Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Συναισθήματα: Ποιοι είναι οι μύθοι γι’αυτά που μας επηρεάζουν αρνητικά;

Συναισθήματα: Ποιοι είναι οι μύθοι γι’αυτά που μας επηρεάζουν αρνητικά;

Μύθος #1: Υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά», «σωστά» ή «λάθος» συναισθήματα. Παρόλο που βιώνουμε κάποια συναισθήματα ευχάριστα (όπως η χαρά) και κάποια συναισθήματα δυσάρεστα (όπως ο θυμός),  η αλήθεια είναι πως όλα ανεξαιρέτως τα συναισθήματα είναι ουσιαστικά τόσο για την επιβίωση, όσο και για την ευημερία μας.
 
Το να κρίνουμε ορισμένα ως «κακά», συχνά οδηγεί στην επιδείνωση των συναισθημάτων αυτών,  ή και σε επιπλέον αρνητικά συναισθήματα όπως είναι η ντροπή και η ενοχή. Εξίσου καταστροφική είναι και η προσπάθεια να καταπιέσουμε τα συναισθήματα που θεωρούμε ως μη αποδεκτά.  
 
Έρευνες δείχνουν ότι η καταπίεση των συναισθημάτων μας συνδέεται με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων, όπως αυξημένα επίπεδα άγχους, κρίσεις πανικού, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, και συμπτώματα όπως  πονοκεφάλους ή πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος χωρίς ιατρικά αίτια.
 
Μύθος #2: Τα αρνητικά συναισθήματα είναι καταστροφικά.

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να γίνουν καταστροφικά μόνο όταν δεν διαχειριστούν σωστα. Για παράδειγμα, ο θυμός μας ενεργοποιεί ώστε να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας.
 
Μόνο όταν εκφράζεται προς τους άλλους με επιθετικό τρόπο, ή όταν μας οδηγεί σε λάθος παρορμητικές  αποφάσεις μπορεί να είναι καταστροφικός.
 
Η λύπη, μας φέρνει κοντά στον εαυτό μας ώστε να επεξεργαστούμε και να διαχειριστούμε την απώλεια σημαντικών σχέσεων, προσώπων, κεκτημένων ή στόχων. Μόνο όταν οδηγήσει σε κατάθλιψη, ή επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργικότητα και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας είναι καταστροφική.

Όλα τα συναισθήματα εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Το κλειδί δεν βρίσκεται στην αποφυγή συγκεκριμένων συναισθημάτων, αλλά στη σωστή διαχείριση τους.
 
Μύθος #3: Δεν μπορώ να ελέγξω τα συναισθήματα μου.

Η αντίληψη ότι δεν έχουμε κανένα έλεγχο στα συναισθήματα μας είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αποτελεσματική διαχείριση τους. Τα συναισθήματα μας δεν μας καθορίζουν: δεν είναι τίποτε άλλο από παροδικές εσωτερικές αντιδράσεις.
 
Ακόμα κι αν δεν έχω τον έλεγχο της κατάστασης, μπορώ να ελέγξω τόσο το πως θα αξιολογήσω και ερμηνεύσω τα δεδομένα (κάτι το οποίο στην ουσία καθορίζει ποιο συναίσθημα θα ακολουθήσει και σε ποια ένταση), όσο και το πώς θα διαχειριστώ το συναίσθημα που έχει προκύψει.  

Μαθαίνοντας πώς να διαχειριζόμαστε σωστά τα συναισθήματα μας, αποκτούμε ενα από τα πλέον χρήσιμα εφόδια για τη ψυχολογική μας ευημερία. Χρήσιμη είναι πάντα η καθοδήγηση και η βοήθεια του ειδικού.
 
 

*Ραφαηλία Μιχαήλ,
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος ( μέλος Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου) 
99 770005
info@raphailiamichael.com
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας