Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το "εγώ, το υπερεγώ, το υποσυνείδητο, τα συμπλέγματα" και ο Φρόυντ

Το "εγώ, το υπερεγώ, το υποσυνείδητο, τα συμπλέγματα" και ο Φρόυντ

Ο Sigmund Freud γεννήθηκε στην Αυστρία στις 6 Μαΐου 1856 και πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1939. Ψυχίατρος και φυσιολόγος, θεωρείται ο θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής και ένας από τους πιο βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα. Ήταν εκείνος που έφερε στο φως γνωστές στη ψυχολογία έννοιες, όπως:
 
Ασυνείδητο (περιλαμβάνει στοιχεία που το ίδιο το άτομο δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους, είναι δηλαδή σαν να γίνονται "στα κρυφά" από την επίγνωση και τη γνώση του, είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να συνειδητοποιηθούν. Τέτοιου είδους διαδικασίες είναι ασυνείδητες σκέψεις και αντιλήψεις, συναισθήματα, αντιδράσεις,φοβίες, συμπλέγματα, κρυφοί πόθοι και επιθυμίες).
 
Υποσυνείδητο (περιλαμβάνει στοιχεία που βρίσκονται πιο κοντά στο συνειδητό επίπεδο και που θα μπορούσαν να βγουν στην επιφάνεια.
 
Συνειδητό (περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να γίνει συνειδητό)
 
Απώθηση (πρόκειται για μία από τις πιο βασικές άμυνες όπου το άτομο μπορεί να απωθήσει στο ασυνείδητο διάφορες ενορμήσεις που μπορεί να του προκαλέσουν αναστάτωση και να βιώσει απειλή).
 
Εκείνο - id (αντιπροσωπεύει το ενστικτώδες, τις βιολογικές ανάγκες, τα κίνητρα και που δεν έχει τόσο καλή επαφή με την πραγματικότητα. Είναι έμφυτο και δεν επηρεάζεται από τις εμπειρίες που βιώνει το άτομο).
 
Εγώ - Ego (αντιπροσωπεύει τη λογική, την αντίληψη και προσπαθεί να ισορροπήσει το Εκείνο (παρορμητικό και ενστικτώδες) με το Υπερεγώ (την ηθική). Μπορεί και εξελίσσεται με βάση τις εμπειρίες του ατόμου, μπορεί και προσαρμόζεται, αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα.
 
Υπερεγώ - Super Ego (αντιπροσωπεύει τον ηθικό κώδικα, τις ηθικο-κοινωνικές αξίες του ατόμου, είναι η ηθική του συνείδηση, το ενοχικό συναίσθημα όταν δεν ακολουθείται η λογική)
 
Αμυντικοί ψυχικοί μηχανισμοί (πρόκειται για μηχανισμούς που μπαίνουν σε λειτουργία σε δύσκολες και απειλητικές καταστάσεις, όταν δηλαδή το Εγώ αποτυγχάνει να εξισορροπήσει τις συγκρούσεις ανάμεσα στο Εκείνο και στο Υπερ-εγώ. Όταν οι συγκρούσεις αυτές είναι τέτοιες που απαιτούν τη πιο συχνή χρησιμοποίηση των αμυντικών μηχανισμών, τότε δημιουργείται δυσλειτουργία και εμφανίζονται ψυχικές διαταραχές, π.χ. κατάθλιψη).
 
Στάδια Ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης (τα γνωστά σχεδόν σε όλους μας στάδια ανάπτυξης: το στοματικό, το πρωκτικό, το φαλλικό, λανθάνουσα περίοδος και το γενετικό
 
Συμπλέγματα (Οιδιπόδειο: αγόρι προς μητέρα και Ηλέκτρας: κορίτσι προς πατέρα, φθόνος του πέους)
 
Αρχή της ηδονής (το άτομο προσπαθεί υποσυνείδητα να ικανοποιήσει τη σεξουαλική του ορμή, τη λίμπιντο, η οποία υπάρχει από τη βρεφική ηλικία. Την χαρακτηρίζει μάλιστα ως την ενέργεια που ωθεί το άτομο για ζωή).
 
 
* Μαρίνα Μόσχα , συνεργάτης δρ Θάνου Ασκητή, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77

 
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας