Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Άνοιξη: έρωτας ή σεξ;

Άνοιξη: έρωτας ή σεξ;

Η ζωή κυλάει μέσα σε μια εικόνα που από τη γέννηση μέχρι το θάνατο του ανθρώπου απεικονίζει σημαντικές και ασήμαντες στιγμές που ο καθένας μας κουβαλάει μυστικά και φανερά, τόσο στο χρόνο του, όσο και στο χώρο της ύπαρ­ξής του.
 
Δύο μεγάλες φωτογραφίες που πρωταγωνιστούν στο άλμπουμ του καθενός μας είναι αυτές που γράφουν από κάτω «έρωτας και σεξ».
 
Η σει­ρά με την οποία θα μπουν έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τη ζωή του και τι είναι αυτό που σηματοδοτεί περισσότερο το ρόλο του και το στόχο του.
 
Οι δύο αυτές λέξεις, ως μαγικά παιχνίδια, σημαδεύουν την πορεία της ζωής δύο αν­θρώπων, με αποτέλεσμα να θεωρούνται απαραίτητες για την ολοκλήρωση του άλμπουμ, γεμάτο φωτογραφίες της ανθρώπινης ύπαρξης.
 
Έρωτας…
 
Ο έρωτας, πιο μυστηριώδης, μυσταγωγικός και συμβολικά δυνατός στην αν­θρώπινη εξέλιξη, δίνει και παίρνει ζωή και μηνύματα, έτσι ώστε η απάντηση να είναι το ιδανικό, το τέλειο, το μοναδικό, και ίσως το απόλυτα ταυτισμένο με αυτό που ο άνθρωπος καταφέρνει: να υπάρχει, να επιβιώνει, αλλά και να πεθαίνει.
 
Ο έρωτας, ως ένα πρόσωπο που δίνει τη ζωή, φέρνει τον παλμό στη μάνα που γεννά το παιδί της, αλλά και στο ίδιο το παιδί που ζει από τη μάνα του.
 
Είναι η ποίηση ενός σκηνικού από το οποίο λείπουν βεβαίως οι αντιθέσεις, ενώ η αρ­μονία χαρακτηρίζει την απόλυτη τελειότητα και την ισορροπία κατά την οποία η νόηση συναντά τη σκέψη.
 
Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον έρωτα. Είναι επίσης γεγονός ότι όλοι μας ψάχνουμε «τον έρωτα της ζωής μας», και δεν είναι τυ­χαίο πως ο έρωτας τρέφει την ύπαρξή μας, τη γεμίζει με δύναμη που συνεχί­ζει να καλεί τον κάθε έναν που χρειάζεται αυτή την ψυχική λειτουργία ως αξία και σκοπό για να αισθάνεται δυνατός και αληθινός.
 
Τι είναι έρωτας;
 
Ο έρωτας ίσως για πολλούς να είναι κάτι μη πραγματικό. Να είναι μια ιδέα που δεν έχει λογική. Να είναι ένα συναίσθημα που δεν καταλαβαίνει τον πόνο και το ψυχικό κόστος, που πολλές φορές το αψηφά.
 
Να είναι μία συμπεριφορά που χάνεται μέσα στον ενθουσιασμό, την εκρηκτικότητα και την εξιδανίκευση.
 
Τέλος, να είναι η απρόσμενη και αναπάντεχη παρουσία εκείνου ή εκείνης που «με ξυπνά από το λήθαργο, με βγάζει από τη στατική σταθερότητα και με οδηγεί στην αντίδραση μιας επανάστασης χωρίς λογική».
 
Τελικά ο έρωτας είναι η ανιδιοτέλεια της ζωής, που έρχεται μέσα από τα σπλάχνα μας και που έχει ως μοναδικό δρώμενο την ταύτιση του δημιουργού και του έργου του.
 
Έρωτας ή σεξ;
 
Πολλοί μπερδεύουν τον έρωτα και το σεξ ως δύο ίδια πράγματα που σημειολογικά και νοηματικά δείχνουν μια εικόνα, που όμως ο καθένας μας την ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο.
 
Συγκεκριμένα, ο έρωτας κλέβει την παράσταση ως μία συμπεριφορά πιο θετική και αναγνωρίσιμη στην κοινωνική ομάδα, που επί της ουσίας είναι περισσότερο αποδεκτή και οικεία, δίνοντας την πεποί­θηση πως λειτουργεί ως το κυρίαρχο κομμάτι της αγάπης, του σεβασμού και της φροντίδας που εκπέμπει το ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον.
 
Το σεξ, μία λέξη πιο προκλητική, θορυβώδης και αποκαλυπτική, φαίνεται να δοκιμάζει την παραδοσιακή και ηθική λογική της κοινωνίας που αισθάνεται να προ­σβάλλεται και να απειλείται από την άκρατη και ζωώδη φιληδονία του ανθρώπινου ενστίκτου.
 
Η σεξουαλικότητα, ως απόρροια της βιολογικής και ψυχικής ωρίμανσης, σηματοδοτεί την εξελικτική επιλογή δύο ανθρώπων που έρχονται σε σεξουαλική εμπλοκή κωδικοποιώντας την απαιτούμενη επίγνωση και γνώ­ση της προσωπικής τους ικανοποίησης.
 
Άλλωστε, η σεξουαλική συμπεριφορά προϋποθέτει την ψυχοσυναισθηματική αυτονομία και την ενσυνείδητη ικανοποίηση των αναγκών που ο άνθρωπος διαμορφώνει και διαιωνίζει μέσα από η σεξουαλική συνεύρεση.
 
Όλα αυτά τα δεδομένα προκαλούν τη διαφορετικότητα των ερμηνειών για το τι είναι έρωτας και σεξ, όπως και τις κοινωνικές και θρησκευτικές δοξασίες, αναζητώντας τη δικαίωση του ενός ή του άλλου ορισμού, χωρίς όμως να απο­δίδεται η πραγματικότητα που τόσο η ανθρώπινη βιολογία οριοθετεί όσο όμως και η ψυχική λειτουργικότητα προϋποθέτει.
 
Χωρίς αμφιβολία, στο ανθρώπινο άλμπουμ χωρούν και οι δύο λέξεις, που μάλιστα στην πραγματικότητα της ζωής μας η μία φαίνεται να συμπληρώνει την άλλη. Και βέβαια, η μία μπορεί να συνυπάρξει χωρίς την άλλη.
 
Είναι στις ψυχικές αναζητήσεις αλλά και στις πραγματικές ανάγκες του σημερινού ανθρώ­που το να διαμορφώσει «το γίγνεσθαι του είναι του» ώστε κυρίαρχα και μοναδικά να ζει και να βιώνει το δρόμο της ύπαρξής του.
 
Ο έρωτας ως το χρώμα ενός πίνακα που χρειάζεται να εκφράσει τον καλλιτέχνη που τον φτιάχνει και το σεξ ως το περιεχόμενο που δίνει το νόημα, την προβολή και τη φαντασίωση εκείνου που τον ζωγραφίζει…
  
*Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας