Τετάρτη 28 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σχέσεις και αμφιθυμία

Σχέσεις και αμφιθυμία

Σε θέλω δεν σε θέλω, σ αγαπώ δεν σ αγαπώ…
 
 Ένα δύσκολο συναίσθημα που ταλαιπωρεί και τους δύο συντρόφους τόσο πολύ, χωρίς να υπάρχει διέξοδος. Ο φαύλος κύκλος του, εγκλωβίζει και τα δύο πρόσωπα σε ένα ατελείωτο χορό. Τα διπλά μηνύματα που λέει ο ένας στον άλλον κάνει τις συμπεριφορές τους αλλόκοτες και ένας παρατηρητής θα έλεγε πως αυτές οι σχέσεις είναι > και δεν τελειώνουν ποτέ.

 Οι δυσκολίες επικοινωνίας που υπάρχουν στις αμφιθυμικές σχέσεις πραγματικά φέρνουν συγκρούσεις, απελπισία, πόνο, ματαίωση, απόρριψη .Είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί και να γίνει αντιληπτό το συναισθηματικό πλαίσιο που βιώνεται και στους δύο. Δημιουργεί ανασφάλεια, φόβο, θυμό.

 Τέτοια χαρακτηρίστηκα φαίνονται απ έξω. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στον ψυχισμό των συντρόφων? Πώς είναι η ψυχολογική τους αλήθεια χωρίς την επιφάνεια αυτής της δυσνόητης συμπεριφοράς? Τι συμβαίνει μέσα στην ψυχή τους?

 Η αμφιθυμία είναι ένα συναίσθημα που εξυπηρετεί τις επιλογές μας, μας δίνει το περιθώριο να επιλέξουμε, να ζυγίσουμε, να διαλέξουμε ανάμεσα σε πρόσωπα ή καταστάσεις. Στη δύσκολη μορφή της μας παγιδεύει σε αυτό το πεδίο και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε.
 
Τα συγκρουόμενα συναισθήματα που προκαλούνται είναι τόσο μα τόσο αληθινά και στις δύο αντιφατικές μορφές τους. Έτσι, δεν υπάρχει συγχρονισμός, ώστε τα ζευγάρια να συμφωνήσουν και να μπορούν να είναι σε πλήρη επαφή και αρμονία.

Ασυνείδητα προβάλλει ο ένας στον άλλον τον φόβο της εγγύτητας, τον φόβο της αγάπης, τον φόβο της εγκατάλειψης, τον φόβο της απόρριψης. Το ταγκό του είμαι κοντά και είμαι μακριά. Μόλις αποφασίσει ο ένας να συνδεθεί, ο άλλος τρομάζει και απομακρύνεται, και αυτόματα κάνει πίσω. Όταν συμβεί αυτό, αλλάζει απλώς το πρόσωπο, και πλέον ο άλλος φέρεται το ίδιο.

 Είναι πολύ κουραστικό και ψυχοφθόρο και για τους δύο. Ο φόβος, και ταυτόχρονα η ανάγκη, της αγάπης είναι μία από τις κύριες αιτίες . Παρόλα αυτά, οι δυο σύντροφοι παραμένουν χωρίς μια σταθερή συμπεριφορά και θέση. Τα όρια είναι συνεχώς μεταβλητά και ασταθή. Η εσωτερική σύγκρουση είναι τόσο δυνατή, που δεν επιτρέπει να βιωθεί ολόκληρο ένα από τα δύο συναισθήματα, της αγάπης ή της απόρριψης.

  Στην χρόνια μορφή αυτής της κατάστασης, αναπτύσσεται ο εγωκεντρισμός, η αίσθηση μιας ψευδούς ελευθερίας και τελικά το συναισθηματικό μούδιασμα, που σκεπάζει την πρωτογενή σχέση που βιώθηκε σε πρώτα στάδια ζωής.
 
Τα άτομα αυτά είναι πολύ ευάλωτα, εύθραυστα, χωρίς επίγνωση του πόνου που υπάρχει στον πυρήνα της ύπαρξης τους.
 
Η ανάγκη της αποδοχής είναι τόσο δυνατή, όσο και ο μεγαλύτερος φόβος, η εγκατάλειψη.
 
Έτσι προτιμούν να παραμένουν σε αυτό το ανάμεσα, παρά να μπουν σε μια ξεκάθαρη στάση και απόφαση για το τι θα επιλέξουν.
 
Με τον ίδιο τρόπο φέρονται και στον Εαυτό τους, οπότε η δυσκολία είναι μεγαλύτερη από ό, τι φαίνεται. Η αυτοκριτική η ενοχή ,ο θυμός, εντείνεται και η σύγχυση αυξάνεται.
 
Η αίσθηση του κενού μεγαλώνει και ο εθισμός σε αλκοόλ ή ουσίες είναι κοντά.

 Είναι απαραίτητη η βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, έτσι ώστε να φτάσει κάποιος να συνειδητοποιήσει, το σημείο της απομόνωσης του και της εγκατάλειψης που βιώνει και να μην σταματήσει την προσπάθεια, για επαφή και σχέση.
 
Το να δει κανείς τα συναισθήματά του κατάματα, χωρίς να βιαστεί να τα κρίνει και να τα κατηγοριοποιήσει απαιτεί δύναμη, ωριμότητα, τόλμη και αυτογνωσία. Είναι πολλές οι παγίδες. Το ακατέργαστο συναίσθημα μαζί με το «μήνυμά» του αποτελεί την πρώτη ύλη του μη συνειδητού. 
 
 
 
*Χριστίνη Παρασκευάκη
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας
Non-Directivite Intervenante
N.D.I. Μη παρεμβαίνουσα Κατευθυντικότητα στην Ψυχοθεραπεία
christinaparaskevaki@gmail.com
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας