Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τί σημαίνει βιωματική εμπειρία

Τί σημαίνει βιωματική εμπειρία

Η έννοια του βιώματος για τους περισσότερους ανθρώπους συνδέεται με το συγκινησιακό φαινόμενο.
 
Μπορούμε να ορίσουμε το βίωμα ως: Προσωπική εμπειρία που συγκινεί καθώς και τη γνώση που αυτή παρέχει (βιωματική γνώση).
 
Αυτό στο οποίο έχει επικρατήσει εδώ και αιώνες να παραπέμπει η έννοια της βιωματικής γνώσης είναι ο υποκειμενικός και συναισθηματικός της χαρακτήρας, σε αντίθεση με την επιστημονική γνώση που παραπέμπει στο αντικειμενικό, στο ουδέτερο και (ορθό)-λογικό.
 
Οι τρεις μεγάλες παραδόσεις της βιωματικής μάθησης, όπως καταγράφονται από τον Kolb, προέρχονται από τους Dewey, Lewin  και Piaget.
 
Ο Dewey  από τη φιλοσοφική προοπτική του πραγματισμού επεσήμανε από το 1938 τη σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και την εμπειρία, διακηρύσσοντας την πεποίθησή του ότι κάθε γνήσια μορφή εκπαίδευσης γεννιέται από την εμπειρία.
 
Παραφράζοντας το απόφθεγμα του Λίνκολν για τη δημοκρατία υποστήριξε ότι η εκπαίδευση είναι «απ’ την εμπειρία, για την εμπειρία και μέσω της εμπειρίας».

Η δεύτερη μεγάλη παράδοση της βιωματικής μάθησης προέρχεται από το χώρο της δυναμικής της ομάδας.
 
Ο  Lewin  με την εργασία του στη δυναμική των ομάδων, καθώς και η μεθοδολογία της έρευνας-δράσης ανέδειξαν την αξία της υποκειμενικής προσωπικής εμπειρίας στη μάθηση.

Η Τρίτη μεγάλη παράδοση προέρχεται από τη συνεισφορά του Piaget  και έγκειται στην περιγραφή της μάθησης, ως μιας διαδικασίας αλληλεπίδρασης μεταξύ του προσώπου και του περιβάλλοντος.

Παράλληλα η βιωματική μάθηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη ανάπτυξης του συνόλου της προσωπικότητας του ατόμου και όχι μόνο της νοητικής του βελτίωσης.

Η επαναβίωση του Εαυτού μας, μέσα από παιχνίδια ,εικαστικά ,αυτόματες γραφές ,θέατρο, χορό κ.α. που όλα αφαιρούν τον (ορθό)-λογικό  τρόπο σκέψης είναι το ερέθισμα να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας, με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο.
 
Με βάση και σημείο αναφοράς ,τις αισθήσεις μας ,τα συναισθήματα μας ,μέσα από κάθε βίωμα των ασκήσεων ανακαλύπτουμε πως αντιλαμβανόμαστε τον Εαυτό μας, ποιες είναι η επιθυμίες του, την εικόνα που έχουμε για αυτόν, τον τρόπο που σχετιζόμαστε μαζί του, τις αντιδράσεις μας .
 
Ανακαλύπτουμε ένα άλλο τρόπο ζωής και σκέψης για εμάς και τις σχέσεις μας  με τους άλλους.
 
Μαθαίνουμε να είμαστε σε συμφωνία και μπαίνουμε σε διαδικασία  τάσης αυτοπραγμάτωσης.
 
Με διαφορετικά βιώματα ,με καινούριες ματιές επαναδιαπραγματευόμαστε με  κομμάτια μας, που είτε είχαμε απωθήσει, (για λόγους επιβίωσης) ,με συναισθήματα που δεν αναγνωρίσαμε, με πλευρές  που δεν φανερώσαμε.
 
Έτσι αναγνωρίζουμε ,αποδεχόμαστε και εξελίσσουμε όλα όσα δεν μπορέσαμε πρίν.

Ο βιωματικός τρόπος είναι τέτοιος ,όπου οι θετικές εμπειρίες που εγγράφονται συναισθηματικά  δεν ξεχνιούνται, δεν  απορρίπτονται και δημιουργούν ανάπτυξη, εξέλιξη, και συνεχή ροή.
 
Με αποτέλεσμα να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας ως πρόσωπο, να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες ,τις ικανότητες μας ,και τον καλύτερο δυνατό τρόπο να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες που συναντούμε.

Αυτός είναι ο τρόπος της εκπαίδευσης αυτογνωσίας, για  προσωπική ανάπτυξη, και θεραπείας της, N.D.I. Non-Directivite Intervenante   Μη παρεμβαίνουσα Κατευθυντικότητα στην Ψυχοθεραπεία
 
Μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής ,ενσυναίσθησης, αυθεντικότητας και εχεμύθειας.
 
Βιωματικό Εργαστήρι

Τα βιωματικά εργαστήρια απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν όλες τις πτυχές του εαυτού τους μέσω της ολικής κινητοποίησης του συναισθήματος, του σώματος και του νου, έχοντας απέναντι τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και που διακατέχονται από την ίδια λαχτάρα και επιθυμία για αλλαγή.

Μέσα από μια οργανωμένη ομαδική διαδικασία, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επεξεργαστούν προσωπικά τους βιώματα, προβλήματα, σχέσεις, να αναζητήσουν και να δοκιμάσουν λύσεις και να μπορούν στο μέλλον να τα εφαρμόσουν.
 
Το άτομο έτσι παίρνει την υποστήριξη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην καθημερινότητα του.
 
Ο σκοπός του εργαστηρίου έγκειται στην καλύτερη γνώση του εαυτού των εκπαιδευομένων μέσα από την ομαδική αλληλεπίδραση και την κατάρτισή τους σε δεξιότητες συμβουλευτικής παρέμβασης. 
 
 
 
 *Χριστίνη Παρασκευάκη
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας
Non-Directivite Intervenante
N.D.I. Μη παρεμβαίνουσα Κατευθυντικότητα στην Ψυχοθεραπεία
christinaparaskevaki@gmail.com
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας