Πέμπτη 9 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μετατραυματικό στρες και tetris

Μετατραυματικό στρες και  tetris

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μία τραυματική εμπερία μπορούν να μειώσουν την ένταξη και τη συχνότητα των μετατραυματικών διαταραχών παίζοντας ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.
 
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγαν έρευνα σε 71 θύματα τροχαίου καθώς περίμεναν στα επείγοντα του νοσοκομείου.
 
Έξι ώρες μετά το συμβάν ζήτησαν από τους μισούς ασθενείς να περιγράψουν εν συντομία το συμβάν και στη συνέχεια να παίξουν το κλασικό παιχνίδι tetris στον υπολογιστή.
 
Οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να κάνουν μια γραπτή εργασία.
 
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ασθενείς που έπαιξαν tetris ανέφεραν λιγότερα "flashback" δηλαδή λιγότερες παρεμβατικές μνήμες του γεγονότος μέσα στην εβδομάδα που ακολούθησε.
 
Οι μνήμες αυτές αποτελούν ένα από τα κύρια συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής που σύμφωνα με τους ειδικούς αναπτύσσεται σε ένα στα τέσσερα θύματα τροχαίων.
 
«Επειδή το παιχνίδι είναι οπτικά απαιτητικό, θέλαμε να δούμε εάν θα μπορούσε να προλάβει κατά μια έννοια την "εγκαθίδρυση" των τραυματικών εμπειριών στο μυαλό» δήλωσε η Emily Holmes, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.
 
Πράγματι, παρότι η έρευνα είναι πρώιμη και απαιτούνται περισσότερες, φάνηκε ότι η παραπάνω υπόθεση των ερευνητών επιβεβαιώθηκε, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η ανάκληση των αναμνήσεων του τραυματικού συμβάντος ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας σε όσους είχαν παίξει tetris.
 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας