Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μύθοι και αλήθειες για την κατάθλιψη

Μύθοι και αλήθειες για την κατάθλιψη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 350 εκατομμύρια άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας υποφέρουν από κατάθλιψη.
 
Ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη συναισθηματική διαταραχή αγγίζει αυτό το τεράστιο ποσοστό είναι ένα θέμα που συζητιέται συχνά τόσο στα ΜΜΕ αλλά και σε διάφορα βιβλία αυτοβοήθειας, με αποτέλεσμα μέσα στα χρόνια να έχουν δημιουργηθεί διαστρεβλώσεις γύρω από το τι είναι και τι δεν είναι η κατάθλιψη, την αιτιολογία της αλλά και το πως αντιμετωπίζεται.
 
Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους για την κατάθλιψη είναι ότι πρόκειται μόνο για μια βιολογική νόσο. Παρόλο που  γνωρίζουμε τους νευρομεταβιβαστές που εμπλέκονται, η νευροφυσιολογία είναι μόνο ένα από τα κομμάτια του παζλ.

Ο ΠΟΥ δεν κατατάσσει την κατάθλιψη ανάμεσα στις ασθένεις.
 
Ακόμα, παραμένει άγνωστο κατά πόσο οι αλλαγές στην χημεία του εγκεφάλου είναι δυνατόν να προκαλέσουν κατάθλιψη ή αν η κατάθλιψη ευθύνεται για τις αλλαγές στην χημεία του εγκεφάλου.

Τι είναι όμως οι κατάθλιψη;
 
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η αιτιολογία της συναισθηματικής αυτής διαταραχής συμπεριλαμβάνει μια αλληλεπίδραση σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που μπορούν να επηρεάσουν ή να επηρεαστούν από βασικές βιολογικές διεργασίες.
 
Η προσέγγιση αυτή είναι γνωστή και ως το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο και σύμφωνα με αυτήν, μαζί με τους βιολογικούς παράγοντες εμπλέκονται τόσο ψυχολογικοί όσο και κοινωνικοί παράγοντες.
 
Εξίσου σημαντικοί με τον βιολογικό παράγοντα, είναι η επίδραση στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή του ατόμου, τεχνικές διαχείρισης που έχει ή δεν έχει αναπτύξει, ο τρόπος σκέψης και οι συμπεριφορές.

Η εμπλοκή βιολογικών παραγόντων στην αιτιολογία της κατάθλιψης δημιουργεί τον μύθο ότι η κατάθλιψη είναι ασθένεια, άρα ο “ασθενής” απαλάσσεται από την προσωπική του ευθύνη για την αντιμετώπισή της.
 
Παράλληλα όμως, οι βιολογικές διεργασίες παίζουν αναμφισβήτα κάποιο ρόλο στην αιτιολογία της, κάτι που τουλάχιστον ανακουφίζει αυτόν που υποφέρει από το στίγμα που πολλές φορές συνοδεύει την διάγνωσή της.

*Φανή Πονηρού, ΜΑ
Εκ μέρους του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αδειούχος Συμβουλευτική Ψυχολόγος
99 457669
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας