Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ποιές είναι οι διαταραχές της διάθεσης  

Ποιές είναι οι διαταραχές της διάθεσης  

ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Διαταραχή Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης

Το άτομο βιώνει σχεδόν καθημερινές εξάρσεις θυμού (λεκτικές ή συμπεριφοριστικές), για την μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας και τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
 
Ο θυμός του δεν είναι ανάλογος μεγέθους και έντασης της κατάστασης που τον προκάλεσε και μπορεί να παρατηρηθεί από τους γύρω του.
 
Αυτά τα επεισόδια εμφανίζονται για τουλάχιστον 12 μήνες και δεν υπάρχει διάστημα διακοπής τους μεγαλύτερο από 3 μήνες.

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή

Βασικά χαρακτηριστικά όπως η καταθλιπτική διάθεση και η απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης χαρακτηρίζουν το άτομο που πάσχει από την μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.
 
Προβλήματα στον ύπνο, αλλαγές στο σωματικό βάρος, απώλεια ενέργειας, δυσκολία στην συγκέντρωση είναι κάποια από τα πιο συνήθη συμπτώματα που εμφανίζονται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
 
Πρόκειται για μία κατάσταση που προκαλεί έντονη έκπτωση στην λειτουργικότητα που είχε το άτομο πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Επίμονη Καταθλιπτική Διαταραχή (Δυσθυμία)

Πρόκειται για μία κατάσταση που για 2 χρόνια τουλάχιστον το άτομο έχει καθημερινά καταθλιπτική διάθεση, για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
 
Συμπτώματα όμοια με της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής μπορεί να παρουσιάζονται και στην δυσθυμία.

Προεμμηνορυσιακή Δυσφορική Διαταραχή

Στην πλειονότητα των κύκλων της εμμήνου ρύσεως, την εβδομάδα που προηγείται μία γυναίκα εμφανίζει συμπτώματα όπως ξαφνικές αλλαγές διάθεσης (όπως ευσυγκινησία ή αυξημένη ευαισθησία στην απόρριψη), ευερεθιστότητα, καταθλιπτική διάθεση, άγχος, ευαισθησία στο στήθος και μυϊκοί πόνοι.
 
Ο συνδυασμός τους προκαλεί δυσκολία στις συνήθεις ασχολίες καθώς και στις διαπροσωπικές σχέσεις της γυναίκας.

Καταθλιπτική Διαταραχή Προκαλούμενη από Ουσίες ή Φαρμακευτική Αγωγή

Το άτομο μπορεί να εμφανίσει πλήρη συμπτωματολογία καταθλιπτικής διαταραχής μετά τη χορήγηση κάποιας ουσίας ή φαρμακευτικής αγωγής.
 
Η διαταραχή προκαλεί μεγάλο βαθμό δυσφορίας και έκπτωση της λειτουργικότητας.

Καταθλιπτική Διαταραχή Οφειλόμενη σε Άλλη Ιατρική Κατάσταση

Το άτομο μπορεί να εμφανίσει πλήρη συμπτωματολογία καταθλιπτικής διαταραχής ενώ έχει αποδειχτεί από το ιστορικό, τον εργαστηριακό έλεγχο και την κλινική εξέταση ότι η συμπτωματολογία αυτή αποτελεί άμεση παθοφυσιολογική συνέπεια κάποιας άλλης ιατρικής κατάστασης.

Αλλιώς Προσδιορισμένη Καταθλιπτική Διαταραχή

Το άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτωματολογία καταθλιπτικής διαταραχής χωρίς όμως να είναι αρκετή για να τοποθετηθεί σε κάποια συγκεκριμένη διαγνωστική κατηγορία εξαιτίας κάποιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς που ο κλινικός καλείται να ονομάσει.

Καταθλιπτική Διαταραχή Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς

Το άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτωματολογία καταθλιπτικής διαταραχής χωρίς όμως να είναι αρκετή για να τοποθετηθεί σε κάποια συγκεκριμένη διαγνωστική κατηγορία χωρίς ο κλινικός να είναι σε θέση να προσδιορίσει την αιτιολογία.

ΔΙΠΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Διπολική Διαταραχή

Το άτομο έχει εμφανίσει ένα μανιακό επεισόδιο το οποίο μπορεί να ακολουθείται από υπομανιακά ή καταθλιπτικά επεισόδια.

Μανιακό επεισόδιο:
 
 Μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα αυξημένη ενέργειας και δραστηριότητας, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, υπερεκτιμημένες ιδέες για τον εαυτό, λογόρροια και φυγή ιδεών και εμπλοκή σε επικίνδυνες δραστηριότητες.
 
Τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα και δημιουργούν έκπτωση στη λειτουργικότητα του ατόμου.

Υπομανιακό επεισόδιο: 
 
Το άτομο εμφανίζει τις τελευταίες μέρες τα συμπτώματα ενός μανιακού επεισοδίου τα οποία όμως δεν είναι τόσο σοβαρά και δεν δημιουργούν έκπτωση στη λειτουργικότητα του.

Καταθλιπτικό επεισόδιο: 
 
Μπορεί να περιλαμβάνει καταθλιπτική διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που έδιναν ευχαρίστηση, μείωση του σωματικού βάρους, αυπνία, αίσθημα κόπωσης, αίσθημα αναξιότητας, αδυναμία συγκέντρωσης και σκέψεις θανάτου.

Κυκλοθυμική Διαταραχή

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (2 χρόνια για τους ενήλικες και 1 χρόνο για τα παιδιά και τους εφήβους) το άτομο εμφανίζει ένα μεγάλο αριθμό υπομανιακών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Σχετιζόμενες με ουσίες Διπολικές και συγγενείς διαταραχές

Μετά από κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο έχει αποδειχτεί ότι το άτομο έχει κάνει χρήση κάποιας ουσίας. Ως αποτέλεσμα της χρήσης παρουσιάζεται ευερέθιστο με αυξημένη ενεργητικότητα ενώ μπορεί η συμπεριφορά αυτή να συνοδεύεται από καταθλιπτικά συμπτώματα.

 Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας