιδέας έχει παραδεχτεί ότι δεν έχει νόημα να δίνουμε σημασία στη μπλε Δευτέρα. Παρ’ όλα αυτά, η άποψη ότι αυτή η Δευτέρα είναι η πιο καταθλιπτική υιοθετείται πολύ εύκολα.
 
Και βέβαια όλα αυτά ισχύουν για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου, δηλαδή για τον δυτικό τρόπο ζωής. Αυτόν τον τρόπο ζωής που σε κάνει να μισείς τις Δευτέρες, να ενθουσιάζεσαι τις Παρασκευές και να αγχώνεσαι τα βράδια της Κυριακής.

Αν σήμερα νοιώθεις λίγο πεσμένος ή λίγο μελαγχολικός  τότε φταίει η Blue Monday πάρε βαθιές ανάσες, βγες λίγο στον ήλιο, πες μια καλημέρα, χαμογέλασε… και αν δεν τα καταφέρεις τότε περίμενε να ξημερώσει η αυριανή νέα μέρα
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας