Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Οι ψυχοσωματικές επιδράσεις από τις τεχνολογικές καταστροφές σε ημερίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Οι ψυχοσωματικές επιδράσεις από τις τεχνολογικές καταστροφές σε ημερίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η ψυχολογική και σωματική επίδραση των επικίνδυνων ουσιών ως συνέπεια τεχνολογικών καταστροφών, τόσο στα μέλη των εμπλεκόμενων ομάδων βοήθειας όσο και στον πληθυσμό και οι τρόποι διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων κρίσεως, απασχόλησαν την ημερίδα με τίτλο «Ψυχοσωματικές Επιδράσεις από τις τεχνολογικές καταστροφές» που διοργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η ραγδαία τεχνολογική και ενεργειακή ανάπτυξη που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για στρατηγικούς σχεδιασμούς σε εθνικό επίπεδο ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν τεχνολογικής φύσεως καταστροφές και να υπάρχουν σχεδιασμοί σε τακτικό επιχειρησιακό επίπεδο, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σε χαιρετισμού που απηύθυνε εκ μέρους τους στην ημερίδα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Μυλωνάς.

Όπως ανέφερε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου υπέβαλε πρόταση στα πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας Interreg μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που αφορά στη διαχείριση και πρόληψη κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, η οποία και εγκρίθηκε, περιλαμβάνοντας νέες εκπαιδεύσεις και εξασφάλιση εξοπλισμού.

Είπε επίσης ότι σε αυτά τα πλαίσια αναπτύχθηκε συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ για υιοθέτηση κοινών επιχειρησιακών τακτικών και μεθόδων που ενισχύουν την κοινή πυροσβεστική αντίληψη και δημιουργούν προϋποθέσεις λειτουργίας κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων και επεισοδίων, μεταξύ άλλων από χημικά και επικίνδυνα υλικά και ανάληψη κοινών επεμβατικών δράσεων.

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενθαρρύνει όλες τις συνεργασίες και προγράμματα που σκοπό έχουν τη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερες ασφάλειας και προστασίας των εγκαταστάσεων, των πυροσβεστών και του κοινού στην Κύπρο.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Μάρκος Τράγκολας στο δικό του χαιρετισμό, ανέφερε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει πλέον ξεφύγει από τα στεγανά της τυπικής εκπαίδευσης και έχει ανοίξει ορίζοντες για συνεργασία με Πανεπιστήμια, σε θέματα όπως το σημερινό. Πρόσθεσε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο, αφού η πυροσβεστική τέχνη με τα σημερινά δεδομένα έχει καταστεί επιστήμη.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης των επικίνδυνων ουσιών, είτε πρόκειται για διαρροή είτε για πυρκαγιά είτε για τρομοκρατικό κτύπημα, γίνεται αντιληπτό και είναι προφανές ότι ασκείται τέτοια ψυχολογική πίεση στους πρώτους ανταποκριτές αλλά και στους δεύτερους, η οποία επηρεάζει τη ψυχοσωματική τους κατάσταση και το ηθικό τους, αφού θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα συμβάντα. Πρόσθεσε ότι η διαχείριση τέτοιου συμβάντος επιβάλλει προετοιμασία, σχεδιασμό, οργάνωση και συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και πάνω από όλα ψυχραιμία και υψηλό ηθικό.

Ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι η όλα αυτά έχουν ενταχθεί στους προγραμματισμού της εκπαίδευσης των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ως έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της Διεύθυνσης να διαφυλάξει την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού της.

Τόνισε ακόμα ότι ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίδεται στη διαχείριση του στρες και του άγχους από τους ίδιους τους Πυροσβέστες και για τους συναδέλφους τους, αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα, όπως η αίσθηση κούρασης, η αδυναμία συγκέντρωσης, η νευρικότητα, η υπερευαισθησία, οι διαταραχές ύπνου, η στροφή προς το αλκοόλ για να διαχειριστούν το στρες κ.λ.π.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας, ο βοηθός Αρχηγός Υποστήριξης Κύπρος Μιχαηλίδης εξήρε τη σημασία της ημερίδας, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες στιγμές που περνά η ανθρωπότητα από απρόβλεπτες, ανυπολόγιστες τρομοκρατικές ή άλλες απειλές.

«Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οφείλουμε και πρέπει να επαγρυπνούμε, να ενημερωνόμαστε, να επιδιώκουμε την απόκτηση γνώσεων και πρακτικών για την προστασία της κοινωνίας την οποία είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε και να προστατεύουμε», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι οι δυσκολίες, οι επιπτώσεις αλλά και ο τρόπος διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων κρίσεων, καθώς επίσης και οι μελλοντικές προκλήσεις που καλείται η Κύπρος να αντιμετωπίσει λόγω της τεχνολογικής και ενεργειακής της ανάπτυξης, είναι τομείς που θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά.

Εκ μέρους της χορηγού εταιρείας της ημερίδας Petrolina Holdings Public Ltd, η Διοικητική Σύμβουλος Γεωργία Λευκαρίτη – Ιωάννου αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της εταιρείας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία όπως είπε είναι διαχρονική και αμφίδρομη. Είπε επίσης ότι η εταιρεία θεωρεί ως καθήκον της να συνεισφέρει έμπρακτα σε ενέργειες που στοχεύουν στην προστασία του φυσικού πλούτου της Κύπρου και υποχρέωσή της να συμβάλει στην προστασία των πυροσβεστών, που λόγω εργασιακών καθηκόντων διακινδυνεύουν τη ζωή τους τους, με πιθανή επαφή με επικίνδυνα υλικά τα οποία ενδεχομένως να επιφέρουν σωματικά και ψυχολογικά τραύματα.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας