Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μετά το χωρισμό...

Μετά το χωρισμό...

Γνωριστήκαμε, ερωτευτήκαμε, παντρευτήκαμε. Αυτή είναι συνήθως η σειρά για το happy end. Δυστυχώς όμως σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει και άλλο ένα κεφάλαιο, ο χωρισμός…
 
Μετά χρειάζεται χρόνος μέχρι να καταλάβουμε πως η ζωή μας δεν τελειώνει εκεί.
 
Αρχικά μετά από ένα χωρισμό, το άτομο χρειάζεται κάποιο χρονικό περιθώριο για να συνειδητοποιήσει την αλλαγή αλλά και να βιώσει τα συναισθήματα που άφησε πίσω του, να ξεδιαλύνει τις σκέψεις του.
 
Ανεξάρτητα αν το διαζύγιο ήταν επιλογή μας ή επιλογή του άλλου πάντα αφήνει πίσω του μια πικρή γεύση προσωπικής αποτυχίας. Όταν παντρευόμαστε δίνουμε τον όρκο του «για πάντα» και με αυτή τη λογική επενδύουμε στη σχέση αλλά και στον άλλον. 

Επομένως έχουμε να διαπραγματευτούμε με τη ματαίωση των προσδοκιών και το γκρέμισμα των ονείρων που έχουμε χτίσει σε σχέση με τον άλλον.
 
Ο θυμός, η άρνηση, η θλίψη, ο φόβος της μοναξιάς, η δική μας ενοχοποίηση ή η χρέωση του άλλου είναι όλα φυσιολογικά συναισθήματα που πρέπει να βιώσουμε για να περάσουμε στην αντίπερα όχθη.
 
Ο χωρισμός, βιώνεται συνήθως ως ένας μικρός θάνατος και θέλει το χρόνο για να πενθήσουμε και να «τακτοποιηθεί» μέσα μας. Ακόμα και το ξεβόλεμα, η αλλαγή, τα πρακτικά ζητήματα και το άγνωστο που απλώνεται μπροστά μας, μπορεί να φαίνονται απλά αλλά στη πράξη μας τρομοκρατούν.
 
Ο χρόνος που χρειάζεται κάθε άτομο είναι διαφορετικός και θα πρέπει να συνυπολογιστούν διάφορες παράμετροι πριν θεωρήσουμε πως κάποιος θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει με τη ζωή του.

Περνά λοιπόν και στάδιο του πένθους, συνειδητοποιούμε πως η σχέση έχει τελειώσει οριστικά και πως πρέπει να ξαναβγούμε στο «παζάρι». Δυστυχώς δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.
 
Ειδικά μετά από μια μακροχρόνια σχέση που το άτομο έχει μείνει πολύ καιρό εκτός, το φλερτ, η διεκδίκηση και το παιχνίδι του φαίνονται «ξένα» και εξαιρετικά δύσκολα. 

Πολλοί άνθρωποι μετά από το χωρισμό αναβάλλουν να βγουν έξω, να κάνουν γνωριμίες ή να επενδύσουν σε μια νέα σχέση, από φόβο μήπως ξαναπληγωθούν.
 
Δεν χρειάζεται να βιαστείτε να εμπλακείτε σε μια ακόμα «σοβαρή» σχέση ούτε και να κάνετε σεξ χωρίς να νιώθετε έτοιμοι.
 
Πάρτε το χρόνο σας, απολαύστε το φλερτ, γνωρίστε τον άλλον, χαρείτε τις στιγμές και εάν και εφόσον αξίζει το κόπο να επενδύσετε, θα το δείτε στη πορεία.
 
Η τρυφερότητα, ο ερωτισμός, η αλληλεπίδραση με έναν άλλον άνθρωπο είναι στοιχεία απαραίτητα για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, προσφέρουν πληρότητα και ισορροπία, καλύπτουν ανάγκες διαφορετικές από εκείνες που μπορούν να καλύψουν οι φίλοι και η οικογένεια.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους ανθρώπους που έχουν παιδιά. Αφενός υπάρχει ο κίνδυνος να πέσετε στη παγίδα του «μοναχισμού» προκειμένου να είστε «σωστή» μάνα ή πατέρας, καταδικάζοντας τη προσωπική σας ζωή για χάρη του γονεϊκού σας ρόλου.
 
Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, αφού αν η ζωή σας περιστρέφεται αποκλειστικά και μόνο γύρω από τα παιδιά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερπροστασία και τη καταπίεση.
 


Επίσης η έλλειψη προσωπικής ζωής αφήνει κενά και μπορεί να σας κάνει να χάσετε τις ισορροπίες σας.
 
Ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι που καταφέρνουν να διατηρήσουν τις ισορροπίες στους διάφορους τομείς της ζωής τους είναι σίγουρα πιο ικανοποιημένοι, πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί σε όλους τους ρόλους που καλούνται να εκπληρώσουν.
 
Αφετέρου υπάρχει και η παγίδα της παρορμητικής έκθεσης των παιδιών σε κάθε καινούργια γνωριμία των γονέων.
 
Και εδώ χρειάζεται προσοχή, ώριμη σκέψη και υπευθυνότητα. Ειδικά εάν τα παιδιά είναι μικρά θα πρέπει να είστε σίγουροι για τον σύντροφό σας πριν τον εντάξετε στη ζωής τους.
 
Παρόλο που υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ενοχληθούν και να αντιδράσουν, θα πρέπει να υποστηρίξετε σταθερά την επιλογή σας και κυρίως να ξεκαθαρίστε μέσα σας πως έχετε δικαίωμα στον έρωτα και φυσικά πως τα παιδιά σας δεν είναι εκείνα που αποφασίζουν για τη προσωπική σας ζωή αλλά εσείς.
 
 
*Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας